Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia1990-19lat...............

Jak pokonac strach przed pobieraniem krwi ???????????????????????ma ktos tak????

Polecane posty

Gość Kasia1990-19lat...............

pobieraniem krwi ...u mnie to juz jest jakas obsesja , na sama mysl o tym dziwnie mi mrowieje reka i zaczyna mi sie robic slabo (mialam juz tak od dziecka )2 razy mialam pobierana krew w zyciu i 2 razy zemdlalam przy tym :o tu nie chodzi o strach przed bolem z tym zwiazanym czy krwia tylko hmm jakby to napisac tylko przed tym ze ktos bedzie sie igla dotykal moich zyl ,wyciagal z nich krew .... niestety teraz mam prawdopodobnie problemy z hormonami i jutro bede musiala oddac krew zeby mi to zbadali .. ma ktos tak?jak z tym walczyc????????????boje sie jutra i reakcii lekarza jak zaczne histeryzowac :( a ide na ubezpieczalnie ....

Gość a kiedy ostatnio miałaś
pobieraną? Bo może jakiś czas temu? A igiełki są coraz cieńsze. Ja miałam pobieraną niedawno i dziurka po wkłuciu jest tak malusieńka, że nawet strupek nie miał się jak zrobić. i nic nie bolało.

Tak ja panicznie sie bałem jak byłem młodym a teraz inaczej niedam rady musze sie patrzyc na to

Gość kaz sie polozyc
niech pobieraja ci krew na lezaco, potem poleż ze 2 minuty. Weż ze sobą sok kubus i wypij ( jest gęsty, wzmocni cie jak cos do zjedzenia, nie zemdlejesz ) U mnie był strach paralizujacy, teraz robiac jak wyzej, od tej pory nie ma sladu po problemie.

Gość Siosta Zofia
Nie ty jedna, wielu ludzi boi się pobierania krwi. Lepiej uprzedź pielęgniarkę, że masz tendencję do mdlenia. Wtedy będą ci pobierać krew na leżąco. Możesz się zapytać o tzw. motylka, tak pobierają krew dzieciom ponoć mniej boli, ale według mnie pobieranie krwi w ogóle nie boli. Ale ty się chyba raczej nie boisz bólu. Jak będzie jakaś spoko pielęgniarka to będzie Ciebie zagadywać, a ty nawet się nie zorientujesz a już będzie po. Nie masz się co wstydzić tego, że się boisz. Moja mama pracuje w pobieralni i mówiła mi, że to normalne zjawisko.

Gość katelijne
Z doswiadczenia wiem,ze osoby,ktore panicznie boja sie pobierania krwi szybko nie wylecza sie z tej fobii.Jestem jedna z tych wlasnie osob i wiem, ze pobieranie krwi nie boli,a juz z kremem "emla" w ogole.Jednak to nie bol,a strach jest powodem omdlen podczas tego typu zabiegu.Jezeli podczas pobierania krwi jest wam slabo to normalne,ale to co ja wyprawiam trzeba by nagrac.Jestem w ciazy i dzis mialam pobieranie krwi,moja reakcja na igle bez zmian.Osiem pelnych fiolek o roznej pojemnosci,kazda przeznaczona do innego badania.Napisze po 9 mies. czy sie przyzwyczailam :) Pozdrawiam wszystkich panikarzy!!A ci co sie nie boja powinni wybierac studia medycyny wdl. mnie...

Ja sama sobie ucho dwa rzay przebijalam i raz ja sobie pępek rzebiłam a raz mi kumpel i koleżankom kolczyki robię a gdy ide na pobieranie krwi to się trzęsę boli brzuch, jest mi słabo i muszę iść z kimś bo sama bym uciekła :o Zawsze jedna pielęgniarka mi trzyma rękę bm nie zginała i nie brała a druga pobiera..

Gość gość
A mnie tam mozna wszedzie kluc . Poszlabym za ciebie ale nie moge :)

Gość hycopodlogeztelemarkiem
ja oddaje krew regularnie z tym problemem pije wieczorem wode duzo, rano tez kawka plus woda i tabsy uspokajajace ziolowe i idzie

Gość gość
Ja się boję tego że tam gdzie idę są starsze pielęgniarki i wokół nic nie mówią na uspokojenie i boję się tego że źle mi wbije igłę czy jakaś gruba mi wbije pobieranie już jutro niewiem co mam robić duzo razy miałam pobrana krew jeden raz zemdlalam później było ok a teraz znów się boje