Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kreeewkaaa23

Grupa krwi proszę o radę?

Polecane posty

Gość Kreeewkaaa23

Cześć wszystkim. Bardzo prosze o poradę. Znalazłam ostatnio wypis ze szpiotala mojej mamy. Było to zaraz po porodzie jak mnie rpodziła. Teraz mam 23 lata. To było dosyć dawno temu. Tam są napisane dane matki itd. Jest zaznaczone ze dziecko urodziło sie w tym i tym tygodniu itd, ze bylo wykonane szycie. Że dziecko czyli ja urodzilam sie zywa itd. Jest tez napisana grupa krwi. Czyja to grupa jest podana w tym wypisie bo nie zostaklo zaznaczone? Dziecka czyli moja czy mojej mamy ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość myslę że Twoja
skoro wszystko dotyczyło Ciebie to czemu nie wiadomo skad mieliby wyskakiwac z grupą krwi Twojej mamy?:) to sie pochwal jaką masz:D

Gość myślę ze twojej mamy
kobietom oznacza sie krew przed porodem glownie w celu oznaczenia czynnika rh. Dzieciom standardowo sie nie pobiera krwi po porodzie nawet teraz chyba ze istnieja bardzo powazne wskazania jak np podejrzenie wystapienie choroby hemolitycznej nooworodkow. A dlaczego cie to interesuje?

Gość może sama daj zbadać
A Twoja mama nie pamieta? Wiesz, ja nie miałam w ogóle wpisanej grupy krwi i ostatnio zrobiłam sobie badanie, aby się dowiedzieć jaką mam grupę, więc jeżeli nie jesteś pewna to też zrób. Nie wiem czy np. lekarz może dać skierowanie na wykonanie badania. Ale i tak chyba jest to płatne, ja po prostu poszłam sama od siebie i płaciłam za to badanie.

Gość Kreeewkaaa23
W zasadzie to była tak jakby karta wypisu mojej mamy, po porodzie coś w tym stylu. Były jej dane imię i nazwisko. Że urodziła dziecko tego dnia i o tej godzinie, że było zdrowie itd. Wykonane zabiegi było tam napisane szycie. I w miejscu grupa krwibyło napisanie B Rh minus. Ale nie mam pojęcia czyja to mogła być krew? Czyli mówicie że moja.

mysle ze twojej mamy dzieciom sie nie pobiera krwi po urodzeniu, Ale to chyba od niedawna, bo jak ja rodziłam w 2000 roku, to się pobierało. :) Mam w książeczce wpis... grupa krwi noworodka "0" (+) plus.

Gość Kreeewkaaa23
Też wydaje mi się ze to mojej mamy. Kurcze naprawde dziwnie to było napisane wszystko. Powinni napisać czyja.

Gość teraz moze tak
ale autorka sie rodzila 23 lata temu - wtedy gdy nie bylo szczegolnych wskazan czyli matka nie byla rh ujemna to sie nie pobieralo.

Gość Kreeewkaaa23
Czyli co w końcu. Pisze B Rh minus ????

Gość sggsg
ale tu wychodzi ze matka jednak byla Rh ujemna....

Gość kreeewko
nie dowiesz się dopóki nie zbadasz sobie swojej grupy. U mojej mamy było A rh- wpisane i tez nie opisali dokladnie czy to moja czy jej, ale mama ma wlasnie a rh- i ja gdy zrobilam sobie badanie okazalo sie ze tez mam a rh- wiec nie wiem do dzis czyj wynik to byl:) takie badanie kosztuje w laboratorium okolo 25zl, chyba ze idziesz oddac krew to przysylaja ci po okolo 2tygodniach ksiazeczke krwiodawcy i tam masz napisana grupe. Wtedy masz za darmo, dostajesz 8 czekolad i masz radosc ze twoja krew komus moze uratowac zycie

Gość Kreeewkaaa23
Tak zrobię zbadam sobie grupę krwi. Czyli co wychopdzi na to, że odziedziczylas grupę krwi po matce. Czy jeżeli to jest grupa krwi matki to moja też bedzie Rh minus ?

