Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ktos zna odpowiedz

Czy jak na badaniach okresowych do pracy

Polecane posty

Gość ktos zna odpowiedz

powiem lekarzowi, ze mialam cytologie i mamografie i ze wyszlo ok - to mi nie bedzie robil? Nie wiem, czy wiecie ale te badania maja od przyslego roku byc obowiazkowe :O

I dobrze że będą obowiązkowe, bo aż strach ile kobiet ich nie robi. A wyniki musisz lekarzowi pokazać, bo inaczej mu nie wolno. No chyba że trafisz na lekarza który to oleje

Gość ale co ma wspolnego rak piersi
czy szyjki macicy z przydatnoscia kobiety do pracy?? W Kodeksie Pracy wsrod badan okresowych powinny znalezc sie tylko te, ktore maja zwiazek z wykonywanym stanowiskiem np okulista, w przypadku pracy przy kompie... A mammogrfia czy cytologia? Jaki to ma zwiazek z praca? Z jakimkolwiek stanowiskiem? No chyba, ze w przypadku prostytutek mialoby to sens ale prostytucja legalna nie jest wiec nie rozumiem...

Gość o jejaaaaa.....
to chyba oczywiste, że lekarz medycyny pracy nie zrobi ci badania ginekologicznego?? idziesz z zaświadczeniem, ze miałas robioną... a btw - tez panikowałam słysząc o zamiarze wprowadzenia obowiązkowej cytologii. A wiązało się to z tym, że poszłam poźno pierwszy raz do llekarza (w tym roku - 25 lat). i powiem dziewczynom na uspokojenie - to nie jest takie straszne,

Gość ktos zna odpowiedz
Nie napisalam, ze sie boje. Uwazam, ze to godzi w moja wolnosc obywatelska, jaka gwarantuje mi konstytucja.

Gość do ale do ma wspólnego....
ma niewiele wspólnego - a wprowadzenie tych badań ma na celu zwiększenie liczby badających się osób. bo najczęściej przez takie zaniedbania kobiety poźniej wiele cierpią

Gość ja powiem tak ....
dziś już tutaj ten temat był poruszany ....a myślisz że ktoś Ci uwierzy na słowo ?....chyba że przedstawisz lekarzowi zaświadczenie od ginekologa że byłaś i badania są ok

Gość ktos zna odpowiedz
lekarz medycyny pracy nie zrobi ale wysle mnie do ginekologa. Ginekologa w tej przychodni z ktora pracodawca ma podpisana umowe.

Gość ktos zna odpowiedz
wolnosc obywatelska polega na tym, ze kazdy czlowiek ma wyjscie. Nawet Bog dal czlowiekowi wolne prawo wyboru.

Gość ja powiem tak ....
przecież te badania zostały wprowadzone dla dobra kobiet ...znam kobiety co latami nie chodzą do ginekologa a tak nie będą miały wyjścia ....przecież to jest dla naszego dobra a jak ktoś chce sobie dorabiać ideologię o braku poszanowania wolności to trudno

Gość ktos zna odpowiedz
te co latami nie chodza do lekarza to tez latami nie pracuja... A badania bede obowiazkowe dla kobiet pracujacych. Wiec jest to pusty przepis, na zasadzie placebo. Chyba dla lepszego samopoczucia Pani Minister Zdrowia, zeby pokazac jak to dba o polskie spoleczenstwo. Ale widze, ze jej sie udalo, bo wiekszosc jej przyklaskuje :O

A jakie znaczenie mają badania krwi czy prześwietlenie klatki piersiowej przy badaniu zdolności do pracy? Też żadne jak cytologia czy mammografia. Bo tak na prawdę badania okresowe w pracy nie tylko sprawdzają naszą zdolność do wykonywanego zawodu, ale sprawdzają nasz stan zdrowia. I ja nie widzę aby godziło to w moją wolnośc obywatelską. Są wymagania co do badań i koniec. Wyniki widzi tylko lekarz i ja więc o co chodzi?

Gość kto mi wyjacni jaki jest
sens tych badan wpisanych w odeks Pracy. Czy rak piersi albo szyjki macici w jakikolwiek sposob rzutuje na przydatnosc pracownicy do pracy na danym stanowisku? Nie! Wiec w Kodeksie tych badan nie powinno byc i tyle.

ja nie mialam ani rtg ani badania krwii. Zawsze na badaniach okresowych szlam tylko do okulisty. I tu widze sens, bo pracuje przy kompie.

