Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tłuściocha.

Przetłuszczająca się cera - czy problem mija z wiekiem?

Polecane posty

Gość tłuściocha.

Moja pani ginekolog stwierdziła, że niektóre kobiety męczą się z błyszczącą skórą do 40 r.ż. albo i nawet lepiej :O Czy to prawda? Mam 26 lat i już nie wytrzymuję z tym błyskiem 😭 Co robić??

Gość rrrrrrrw
tak to prawda, zrób badania hormonów i jesli z nimi wszystko w porządu udaj się do dobrego derma i może czas pomyśleć o izoteku lub czymś podobnym

Gość izotek do blyszczacej
skory ??? Ciebie chyba powalilo ;/

Gość rrrrrrrw
jeśli skóra przetłuszcza się to na bank twarz jest usiana wągrami i pewnie pryszcze też pojawiają się, nie wspominając już o rozszerzonych porach

Gość tłuściocha.
To izotek zlikwiduje rozszerzone pory??

Gość rrrrrrrw
Izotek zminimalizuje produkcje gruczołów łojowych, wągry znikną, a i tym samym pory obkurczą się (z pewnością nie będą wyglądać jak u osoby króra nigdy nie miała problemów z cerą) ale już po leczeniu można spróbować różnego typu peelingów i spawić by cera wygładziła się. Jednak podstawową sprawą jest sprawdzenie z jakiego powodu buzia wygląda tak a nie inaczej, czy to napewno zaburzenie funkcji skóry czy może wina hormonów, albo jeszcze czegoś innego. Należy wykonać odpowiednie badnia, aby wiedzieć na co się leczyć.

Gość tłuściocha.
Bardzo dziękuję za odp. :) Kilka lat temu miałam trochę za dużo testosteronu(ale dosłownie odrobinę) i dwóch ginekologów stwierdziło, że nie ma się czym przejmować. Z czasem jednak stan cery się pogorszył. W tej chwili najbardziej wkurza mnie błyszczenie i dziwne wypryski i zgrubienia na brodzie. Do tego mam jeszcze wrażliwą cerę (pokrzywka, zaczerwienienia itd.). Czy można brać izotek, jeśli jednoczesnie ma się wrażliwą cerę?? Gdy nakładam sobie podkład (MF Lasting P.), to błysk pojawia się już za pół godziny :O Chociaż nie smaruję się wówczas kremem. Wcześniej tak nie było :(

Gość rrrrrrrw
"Czy można brać izotek, jeśli jednoczesnie ma się wrażliwą cerę??" Czy można to leży w kwesti gustu lekarza dermatologa, jednak z doświadczenia wiem że ciężko jest znaleźć derma który leczy redinoidami doustnie i jeszcze takiego który zna się na rzeczy w tej dziedzinie. Przeciętny dermatolog nie będzie chciał słyszeć o izoteku, roa czy aknenorminie. Skoro testosteron jest podwyższony moim zdnaniem nie warto truć się izotekiem, może lepiej wybrać się do endokrynologa. Jeśli dobrze mi świta to zdaję się że Diane35 dobrze działa na testosteron (nie zauważyłaś u siebie zbędnego owłosienia?) Czy włosy przetłuszczją się nadmiernie?

Gość upssss
na pocieszenie powiem, że tłusta skóra i problemy nigdy nie znikną w naszym życiu jest tak - kiedy człowiek młody ma tradzik i nici z randek, niekiedy po 20 r ż tłusta cera, przetłuszczające się włosy po 30 zaczynamy się starzeć na dobre, zmarszczki widoczne...a jeszcze odchudzania, tycie i tak w kółko... ok. 40 zaczyna się menopauza i znów te same problemy: poty, świecąca twarz, krosty///a że obecnie meno przedłużyła się do 65 r ż, to mamy przechlapane! ok. 70 plamy starcze, posłoneczne, alergie, wysypki ..na dobrą sprawę nieliczne mają to szczęście i cerę porcelanowej lalki

