Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dumpelelek

jak wytlumaczyc, ze zostaje przy swoim nazwisku?

Polecane posty

Gość dertewrtwer
Ja nie rozumiem po co ciągle piszecie o inteligencji i wzajemnie sobie dogaujecie "inteligencją nie grzeszysz". Nie widzę korelacji miedzy inteligencją, tolerancją i tradycją. Nie każdy inteligentny facet jest tolerancyjny (jeśli ma silnie wyrobione poglądy to tym bardziej - z jakiej racji miałby tolerować coś innego?), nie każdy głupek jest nietolerancyjny, nie każdy inteligent jest liberałem, nie każdy nieinteligent jest konserwatywny.

Gość ---O_O---
malzenstwo slub to zawsze masa sporow w tematach istotnych lub nie ja wiem jedno: nie ustapilam w kwestiach ktore byly dla mnie wazne - nie bylo koscielnego - mam dwa nazwiska a ze minelo pare lat dzis nikt juz o tym nie pamieta

Gość hahahehe
Tolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań. Gilbert Keith Chesterton no wlasnie tolerancja jest dla ludzi bez pogladow czyli dla idiotow bez wlasnego zdania.. jezeli dla kogos inteligencja=tolerancja to jest debilem

Gość To co facet musi dominowac
To ty nie masz własnego zdania, skoro tępo popierasz jakiś cytat. Gdzie tu jest własne zdanie?

Gość vfvfv
"jezeli dla kogos inteligencja=tolerancja to jest debilem" Zgodzę się z tym. Wszyscy bardzo inteligentni ludzie jakich znałam, byli nietolerancyjni, gdyż mieli swoje twarde poglądy. I te wszystkie głupki, średnio inteligentni, grali super tolerancyjnych, wszystko im zwisało, bo nie mieli poglądów po prostu....

Gość nie zgadzam sie z tym ze
ten facet to ciepłe kluchy czy pantoflarz. Dużo większej odwagi wymaga niepopularna decyzja, niż tępe naśladowanie kolegów i życie w strachu, że jak nie daj boże raz na piwo z nimi nie pójdzie bo wybierze kobietę, to straci wizerunek maczo w osiedlowym towarzystwie. Żenujący są tacy mężczyźni, którzy koniecznie muszą postawic na swoim i pokazac kto tu rządzi. Mysle ze te nieprzyjemne komentarze piszą kobiety, które są zdominowane przez swoich mężczyzn i nie mogą podejmowac zadnych decyzji, ale pocieszają się, ze to 'takie męskie' i 'taka kolej rzeczy' :)

Gość ffffffewe3fw
To co facet musi dominowac >> :O:O

Gość ---O_O---
nie zgadzam sie z tym ze - popieram cie - szczegolnie to zdanie 'Dużo większej odwagi wymaga niepopularna decyzja"

Gość Cytat nie wiem skad wziety
"Jesli wszyscy mysla jednakowo w rzeczywistosci nie mysli nikt." Badz oryginalna. :)

Gość 3423423423
"Badz oryginalna." Mhm. To o to chodzi? Naprawdę chodzi tylko o to by być oryginalną? Tak jak myślałam. Bez żadnych głębszych podtekstów. Po prostu aby być oryginalna.

Gość hahahehe
"Zgodzę się z tym. Wszyscy bardzo inteligentni ludzie jakich znałam, byli nietolerancyjni, gdyż mieli swoje twarde poglądy. I te wszystkie głupki, średnio inteligentni, grali super tolerancyjnych, wszystko im zwisało, bo nie mieli poglądów po prostu...." otoz to, jak mozna mowic o czyjes wysokiej inteligencji skoro taka osoba nie potrafi indywidualnie myslec... To co facet musi dominowac - nie znize sie do twojego poziomu wiec na dyskusje nie licz...

Gość ale tragedia ja nie mogę
Przyjęcie przez męża jej nazwiska likwiduje te wszystkie problemy, którymi na początku argumentowaliście konieczność przyjęcia nazwiska: wspólna rodzina, problemy w urzędach z napisem na drzwiach. A jak już tego nie ma to robicie problem, że facet jest "babski". A jak pokaże Wam tu na forum jego jajka, to co wymyślicie?

Gość asdrt
a po co tłumaczyć? wypowiedziałaś swoje zdanie. Jeśli Cie nie rozumieją to już trudno, teraz niech oni przekonują Ciebie, może trafią argumentem jakimś.