Gość nadal uwazam
ze to gr krwi twojej mamy.Jestes pierwszym dzieckiem? Bo przy pierwszym dziecku nie ma zagrozenia konfliktem, dopiero po 2 i kolejnym. W dzisiejszych czasach dziecim sie bada krew gdy matka jest ujemna nawet przy pierwszym dziecku a nawet sie bada i bez tego, ale dawniej tak nie bylo. Nawet jednorazowych rekawiczek nie bylo :/

Gość Kreeewkaaa23
Bo jeżeli okazałoby się ze wyjdzie mi Rh plus to oznaczałoby że był jhakiś konflikt prawda?

Gość nadal uwazam
mozesz miec i minus i plus w zaleznosci jaka ma twoj ojciec. Nie dowiesz sie poki nie zbadasz :)

Gość jestes w podobnym wieku jak ja
(jak mniemam) i Ci powiem ze w roku '87 nie badali noworodkom krwi...juz Ci tlumacze dlaczego....otoz badanie krwi u nowrodka nie jest wiarygodne,ze sie tak wyraze "grupa krwi" moze sie zmienic (nie chodzi o to oczywiscie ze co roku mamy inna grupe krwi tylko o to ze zaraz po porodzie ustalą taka grupe krwi a za jakis czas wyjdzie ze ta grupa krwi jest inna -jest to zwiazane z samym porodem podczas ktorego jest duzo krwi i w ogole blee)....mniej wiecej cos na zasadzie oczu..wszystkie niemowleta rodza sie z niebieskimi oczami pozniej dopiero sie kolor zmienia... kobiecie przed porodem musza ustalic grupe krwi na wypadek komplikacji(gdyby potrzebna byla transfuzja) i by wiedziec czy istnieje ryzyko konfliktu serologicznego (jesli kobieta ma Rh-)

Gość kreeewko
tak, jak masz po mamie to masz rh - ja mam po mamie wlasnie, tata ma a rh + a masz mlodsze rodzenstwo?? bo jakby bylo tak ze ty masz + to twoja mama mialaby problemy byc moze z kolejnymi ciazami

Gość Kreeewkaaa23
Tak, jestem pierwszym i jedynym dzieckiem, jestem jedynaczką. Moje pytania wynikają może z bardzo głupiego powodu. Ponieważ niedawno zaczełam zastanawiac się czy aby czasem nie zostałam adoptowna itd. Niewiem pomyślałam tak poniewaz naprawde nie przypominam zadnego z moich rodziców. Wiem ze to głupie ale zawsze widze podobienstwo chociaz malutkie miedzy dziecmiu i rodzicami, u siebie nie. Ale skoro moja mama ma taki wypisa, że rodziła ze urodziła i wogóle to przeciez raczej nie jest to możliwe prawda?

Gość kreeewko
oj przepraszam zle zrozumialam pytanie. Tak jak 'nadal uwazam' pisala, mozesz miec minus po mamie lub tez jesli tata ma + to tez mozesz miec plus. jedyne co wiadomo teraz na 100% to ze albo ty albo mama macie -

dziewczyno jesli masz plus to mozesz spac spokojnie....znaczy ze Tobie konflikt nie grozi... konflikt serologiczny jest wtedy gdy matka ma minus a dziecko ma plus....o co z tyjm chodzi? a o to,ze jesli dojdzie w trakcie porodu do kontaktu krwi matki- z krwia dziecka + i nie zostana jej podane przeciwciała zanim jej organizm wytworzy własne to istnieje duze ryzyko ze nie donosi kolejnej ciazy (jesli kolejne dziecko rowniez bedzie mialo +) bo jej pamiec immunologiczna (to co jest odpowiedzialne za to ze nie chorujemy tysiac razy na to samo) bedzie traktowac plod z krwia + jako patogen ktorego trzeba sie pozbyc....nie zawsze jednak musi tak byc i wlasnie zeby tak nie bylo zaraz po porodzie kobietom z Rh- podaje sie przeciwciała...