Gość ja powiem tak ....
no tutaj się nie zgadzam sama mam w pracy2 koleżanki które nie były u ginekologa jedna 10 lat a druga 8 od czasu jak urodziły dziecko i nie przegadasz im że powinny iść a teraz nie będą miały wyjścia

no i moim zdaniem nie Twoj interes gdzie kto byl czy nie byl ;)

Gość ghjkl
I bardzo dobrze że wprowadza takie badania,szczegolnie dla tych ktore wlasnie chodza co 10 lat do gin,nie jadnej takie badanie uratuje zdrowie a może nawet zycie.U mnie w zakładzie kilkanaście lat temu przy bad okresowych obowiązkowy był ginekolog i dentysta ,i też to nie miało nic wspólnego z wykonywanym zawodem

Gość niedlugo obowiazkowe bedzie
szczepienie przeciwko swinskiej grypie. Ciekawe czy wtedy tez bedziecie tacy zachwyceni :) Brniemy w panstwo totalitarne, nie widzicie tego? Panstwo reguluje sprawy, ktore nie powinny byc regulowane. W chinach wladze reguluja ilosc narodzin. Dla nich to juz tez jest normalne :) u nas sie zaczyna dopiero :O

Gość hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
tak piszą małoletnie pizdy które boja sie ginekologa.Dojrzała kobieta jednak inaczej myśli.Zreszta jaką trzeba być smarkulą żeby bać sie wizyty u gina.Ale do łóżka z chłopakiem jakoś się nie boja i nie wstydza.A później głupie tematy na kafe,typu swędzi mnie i piecze co to może być?

Gość ja sama z wlasnej woli
i zdrowego rozsadku chodze na wizyty kontrolne do ginekologa i ''robie'' cytologie, ale uwazam, ze obowiazek takich badan to bylaby przesada. Wobec tego niech kieruja tez na rezonans magnetyczny calego ciala- bo może masz raka tu i ówdzie?:O tomografie głowy, badania na osteoporoze- co tam taka cytologia! trzeba działać kompleksowo!

Gość ciekawe dlaczego
mężczyźni nie muszą robić obowiązkowych badań prostaty? To jest bezsens. Po prostu wasze argumenty są bezsensowne. Że niby to dla dobra kobiet? Bo jak się nie zbadają to umrą? Kobiety mają swój rozum i wiedzą czym grozi niebadanie i to jest tylko i wyłącznie ich wybór czy tego chcą czy nie. Równie dobrze można by zakazać palenia papierochów dla dobra obywateli, bo umrą na raka płuc jeśli będą palić. Ciekawe dlaczego tego nie robią? Otóż dlatego, że faceci by się zburzyli i dlatego, że przepadłaby kasa. A że kobiety w naszym kraju głupie i nieświadome swoich praw, to idą jak te barany za stadem i wierzą w to, że przymus rozkładania nóg to dla ich dobra :) Śmiać mi się chce z głupoty kobiet, które tak zacięcie walczą o to, aby taki przymus był. Idźcie już dziś do ginekologa, jeśli czujecie taką potrzebę, ale dajcie innym spokój i prawo wyboru. Live and let die, jak to śpiewał Paul McCartney. Żegnam :classic_cool:

Gość upppppppk

"że przymus rozkładania nóg to dla ich dobra" a niby po co jak nie dla dobra kobiety? Żeby lekarz sobie popatrzył? To nie gwałt, to badanie. A statystyki ile kobiet rocznie choruje na raka piersi czy raka szyjki macicy same za siebie mówią że takie badania są konieczne. A kobiety w naszym kraju to idiotki które do lekarza boją się iść bo nóg przed obcym chłopem czy babą rozkładać nie będą. Na te nowotwory jest wśród kobiet największa zachorowalność i najłatwiej je wykryć wśród wszystkich nowotworów! Rezonans to już nie taka prosta i tania sprawa, zresztą sama bym chętnie co kilka lat mu się poddała gdybym miała taką możliwość w badaniach okresowych aby wiedzieć czy wszystko ok. I jeszcze jedno, na prostatę głównie chorują starsi panowie, rak piersi i rak szyjki macicy występuje w każdym wieku. Choć zachorowalność wzrasta z wiekiem. Macie możliwość regularnego badania się i drzecie ryja że to godzi w waszą wolność osobistą, ciekawe ile z Was się bada regularnie u ginekologa:/

Gość mozliwosc badania mamy i tak
ale z wlasnej woli, a nie z przymusu, po to by utrzymac prace :O