Gość ---O_O---
ale po co mieszac inteligencje debilizm i inne okreslenia mowimy o tym ze w obecnych czasach czyli w 2009 pani i pan zawierajac malzenstwo maja rozne mozliwosci co do wyboru nazwiska, pozostania przy swoim czy posiadania dwoch a to kto z jakiej opcji skorzysta to juz jego sprawa

Gość trwetr435
Chodzi o tradycję. Co byś zrobiła, gdybyś spotkała kochanego, wspaniałego mężczyznę który jest po prostu przywiązany do tradycji i chce, abyś przyjęła jego nazwisko, a Ty się nie zgadzasz. Zostawiłabyś go?

tez za jakis czas biore slub... postanowilam miec nazwisko dwuczlonowe, nie chce rezygnowac ze swojego z tego wzgledu ze je bardzo lubie, jest rzadkie...no i znane...i szczerze to jestem z niego dumna...a dwuczlonowe, bo mojemu przyszlemu mezowi zalezy na tym zebym nosila tez jego nazwisko...a jakis kompromis musi byc:)

Gość ---O_O---
do trwetr435 moze uznasz moja odpowiedz za pokretna ale troche juz na tym swiecie zyje i w malzenstwie tez i wiem jak bardzo wazne jest ZGADZAC SIE ZE SOBA czyli miec podobne poglady itd itd i takie roznice jak szanowanie tradycji czy praktykowanie wiary potrafi rozwalic zwiazek nawet ten w ktorym ludzie sie na zaboj kochaja

"a jak beda Nowak-Kowalskie to jak beda chcialy to sie moga po slubie nazywac Nowak-Kowalskie-Malinowskie." Głupoty piszesz, nazwisko może być maksymalnie dwuczłonowe. 🖐️

Gość a ja nie uważam że to bezsensu
Tradycja to ważna sprawa, i jeśli jeden partner jest do niej przywiązany a drugi nie - to nie wróży dobrze mimo pojedyńczego ustępstwa w postaci przyjęcia nazwiska.

Gość ---O_O---
cos wam powiem: moja tesciowa z tesciem idzie na 8 rano w niedziele do kosciola, potem o 13.00 jest obiad zgodnie z jej rodzinna tradycja i zawsze jest wielki problem, bo o tej porze w niedziele my sie przewracamy na drugi bok, w przerwie pijac kawe w lozku... i kto ma racje? kazdy chce zyc po swojemu, kazdy ma przeciez do tego prawo

Gość a to ciekawe
jednak na kafeterii w zdecydowanej większości siedzi plebs, ciemnota i panie Krysie z warzywniaka :D

Gość KARRkaa
Nie rozumiem kobiet które nie chca przyjac nazwiska swojego meza, przeciez to swiadczy o tym ze ty przyjmujesz jego do swojego zycia, jego meskosc. A ty nie chcesz nazwiska swojego pedzia bo on jest pewnie dupolizkiem malym.

Gość ---O_O---
brawo dla poprzedniczki

Gość ---O_O---
chodzi o tolerancyjna ze swoim zdaniem KARRkaa widocznie dla kazdej kobiety co innego znaczy malzenstwo

Gość dupelelelek
pogadalam chwile dluzej na ten temat z moim facetem i on powiedzial, zebym sobie nawet tym glowy nie zawracala, ze jest szczesliwy, ze cala rodzina bedzie miala to samo nazwisko a wszystko inne lezy poza granicami jego zainteresowania.

Gość moje4grodze
"jezeli dla kogos inteligencja=tolerancja to jest debilem" Zgodzę się z tym. Wszyscy bardzo inteligentni ludzie jakich znałam, byli nietolerancyjni, gdyż mieli swoje twarde poglądy. I te wszystkie głupki, średnio inteligentni, grali super tolerancyjnych, wszystko im zwisało, bo nie mieli poglądów po prostu.... zgoda!! nie należy mylić "tolerancji" z brakiem własnego zdania. Utarło się, że tolerancja to taka cnota, a to bardzo często jest zwyczajny brak własnego zdania lub odwagi na jego wyartykułowanie, godzenie się na wszystko dla własnego świętego spokoju i unikanie konieczności uzasadniania ewentualnego braku zgody na cokolwiek. Jeśli chodzi o nazwisko i "tłumaczenie się" z czegokolwiek w tej sferze... a przed kim i z czego? to chyba "brożka" samej zainteresowanej - nawet jeśli ma taki kaprys. "mam taką ochotę" i koniec. wolno mi!

Chinka Czikuczikulinka => podwójne nazwisko nie rozwiąże problemu. dumpelelek => chcesz zysku (bezpieczeństwo, pewność & dumpelele), a nie chcesz ponosić kosztów. Typowo kobiece. :P

Gość ---O_O---
maz chce seksu [ typowo meskie] musi isc na kompromis

---O_O--- =>Nie dla każdego/każdej seks w małżeństwie to obowiązek. I żal, jeśli nim jest.

Gość ---O_O---
nie kazdy mezczyzna w malzenstwie zapewnia bezpieczenstwo i zal ze tak jest!