Gość Kreeewkaaa23
Czyli tak naprawdę jeżeli nawet poznałabym grupę krwi taty i mamy to nie moge na 100% powiedziec ze jestem ich biologicznym dzieckiem ?

Gość kreeewko
jak ma ksiazeczke taka od porodu to na pewno jestes jej corka, nic sie nie przejmuj. U mnie w domu wszyscy maja niebieskie oczy a ja jedyna brazowe, moze po babci od strony taty bo ona tez takie miala, moja kolezanka blondynka i jej chlopak tez nlondyn maja coreczke ruda. Geny przechodza z pokolenia na pokolenie i np dwoje blondynow moze miec dziecko o ciemnych wlosach, nawet po prababci:). A grupa krwi sie nie sugeruj, zazaz wkleje ci tabelke mozliwosci dziedziczenia

Gość kreeewko
Grupy krwi są dziedziczone i w ciągu całego życia niezmienne. Przedstawiamy Pani uproszczony sposób dziedziczenia grup krwi: ojciec 0, matka 0 = dziecko 0 ojciec A, matka A = dziecko A lub 0 ojciec A, matka 0 = dziecko A lub 0 ojciec A, matka B = dziecko A, B, 0 lub AB ojciec A, matka AB = dziecko A, B lub AB ojciec B, matka B = dziecko B lub 0 ojciec B, matka 0 = dziecko B lub 0 ojciec B, matka AB = dziecko A, B lub AB

z tą krwią to nie do konca tak jest.... słuchajcie to: Moja mama- A Rh+ Mój tata- B Rh+ Ja: AB Rh- mam dokładnie taka samą grupe krwi jak moja babcia od strony taty...zeby bylo smieszniej rodzice mojej mamy (oboje) mieli dodatnią grupe krwi....że to są moi rodzice jestem pewna na 100% (pamietam swoje bardzo wczesne dziecinstwo) poza tym jestem bardzo podobna do taty a po mamie mam wlosy....

Gość asia88-84
roznie jest z tymi wpisami np moja ks,zdrowia imie nazw data ur waga dziecka wzrost itd GR,KRWI MATKI nigdzie nie ma adnotacji o mojej tylko o mamie moja corka ma 3 lata w jej ks. zdrowia tez nie ma jej! jest moja gr krwi jako matki ale to musi pisac matki czy dziecka pozdrawiam

no wlasnie mozesz powiedziec...wspolczynnik Rh nie ma akurat nic do tego ale grupa krwi mowi duzo...jak w tej tabelce...

Gość kreeewko
i zobacz na przyklad twoja mam ma b- a tata b+, wiec ty w tym przykladzie mozesz miec kazda z mozliwych kombinacji a wiec: a+ lub a- b+ lub b- ab+ lub ab- 0+ lub 0- chyba ze sie okaze ze oboje maja B a ty masz np A to wtedy wiesz ze przynajmniej 1 z nich nie jest twoim rodzicem

Gość Kreeewkaaa23
Ja tez pamietam dzieciństwo, mam zdjęcia itd, opaskę ze szpitala, pępowinę. I ta ksiazeczkę. Pomyślałam tak tylko dlatego, że nie widzę tego podobieństwa. W każdym razie napewno zrobię sobie oznaczenie grupy krwi bo jeżeli okaze sie ze mam Rh - to w przyszłości mogę mieć problemy :/

jesli oboje rodzice maja grupe B jak zasugerowalas to ona moze miec jedynie grupe B lub 0 nie moze miec A.....od tego trzeba wyjsc... zmartwie cie autorko to najpewniej sa Twoi biologiczni rodzice ale dla pewnosci mzoesz sobie test DNA zrobic.

Gość Kreeewkaaa23
Zobaczymy. Zbadam ta grupę tylko niewiem jak poznac grupę taty. Przeciez nie bedę go pytac. Nie chciałabym im sprawić przykrości, że wogóle tak pomyslałam. Tata raczej nigdy nie oddawał krwi nie mam pojecia jak sie dowiedziec.