Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość whyy

dlaczego ludzie tworzą związki?

Polecane posty

Gość whyy

tak się zaczęłam nad tym, zastanawiać i chyba nie wiem.

Gość chca tworzyc rodzine

Gość coraz glupsze tematy

Gość a ja wiem...
Mysle,ze dlatego.zeby miec kogos bliskiego..a by kogos kochac..aby moc dzielic sie sobą..z tym kimś..:)

Gość tretre
A dlaczego słońce świeci ?

Gość whyy
dla mnie to nie jest głupi temat. jestem ciekawa waszych opinii.

Gość slonce swieci aby..
,..Cie ogrzac swoim cieplem, opromienic swoim blaskiem, rozchmurzyc, rojasnic mroczne mysli...bys mogl/mogla sie usmiechac..:)

Gość bo nikt nie chce byc...
sam:(

Gość bo sami...
..jako jednostka...nie stanowimy "pelni..."..calosci.. pragniemy tej drugiej polowy...ktora nas uzupelni soba i odwrotnie..

Gość inco
Byt ludzki uzależniony jest od prokreacji a od niej z kolei przetrwanie. Ludzie kojarzą się w pary, wydając na świat potomstwo. I to jest głównym celem istnienia. I tak naprawdę nie o same związki chodzi lecz o dzieci, które by mogły się zdrowo rozwijać w tym niepewnym świecie potrzebują ojca i matki w ZGODNEJ I UŁOZONEJ rodzinie. &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Tworzymy związki ponieważ jesteśmy gatunkiem społecznym i "wymuszenie" monogamistycznym. A związek to gwarancja (no jakaś to gwarancja jest! :D) że samica będzie tylko kopulować z samcem, który jest jej partnerem, to dla samca na rękę bo przecież chodzi o jego geny w jego potomkach :) A miłość i związne z nią "uczucie przyjemności" to wynik rozrostu mózgu i gruczołów dokrewnych :).

Gość bo z drugą osobą jest fajniej
czasem niż samemu

22:34 [zgłoś do usunięcia] coraz glupsze tematy najlepz post nie tylko tego tematu ale i dnia:D normalnei smiac mis ie chce:D

Gość poza tym
sam fakt, ze zadajesz takie pytanie pokazuje, ze nie kumasz czczy i masz kłopot z b;iskoscia, ze zmeczyły cie juz porazki, ze nie masz dobrego wzorca z domu, ojciec pije? czy poszedł w pizdu?

Gość nie teoretyzujmy...
:( Bo Qzwa jest cos takiego jak MILOSC!! ludzie kochaja się..i pragna być kochani....!!

Gość inco
do ===== nie teoretyzujmy... Zgadzam się, tylko o to że to o czym piszesz jest tylko środkiem do prokreacji, do przterwania. Tak więc miłość, pragnienie drugiej osoby, poczucie macierzyństwa i temu podobne jest podporządkowane prokreacji jest środkiem do osiągnięcia celu jakim jest przetrwanie.

Gość nie teoretyzujmy...
odpowiadajac na temat:.. nie uważam,że głowną motywacją tworzenia zwiazkow jest .."prokreacja....i chec przetrwania",choć i to rowniez.. . Głowną motywacją zdrowych zwiazkow, powinna byc milosc, uczucie trwałej wiezi, pragnienie tworzenia czegos razem,przekazanie zycia...dażenie do wspolnych celow, ..milosc, To milosc winna byc najwiekszą silą dającą przetrwanie. Czlowiek rozni sie "nieco" od zwierząt, kierujących sie instynktem,.ktorch zycie stadne daje przetrwanie a cel-rozmnazanie. Pozdrawiam:)

Gość mu mi mo ma
melly brawo rozsądna opowiedź nie teoretyzujmy a to ciekawe osoba z takim nikiem sama smiało teoretyzuje pisząc, że nie uważa aby główną motywacją... a potem Głowną motywacją zdrowych zwiazkow, powinna byc milosc, uczucie trwałej wiezi, pragnienie tworzenia czegos razem,przekazanie zycia...dażenie do wspolnych celow, ..milosc, To milosc winna byc najwiekszą silą dającą przetrwanie. używa sformułowania "powinna być" czyli sama zakłada, że jednak nie jest człowiek różni się znacząco od zwierząt, to inna istota ale proszę zwrócić uwagę, że wszystko co odziedziczyliśmy po zwierzęcych przodkach nie uległo likwidacji a jedynie zostało obudowane świadomością, zdolnością do refleksji zwierzęta także są zdolne altruizmu, wzajemnego przywiązania, które w jakimś sensie można nazwać miłością, głębokiej troski macierzyńskiej i ojcowskiej to wszystko przejęliśmy łącznie z agresją wspózawodnictwem o pozycję w stadzie jesteśmy nieporównanie bardziej skomplikowani ale podstawowe mechanizmy jakimi ulegamy są identyczne

Gość inco
Chęć przetrwania i przetrwanie gatunku ludzkiego to dwie różne sprawy. Jest mi zupełnie obojętne to czy ty godzisz się z moim zdaniem, czy też nie. Uważam, że przetrwanie i prokreacja to bezpośredni warunek bytu, istnienia, egzystencji , a cała reszta to środki temu podporządkowane m.in. związki, które tworzą ludzie też.