Gość tłuściocha.
Jakiś tam hirsutyzm jest (ginekolog stwierdził, że idiopatyczny, skoro testosteron tylko lekko przekracza normę). Generalnie owłosienie nie jest dużym problemem, natomiast cera mnie czasami dobija :( Włosy myje codziennie (szybko tracą świeżość, to fakt). Ja byłam już z moja cerą u kilku lekarzy (ginekologów i dermatologów). Miałam badane tylko dwa hormony (testosteron i prolaktynę, ale to już było kilka lat temu). Generalnie lekarze olewają mój problem :( W tej chwili ratuję się Brevoxylem i Skinorenem. upssss ----> no to mnie pocieszyłaś :O Ok, ja wiem, że wszystkie problemy nie znikną, ale chciałabym po prostu poprawić wygląd mojej cery - maksymalnie jak sie tylko da. Cera porcelanowej lalki - widuję takie dość często... Jakie badania mogę zrobić na własną rękę??

Gość upssss
wiesz , ile ja się nałudziłam, kosmetyków nastosowałam, i nic:P pozostaje mycie włosów, twarzy kremy matujące, bibułki, podkłady matujące, generalnie skórę mam b. sucha, jedynie czaszka oleista /czoło, nos...włosy/ a na twarz 4 rodzaje kremów używam, an każdy kawałek inny

Gość rrrrrrrw
Znam Twój problem autorko, sama przez to wszystko przechodziłam, ile nasmarowałam się twarzy skinorenem, brevoxylem i innymi dziadostwami, próbowałam prawie wszystkiego, od naturalnych terapi po te radykalne. Nie jestem lakarzem nie wiem jakie badnia powinnaś zrobic, na chłopski rozum w Twoim przypadku zaczełabym od testosteronu i prolaktyny właśnie. Napiszę Ci jakie badanie zalicił mi dermatolog: trójblicerydy, cholesterol całkowity, HDL, LDH, bilirubina, ASPAT, ALAT, żelazo, TSH, FT3, FT4, prolaktyna, testosteron, ige całkowite. Głowa do góry będzie dobrze, połowa sukcesu to trafić na dobrego lekarza

Gość tłuściocha.
Dziękuję bardzo :) A możecie mi napisać co najbardziej Wam pomogło? Czego używacie (leki, maści, kremy, podkład, puder itd.)? Żelazo i TSH miałam badane jakiś czas temu. TSH w normie, a żelazo na granicy normy (lekarz stwierdził, że to lekka anemia, ale czy anemia może mieć tu jakieś znaczenie?). Chyba powtórzę sobie badania hormonalne (własnie na testosteron i prolaktynę). Czy powinnam je zrobić w konkretny dzień cyklu, czy to nie ma żadnego znaczenia? I dlaczego lekarz kazał Ci zbadać np. cholesterol?? Ja to nawet myślałam, że może szkodzą mi kremy, których używam (te na naczynka są dość tłuste), ale dlaczego w takim razie ten konkretny, najgorszy typ wyprysków pojawia się tylko na brodzie?? A jeśli mam hirsutyzm idiopatyczny, to może trądzik też występuje na tym samym tle?? Mma doła dzisiaj :( Bardzo Wam dziękuję dziewczyny za odzew :)

Gość rrrrrrrw
Mnie pomógł aknenormin, brałam jakieś 9 miesięcy bardzo małą dawkę. Miałam problem z łojotokiem na twarzy i włosach, wyłaziły mi też od czasu do czasu pojedyncze pryszcze. Badania robiłam przed przepisaniem leku, prawdopodobnie cholesterol i żelazo miały wpływ na to, że w ogóle dostałam receptę do ręki. Początkowo żelazo wyszło mi 7,2 umol/l gdzie norma jest od 10,7 i wyszłam z gabinetu z receptą na kwas foliowy zeby podnieść to nieszczęsne Fe, udało się po miesiącu czy po dwóch poziom wzrósł i wreszcie mogłam brać aknenormin. Jakieś trzy miesiące jestem po skończonej kuracji i efekty są nadal, cera gładka, bez zaskórników, pryszczy i przede wszystkim matowa, włosów też nie muszę już myć codziennie tylko dwa razy w tygodniu.

Gość rrrrrrrw
Co do kosmetyków nie uzywam obecnie niczego do skóry trądzikowej ani matującego, wręcz odwtotnie do skóry suchej.

