Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doksiegowych

odchylenie od cen ewidencyjnych towarow

Polecane posty

Gość doksiegowych

gdzie to umiescic w bilansie. robie bilans w rewizorze i nic mi nie wychodzi choc zestawienie obrotow i sald bylo ok

Saldo konta „Odchylenia od cen ewidencyjnych materiałów” nie podlega wykazaniu w bilansie, ale koryguje wartość zapasów towarów do wartości według rzeczywistych cen zakupu lub nabycia.

Gość doksiegowych
no tak ale w bilansie otwarcia jest ono traktowane jako konto bilansowe i wpisuje sie jego saldo poczatkowe a znasz sie moze na rewizorze jak poprawnie przypiac konta bilansowe do do pozycji w bilansie. a co zrobic z kontem rozliczenie zakupu?

Gość doksiegowych
juz mi wyszedl bilans. do pozycji towary przypisalam saldo wn konta towary i - saldo Ma konta odchylenia od cen ewidencyjnch towarow. mam nadzieje ze to dobrze jest

Gość z tego co pamietam to
towary i materialy to nie to samo. wiec konto powinno miec nazwe 'odchylenia od cen ewidencyjnych towarow'.

Jeśli chodzi o konto rozliczenie zakupu, to wyjścia są dwa: 1)saldo końcowe jest debetowe, wtedy w bilansie wpisuje się to do aktywów jako należnosći materiałowe (towarowe) 2)s.k. jest kredytowe i wartosc wpisuje sie w rubryce pasywow jako zobowiazania za dostawy niefakturowane tyle Ci moge pomoc, bo tyle wiem z tego:p

Gość doksiegowych
ok. dzieki akurat tutaj konto rozliczenie zakupu nie wykazywalo zadnego salda :-) teraz mam problem z rachunkiem zyskow i strat. do pozycji wartosc sprzedanych towarow definuje obroty wn konta wartosc sprzedanych towarow w cenie zakupu ale cos mi nie wychodzi. bo w sumie to konto ma oborty po wn ale tez po ma sa zaksiegowane te odcylenia od cen ewidencyjnych przypadajace na wydane z magazynu towary

Gość z tego co pamietam to
skonczylam ekonomik, ale z rachunkowosci bylam zawsze glupia :P nienawidzilam tego przedmiotu, jednak cos tam w glowie zostalo :P

Gość nie wazne czy towary czy mater
ialy ale zasda kont odchylenie od cen jest podobna korygujaone albo wartosc materialow albo wartosc towarow w zaleznosci co maja w nazwie

Gość mylisz sie to ma duze
znaczenie, bo material to jeszcze nie towar ;)

Gość tak to wiem przeciez
tylko konto odchylenie od cen ewidencyjnych towarow jest kontem korygujacym do towarow a konto odchylenie od cen ewid materialow do konta materialy. i ani jednego ani drugiego nie umieszcza sie w bilansie

Gość z tym się zgadzam
;)

Gość gość
możesz sobie co nieco przypomnieć czytając artykuły z zakresu rachunkowości np tutaj artykuły są napisane prostym językiem http://www.jak-ksiegowac.pl/artykuly.php no i można od razu zrobić test i sprawdzić ile się z tego zapamiętało