Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bluconect

złamanie kości łódeczkowatej

Polecane posty

Gość bluconect

Witam 28 października stwierdzono w szpitalu złamanie kości łódeczkowatej nadgarstka prawej ręka ;( Gips nosze już cały miesiąc do kontroli mam na 15 grudnia i 1 pytanie: jeżeli wyciągną mi rękę z gipsu czy będę miał rehabilitacje czy sam będę ją musiał rozruszać i ile nie będę mógł grać w piłkę bo gram w klubie jako bramkarz...?

Gość miałam tak też
kość łódeczkowa ta w nadgarstku zwykle zrasta się bardzo źle bo jest mało ukrwiona i jest malutka , ja w sumie miałam po sześciu tygodniach zmianę gipsu i trochę inaczej ułożoną dłoń bo brak było zrostu. Po tym innym ułożeniu dłoni miałam gips przez następne 6 tygodni, czyli razem 3 miesiące, a potem długo słabszy uścisk dłoni bo mięśnie troche rozleniwiły się, a potem długo oszczędzanie dłoni...żadnych ciężkich wysiłków dla dłoni i to ponad rok, ale sama czułam że tego potrzebuję, praktycznie powrót do dawnej kondycji i siły ręki był dopiero po dwóch latach, a teraz tylko odczuwam w tym miejscu cień bólu przy dźwignięciu czegoś bardzo ciężkiego. Trochę dowcipnie opiszę ci ułożenie dłoni w gipsie do prawidłowego zrostu...to tak jakbym sama sobie wzięła w prawą dłoń ..moją lewą pełną pierś ...z pełnym odchyleniem kciuka od wskazującego palca... w takim ułożeniu zrasta się kość łódeczkowata nie wiem jak w twoim wypadku należy postępować na treningach i kiedy już będzie można, ale z pewnoscią jakoś trzeba będzie zabezpieczać nadgarstek...tylko lekarz ortopeda sportowy da ci najlepsze wskazówki...popytaj

Na Wf w dniu 9 grudnia zrobiłam sobie "coś" w lewą rękę. Bolał mnie strasznie kciuk.Poszłam do szpitala, tam zrobili mi zdjęcie rtg i nic nie stwierdzili. Powiedzieli mi że to mocne stłuczenie palca i mogą mi założyć usztywnienie. Podczas czekania pod gipsownią lekarka podeszła do mnie i powiedziała że dopatrzyli się pęknięcia kości łódeczkowatej. Ręka w szynę i za 10 dni do chirurga na kontrolę. Chirurg zdjął szynę i kazał nosić opaskę elastyczna i smarować Altacetem.Moje pytania brzmią : jak długo mam ta opaskę nosić? czy konieczna jest jeszcze wizyta kontrolna? ręka mnie jeszcze boli przy jakieś intensywnej pracy. Skąd mam wiedzieć czy ręka jest juz zdrowa?