Gość jamam juz 27 i mi tez
nie mija z wiekiem:O podobno po ur. dziecka.. ale ja nie mam w planach wiec chyba do konca zycia jestem skazana na ten problem:Od

Gość rrrrrrrw
Nie wiem nic o tym aby badania robić w jakiś konkretny dzień

Gość rrrrrrrw
Próbowałyście Dr. Hauschka - Gesichtsöl - Olejek do twarzy o działaniu regulującym ?? Z recenzji nieźle zapowiada się

Gość tłuściocha.
rrrrrrrw ----> Jak szybko nastąpiła u Ciebie poprawa po tym leku?? I czy miałaś jakiekolwiek skutki uboczne?? Ja nie używałam tego olejku. Czaję się za to na Azelac z firmy Sesderma, ale on kosztuje ponad 100 zł :O

Gość rrrrrrrw
Do dwóch tygodni przestały mi się przetłuszczać włosy i cera przestała się świecić, potem wągry stopniowo zaczęły znikać (najpierw z nosa, później z reszty twarzy, a miałam ich naprawdę sporo). W końcu i pryszcze przestały wyłazić. Autorko jeśli po badaniach wyjdzie że masz coś nie tak z hormonami nie ma sensu brać retinoidów bo po skończonej kuracji wszystko wróci, szkoda kasy i zdrowia w takim przypadku.

Gość rrrrrrrw
Co do skutków ubocznych jedynie wyschnięte usta, troche też bolały mnie oczy ale tylko w czasie gdy dawka leku była najwyższa.

Gość tłuściocha.
Wągry Ci zniknęły??? Serio?? Tak bez wyciskania?? Myślałam, że ich to nic nie ruszy. Kurczę, poprawa w dwa tygodnie. Też bym tak chciała... Ale Ci dobrze :) To troche tak, jakbyś dostała nową skórę, prawda? ;) A ja dzisiaj się obudziłam z kolejnymi gulami na brodzie :O Właśnie mija 40 dzień cyklu :O rrrrrrrw --> Z jakiego jesteś miasta?? Może z Warszawy lub okolic?? Mogłabyś mi polecić dobrego dermatologa??

Gość rrrrrrrw
Mieszkam w okolicach Krakowa, męczyłam się z tym syfem wiele lat, moja twarz wyglądała jak wysmarowana oliwką chwile po umyciu, włosy myłam codziennie, a zdarzało się i dwa razy w ciągu dnia. Wągry miałam na całej twarzy jeden obok drugiego, pryszcze też mnie nie omijały, miałam tendencję do takich bolesnych podskórnych, które było też widać. Obecnie mam czyściuteńką skóre, ani jednego zaskórnika nawet. Szkoda mi Ciebie, doskonale wiem co przeżywasz, mogę podać Ci namiary na derma który, mnie wyleczył, tyle że dojeżdżać z Warszawy do Krakowa to lekkie przegięcie. Poza tym wiem, że jeśli okaże się że hormony szwankują aknenorminu na bank nie dostaniesz u tej lekarki. Znałam kiedyś dziewczynę, która wyleczyła się z pryszczy i łojotoku dzięki diane35, poszłam jej śladem lata temu, bez badań dostałam receptę na lek. Niestety w moim przypadku nie sprawdziło się, tak to jest co jednemu pomoże innemu niekoniecznie.

Gość rttrtryi9
ja mam tłustą skóre i nie mam zadnych pryszczy. uwazam, ze to wręcz korzystne, bo wyglądam młodo i nie mam żadnych zmarszczek

Gość tłuściocha.
rrrrrrrw ---> No tak, Kraków jest daleko... Mimo wszystko dziękuję Ci bardzo :) Pokombinuję najpierw z tymi hormonami i może coś się wyjaśni. Pozdrawiam i gratuluję Ci pięknej buźki :)

Gość rrrrrrrw
Dzięki i trzymam kciuki za Ciebie, nie poddawaj się :)

Gość Renaata
Weż to na plus, wolniej się taka cera starzeje!

Gość tyyt
Według mnie najlepszy dostępny na rynku produkt na przetłuszczanie się skóry to ten dostępny na stronie www.4Akne.pl . Zawiera on cynk, witaminę A oraz laktoferyne, czyli to wszystko co pozwala na ograniczenie produkcji sebum. Przekonałam się, osobiście, że jest to preparat, który jest warty polecenia. Poleciłam go również mojemu bratankowi, który ma problemy z nawracającym się trądzikiem.