Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adrianna s

ZIELONY DOM KWIATY

Polecane posty

ja wyhodowałam, mam w domu daktyla (ma ok. pół metra, prawie dwuletni) i liczi - jest jeszcze małe, tak ok. 15 centymetrów. kiedyś w domu urosła nam cytryna, ale zrobiła się taka wielka, ze moja mama zaniosła ją do mojej szkoły, bo tam dużo miejsca miała

a mój beniaminek zaczął gubić liście... szkoda, taki jest ładny. pewnie to dlatego, ze postawiłam go na lodówce w kuchni, jest to północne pomieszczenie i chyba mu za ciemno.. może ktoś wie.. muszę go przenieść w jaśniejsze miejsce? a gdzie najlepiej trzymać zygokaktus?

Gość adrianna s
Benjaminek nie lubi przeciągów,gubi wtedy liśćie,może też zmiana stanowiska wpłyneła na to.Pozdrawiam

Gość maria-anna
Moja gwiazda betlejemska zrzuca liście , nie ma za sucho , co robić czy da się ją uratować , kupiłam ją w Biedronce , poradzcie co robić ?

rośliny generalnie do życia potrzebują światła, wilgoci i żarcia gwiazda betlejemska pewnie ma za ciemno (do tej pory stała w szklarni pod jarzeniówkami) i głoduje (dostawała końskie dawki odżywek) przy fikusie stawiam na brak światła

Gość santora
Jakie rośliny polecacie na balkon, co z czym będzie komponować,czy wybrać surfinie ,czy same pelargonie ,słyszałam że surfinie potrzebują dużo wody i specjalnego nawozu aby pięknie kwitły.

surfinie faktycznie potrzebują dużo wilgoci, dużo światła i dużo składników odżywczych, a nie znoszą wiatru i deszczu a to, jakie masz zasadzić rośliny zalezy od tego, na którą stronę świata wychodzi Twój balkon, ile czasu chcesz mu poświęcić i od stopnia znajomości roślin ja już balkon zasadziłam, jest zachodni są: aksamitki, pelargonie angielskie, surfinie, lawendę, dalie, lobelie, sunvitalie i między nimi takie szaro-mechate wypełniacze, nazwa mi wyleciała z głowy do tego bratki i oleandry w oddzielnych donicach na parapetach plus winobluszcz i brzoza w donicach na podłodze

Gość z pestek polecam
avocado-trzymane najpierw we wodzie a potem w doniczce z ziemia. Po ok.2 m-cach ma juz ok 40cm. Fajnie wyglada i wymagan nie ma zdnych. polecam

Witam.Bardzo lubię kwiaty.Kupiłam sobie ostatnio scindapcusa i zauważyłam,że na końcach liści wiszą mu krople,tak jaby sok puszczał.Czy ktoś miał podobnie?Czemu tak się dzieje?Czy ten kwiat może mieć za ciepło?Chociaż cały czas mam teraz otwarte okno,więc wietrzenie jest,a wilgotność powietrza to 60%!Mam go na ścianie w dużym pokoju od zachodu!

nic mu sie nie dzieje, wszystko w porządku :) przy wysokiej wilgotności powietrza roslinka "pozbywa się" nadmiaru wody

Ewa dziękuję Ci za odpowiedź:D.W sumie 1raz się z tym spotkałam,ale to chyba zależy od roślinki?

no tak, nie wszystkie gatunki zachowuja sie tak samo, ale wszystkie scindapsusy i skrzydłokwiaty np. również :)

Na skrzydłokwiecie mi się tak nie robi!:)Ale ok.dzięki.co mnie jeszcze zastanawia,że na noc mam okno w dużym pokoju zamknięte,więc ta wigotność jest mniejsza,a właśnie po nocy ten mój scindapcus "płacze"?:)

to też zalezy od wilgotności gleby, np. po podlaniu rośliny pozbywają siew ten sposób nadmiaru wilgoci moje teraz też nie kapią, bo w powietrzu jest dośc sucho okno mam otwarte cała dobę

