Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adrianna s

ZIELONY DOM KWIATY

Polecane posty

Gość adrianna s

WITAM SERDECZNIE ,ZAPRASZAM TU WSZYSTKICH KOCHAJĄCYCH ROŚLINY ,TE DONICZKOWE I NIE TYLKO.MOŻNA TU BĘDZIE POCHWALIĆ SIĘ SWOIMI OSIĄGNIĘCIAMI,JAK I ZAPYTAĆ O RADĘ. ZAPRASZAM!

Gość santora
Mam pytanie ,kupiłam grudnika ,ma już malutkie pączki ,ale i malutką doniczke ,czy można go teraz przesadzić ,czy trzeba czekać do wiosny?

Gość dobrze podlej wyjmij
z doniczki nie otrząsając ziemi, a do większej wsypać ziemie, przenieść kwiat do tej większej i przy obrzeżach dosypujesz ziemie, dociskając palcami, aby wyrównać zawartość.Przy szyjce korzeniowej nie uciskaj tylko przy obrzeżach doniczki.Podlej.

Gość Trzeba uważać
Bo mogą opaść pąki,lepiej jednak poczekać jak przekwitnie

Gość witchsad
Witam. Czy ktoś wie jak pielęgnować aloes? Jeden młody zniszczył mi się w tamtym roku :( mam wsadzony drugi i nie chcę żeby również go to dopadło.

Gość Alosia
witchsad ja mam dużo aloesów.. Trzymam je w chłodniejszym miejscu mojego domu (jest to korytarz).. I to im odpowiada..

Gość A ja słyszałamże
Aleos powinien stać w widnym i ciepłym miejscu,a zimą trzeba bardzo ograniczyć podlewanie.Może miał za wilgotno.

Gość muuujj
a ta orchideea czemu nie kwitnie na drugi rok ( wyłą cz capslokaa )

Gość Kejli
Ja mój aloes trzymam na korytarzu.. Na półce, która znajduje się nad grzejnikiem...

Gość PAPROTKAA
Dlaczego paprocie, te kupione w marketach tak szybko usychają i sie sypią, chociaż mają wilgotno.Czy udało się komuś dłużej niż dwa miesące utrzymać taką paproć ?

Gość Alosia
PAPROTKAA!! Ja mam ten sam problem.. U mnei w domu nie mam ani jednej paprotki:(

Gość te paprocie
sa pewnie wyhodowane na jakichś super odzywkach, aby pięknie wyglądały w supermarkecie,a potem w domy brak im tego i usychają. takie jest moje zdanie, ale coś w tym pewnie jest. pomidory tez sa hodowane bez słońca i wody

jakie macie aloesy? ja mam aloes plamisty, zawsze stoi na oknie południowym, w pełnym słońcu, pięknie kwitnie ok. 2 razy do roku, a jak się robi stary, to sadzę nowy (zawsze ma dużo odnóg wyrastających z ziemi). hoduję go już z 15 lat

Gość a jaaaaaa
moja paprotka :) rośnie jak wściekła. Przeszła już tyle , że dziwię się że jeszcze żyje :) Przede wszystkim ona musi być w takim miejscu które lubi :) czyli gdzie nie opadają jej liście. Moja już raz była na dworze i dopadł ją kilkustopniowy mrozik :) Chciałam ją zrosić i po prostu ją zapomniałam. Teraz mam ja w pokoju gdzie jest ciepłe i suche powietrze, podlewam jak mi się przypomni :) , czasem podlewam ją z nawozem do pelargoni :) i ku mojemu zdziwieniu ma ciemniejesz i bujniejsze liście. Nigdy nie kupujcie jakichkolwiek roślin w castoramie. To szajs!!! Kupcie u zwykłego ogrodnika! A i obcinam paprotce takie pędy które wyrastają spomiędzy liści a i czasem liście też przycinam ja sa za długie. Jest w słonecznym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu. Wisi na ścienie.

moja paprotka stoi w kuchni na szafce, wysoko. słońce mam tam tylko z samego rana i chyba dosyć wilgotno, skoro to kuchnia. jest to dosyć wiekowa paprotka, ale trzyma się, pomimo, że czasem zapominam o podlewaniu, liście ma długie, zwieszają się prawie na metr. tez obcinam jej takie pędy bez liści i nawożę od czasu do czasu. nie jest to paprotka z żadnego sklepu

Gość paprotkaa
A co sądzicie o kwiatach z Biedronki,często mają tam duże i nie drogie okazy,typu palmy ,draceny i tp.

Gość Alosia
paprotkaa ja radzę ci nie kupować kwiatków w Biedronce. Ja kiedyś kupiłam i po pewnym czasie mi uschnął...

Gość paprotkaa
A ja właśnie dzisiaj kupiłam tam, poinsesje-gwiazde betlejemską,mam nadzieje ,że wytrzyma do świąt.

Gość jaka roslinaka
może ktoś ze znawców powie mi co za kwiatek stoi w salonie w tym mieszkaniu: http://bit.ly/4OF8cA ? Kompletnie nie znam się na roślinności a spodobał mi się. Zastanawiam się czy sobie pod choinkę nie zamówić. tylko nie wiem co mam powiedzieć, żeby było jasne jaki kwiatek to jest...

Gość Maria.*
Kochane pomóżcie.. Mam duży salon i chciałabym jakieś nowe rośliny kupić. Jakie polecacie ? Miałam dużego benjamina i dużą araukarię wyniosłą ale przeniosłam do innych pomieszczeń. Jakie macie propozycje ? Jakie rośliny są teraz modne ? Dodam,że w salonie mam wielkie okna, ale słońca tam praktycznie nie ma rano tylko jest trochę i to na jednym oknie a mam ich w sumie sześć. Chciałabym poustawiać coś na ziemi. Proszę napiszcie, może macie jakieś pomysły.

Gość To chyba
Zbyt dobrze nie widać ,ale to najprawdopodobnie fikus benjaminek

Gość eiveee
na podlodze stoi ficus beniaminek, a obok kominka dracena

Gość a ja zapytam
Czy wychodował ktoś, coś z pestek owocowych ?

Gość Maria.*
Ja kiedyś coś klasycznego czyli cytrynę :-)

Gość jaka roslinka
Dzięki wielkie za podpowiedź :)

Gość nie wiem czy...
Kupiłam poinsesje,jest dość duża,ale doniczke ma tak maleńką ,że ledwo ustoi.Jak ją podleje, to woda przeleci i zaraz robi sie sucho. Czy można ją teraz delikatnie przesadzić,czy może włożyć razem z tą doniczką do większej.

włóż ją do większej i cięższej osłonki, szkoda zachodu z przesadzaniem, po przekwitnięciu bardzo małe szanse, że się przechowa do przyszłych świąt, w zasadzie jest do wyrzucenia, niestety

Gość Jaka przyczyna
Czy ktoś może wie ,co może być przyczyną tego ,że dracena gubi liście z pióropusza.Są normalnie zielone ,tylko oklapnięte na dół jak gdyby zwiędnięte i wypadają.Stało sie to na dwóch dolnych pióropuszach.Ziemia jest wilgotna.

albo za ciemno, albo za mokro (dracena nie lubi zbyt mokro) albo jedno i drugie jak stoi koło kaloryfera albo w domu jest gorąco, to co 4-5 dni podlewanie, jak w chłodniejszym miejscu, to raz na tydzień teraz wystarczy