Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to jest dziwne naprawde

czy jest tu jakis prawnik,bo mam problematyczne pytanie

Polecane posty

jak ma rozumiec sformulowanie "umowa na czas okreslony z dwumiesiecznym terminem wypowiedzenia"

czy umowe na czas okreslony mozna wypowiedziec?? mi sie wydaje ze mozna ja tylko zerwac prosze mnie uswiadomic

jak to mozna wypowiedziec?! bez powodu?

Gość zemsta fryzjera
ja jestem na 3 roku prawa i prawa pracy jeszcze nie mialam, ale tak na logike Autorko: oczywiscie ze umowe mozna wypowiedziec ! Rzecz jasna musza zajsc jakies okolicznosci, ktore by to uzasadnialy (przynajmniej formalnie to nie moze byc widzimisie szefa:P) no i od momentu zlozenia wypowiedzenia liczony jest ten 2 miesieczny termin. I tyle :) Natomiast po uplywie okresu na jaki zawarto umowe, pracodawca moze ci ja przedluzyc lub nie - gdy tego nie zrobi, tracisz prace i tu juz bez zadnego okresu wypowiedzenia itp.

dokladnie chodzi mi o najem lokalu

Gość zemsta fryzjera
W takim razie potraktuj moja wypowiedz analogicznie, bo generalnie chodzi o to samo.

juz sie dowiedzialem>>>Zgodnie z regułami prawa cywilnego, umowa dzierżawy zawarta na czas określony może zostać wypowiedziana wyłącznie w przypadkach określonych w umowie. Zatem jeżeli umowa nie określa przypadków, w których umowa może zostać wypowiedziana, bądź nie określa terminów wypowiedzenia, umowa zawarta na czas oznaczony nie może zostać wypowiedziana.

nie moze byc wypowiedziana :P pomyliles sie mlody prawniku chyba ze okreslaja ja punkty a w pytaniu tego nie bylo:P

Gość elianita
"umowa na czas okreslony z dwumiesiecznym terminem wypowiedzenia" skoro jest napisane ze na czas okreslony+termin wypowiedzenia to chyba jednak znaczy ze sa przewidziane w tej umowie okolicznosci pozwalajace na jej wypowiedzenie... A tak przy okazji Autorze, zadales to pytanie tylko po to zeby sprawdzic jak sobie radza mlodzi prawnicy...? :|

Rozwiązanie umowy o pracę zawartej na czas określony następuje z upływem czasu, na jaki została zawarta, a co za tym idzie - nie może być rozwiązana za wypowiedzeniem. Od powyższego występuje jednak wyjątek – zawarcie w umowie tzw. klauzuli o wypowiedzeniu!!!!!!!!!!

Wypowiedzenie umowy o pracę na czas określony nie wymaga w takim przypadku uzasadnienia ani pracownika, ani pracodawcy. Wypowiedzenie umowy o pracę może nastąpić z każdego powodu. Okres wypowiedzenia zawsze zaczyna się w niedzielę, a kończy w sobotę.

Gość elianita
ale tutaj chodzilo o najem.....czyli normalnie mozna wypowiedziec!

Gość elianita
17:52 [zgłoś do usunięcia] to jest dziwne naprawde dokladnie chodzi mi o najem lokalu :)

Tym bardziej można wypowiedzieć. Najemca wprowadził bardzo korzystną dla siebie klauzulę:). Jeśli będziesz chiała się wyprowadzić z tego lokalu, musisz najemcę o tym poinformować najpóźniej na 8 tygodni przed planowaną przeprowadzką!! On też nie może Cię wyrzucić jeśli 8 tygodni wcześniej nie wypowie umowy, chyba, że z terści umowy wynika coś jeszcze...

Gość mloda...
banalne! wynajelas mieszkanie na jakis tam czs ale jesli odechce Ci sie w nim mieszkac to nie mozesz tak chop siup, tylko dwa miesiace wczesniej mowisz wlascicielowi ze sie wyprowadzasz (po to zeby z dnia na dzien nie zostal za przeproszeniem wyru..any) staralam sie wytlumaczyc to w miare przystepnie :)

Gość HalinkaKiepska
studentko jestes? tez mam pytanie...

kajtus to jest umowa na czas okreslony i z byle powodu nie moze jej wypowiedziec jesli nie ma punktow przez ktore moglby to zrobic...a takowych wlasnie nie ma...wiec moze mi nagwizdac

a dokladnie to chodzi o miejsce pod interes:P prawo cywilne mowi ze nie moze jej wypowiedziec i w takiej formie jest to blad i tyle

kajtus to ty prawo skonczyles/skonczylas i nie wiesz :-o to juz zglupialem qwa co za zycie nawet na specjalistach juz polegac nie mozna,,,,kazdego trzeba sprawdzac:-o

Autorko, Twoja umowa może być wypowiedziana z kazdego jednego powodu 2 mce. naprzód, móżesz mi zafać;), nie czytałam treści ale z samego rodzaju umowy to wynika.

to ze on sobie napisal ze 2 miesieczne wypowiedzenie to nie znaczy ze to ma moc prawna...to jest poprostu blad na jego niekozysc

Autorko, Ty chyba naprawdę zgłupialas jeśli zdaje ci się, że masz w tym lokalu większe prawa niż właściciel;). Pewnie nawet cię nie zamelduje tam haha.

kajtus ale bzdure opowiadasz

2 miesięczny okres wypowiedzenia znaczy dokladnie tyle co 2 miesięczny okres wypowiedznia i nic więcej. Jak 1 stycznia ci powie, że np. postanawia sprzedac i da wypowiedzenie to 1 marca cie tam nie ma.

kajtus zaczynam sie irytowac...czy ty znasz prawo?! czy wiesz ze umowy na czas okreslony nie mozna wypowiedziec chyba ze sa punkty podpiete do tego a takowych nie ma o czym ty gadasz