więc teraz i ja opowiem o swoich kwiatuszkach. ktoś pisał że surfinie nie lubią wiatru i deszczu-ja moje powiesiłam w koszyku na dworze,co tydzień podlewam jedzonkiem,mają słońce cały dzień jeśli jest pogoda i rosną jak głupie.najlepszy jest jednak mój lucky bamboo.kiedyś jak wyjechałam na wakacje wniosłam do domu meble ogrodowe.kiedy wróciłam po tygodniu mój laki był do połowy zeżarty przez jakieś szkodniki czarne.obcięlam go do zdrowej części rośliny,wsadziłam do wody i tak sobie stał chyba z rok czasu.roślinka się odwdzięczyła bo z tej obciętej stopki puściła korzenie i liście zaczęły ładnie kwitnąc.teraz jest dużo słońca więc jest ok,ale nawet w porze ziomowej puszczała nowe listki.miałam drugiego bambusa.kiedyś mąż oparł się przypadkiem o komodę na której stał i wyłamał z niego liście więc został goły badyl. a że jak ratuję każdego kwiatka nawet najbardziej zniszczonego więc i te liście wsadziłam do wody. dziś już z liści wyrasta łodyga i ma 3 cm :) dziwny sposób rozsadzania ale jest .mam pytanie odnośnie bratków-podlewam je nawozem,urosły bardzo śliczne,mają duże kwiaty i są bardszo gęste ale zauważyłam że brzegach kwiatków pojawiają się takie jasne nieregularne linie. co to może byc? czy jakaś choroba? szkodnik?

a ja mam oytanie jeszcze odnośnie kwiatów. kiedyś gdzieś na necie wyczytałam że tak na wiosnę czy lato kwiatki się zmusza do rośnięcia i tak robi się raz do roku-wynosi się na dwór,zalewa ustaną wodą-tak żeby ciekło z doniczek i zostawia się na noc.czy to coś daje? ja w sumie tak próbowałam,robiłam to jakoś przed kwietniem.u mnie ogólnie kwiatki bardzo ładnie rosną i się trzymają więc pytam innych użytkowników czy stosowali takie coś.

Gość aloes nietypowy mam w domu
mam pytanie o aloesy o ich odmiany i sadzenie

hmmm... nie znam sie na aloesach w ogóle... mam żyworódkę, wygląda podobnie jak aloes, ale nawet nei sprawdziłam, czy należy do tej samej rodziny, chociaż dostałam go jako źródło leczniczego soku, więc podejrzewam, że tak podlewam nrmalnie, średnio, stoi na zachodnim oknie, ma się dobrze

Gość kwiatki dla starej wariatki
a czy wszystkie sukulenty sadzi się tak samo? aloesy kaktusy i gruboszowate?

Gość kalanchoe znacie sposoby
aby znowu zakwitło ? ile lat żyje ta roślinka ?

Gość kalanchoe znacie sposoby
jak chodzi o fikusa i jego gubienie liści to widocznie coś nie tak jest w jego otoczeniu albo przelany albo ma za sucho albo za ciemno ,fikusy czasem lubią "kaprysić"

kalanchoe to roślina wieloletnia jest tzw. rośliną krótkiego dnia, czyli naturalnie kwitnie wtedy, kiedy ma więcej nocy niż dnia, u nas - zima chociaz oczywiście w sprzedaży jest kwitnąca o każdej porze - sztucznie naściwetlana i cieniowana w szklarniach w domu po ok. 2 miesięcznym odpoczynku, przesadzeniu oczywiście i zasilaniu powinno zakwitnąc ponownie

Gość kwiatki starej wariatki
ja sie dowiedziałam ,że jest ok 250 odmian aloesu ;) najbardziej znane to aloe vera i aloes drzewiasty ,te które najczęściej rosną w naszych domach a reszta ? właśnie dostałam jakiś taki w białe kuleczki ale nie ciapkowaty jak ten pstry czy tygrysi

Gość fikus chyba marudzi
mój fikus zaczą tracić liście :( a te co powyrastały zaczęły się skręcać

Gość tyk tyk tyk tyk
podawajcie nazwy jakiś wytrzymałych kwiatków dla zapominalskich mieszkających w blokach ;)

Gość GARDENIA -kto ją ma ?
Jak rośnie? Czy jest łatwa w uprawie? Jakie warunki lubi?

Gość fikus chyba marudzi
nie mam gardenii akurat nie wiem ,martwi mnie na przyszłość sezon grzewczy zimą , mam wymienione okna co prawda

Gość mailer daemon
podajcie mi odmiany aloesu jeśli możecie ok? słyszałam ,że odmian domowych jest 250 prawda to ? mam aloesa przypominającego aloes ościsty tylko ma więcej tych kropek