Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wizyta u ginekologa

wczorajsza wizyta u ginekologa

Polecane posty

Gość wizyta u ginekologa
:D

Gość aż mi się słabo robi
ok rozumiem kobiety, które źle znoszą ciążę oraz te których praca może wpłynąć niekorzystnie na rozwój dziecka ale reszta to leniwe babsztyle tyle w temacie

Gość reeeteyeeeety
Praca pracą ale.... Tak się składa, że największe realne zagrożenia dla kobiety w ciąży stwarza dla niej jej własne środowisko czyli dom i obowiązki domowe. Absurdalnie to w tym zaciszu domowym człowiek jest narazony na najwięcej stresów i przemęczenia. Gotowanie, pranie, sprzątania, odkurzanie, zakupy, rachunki itd. To samo z siebie się nie robi, ktoś to musi robic a skoro kobieta jest na zwolnieniu to zazwyczaj ona to robi. W pierwszej ciąży byłam z tych co dmuchają na zimno i od razu poszłam na zwolnienie, nie byłam nawet jeszcze w 4 miesiącu ciąży. Czułam się idealnie ale zachciało mi się posprzatać w domu z nudów - wylądowałam w szpitalu bo ciąża zagrożona. Na patologii mnóstwo było kobiet z tego samego powodu bo coś robiły w domu. W drugiej ciąży pracowałam aż do rozwiązania. Nie brałam żadnego zwolnienia pomimo tego, że nie raz czułam się źle ale sytuacja mnie do tego zmusiła. Dzień przed porodem jeszcze byłam w pracy. Także nie generalizujmy, że chodzenie do pracy nas i nasze dzieci zabije a siedzenie w domu i obowiązki domowe pozwolą nam przetrwać szczęśliwie do rozwiązania. I polecam trochę dystansu przede wszystkim do siebie samych bo bycie etatowym pesymista z nastawieniem, że coś nas złego spotka wywoła się wilka z lasu. Trochę wiecej pozytywnego nastawienia bo gdyby ciąża była taką traumą jaką tu opisujecie to kobiety nie walczyłyby o równouprawnienie, o mozliwość kształcenia się czy pracowania bo fakt posiadania dzieci wykreślał by nas jako osoby pracujace zawodowo.

Gość moze i lenistwo jest grzechem
ale czlowiek nie musi byc idealny :P Ja bym poszla na pewno na zwolnienie, jesli tylko mialabym okazje :D

Gość zielonazaba
Ciaza to nie choroba!!!!!!!!!! sama pracowalam do 9 miesiaca, w fabryce, schylalam sie,podnosilam,na naogach 8 godz poza przerwami. pokolenie mojej mamy tez pracowalo. Dzieki temu mialam lzejszy porod,przytylam 10 kg a po wskoczylam w swoje dzinsy. Nie neguje tych ktore musza lezec z wyraznym wskazaniem ale ostatnio te zwolnienia sa zdrowo naciagane. Rozumiem autorke topiku. Ale nie moge zdzierzyc tych lewych zwolnien i panienek lezacych kolami do gory i wpiepszajaych tony odzywczych obiadkow za dwoje. a pozniej placzacych,ze roztyly swoje dupska na kanapach. KONIEC!

To, ze zwolnienie ktos bierze, nie znaczy ze sie roztyje :P Swietna zaleznosc... Ja bym miala co robic. Niekoniecznie w pracy. Jesli o prace chodzi to jeszcze zdaze sie napracowac w zyciu ;)

Gość zielonazaba
To tylko twoja interpretacja mojego postu, jakze uboga na marginesie... a dzieki takim jak ty jeszcze dlugo bedziemy pracowac na swiadczenia chorobowe, szkoda,ze nie na tych ktorym sie naprawde nalezy. A przy swoim iQ faktycznie bedziesz sie musiala napracwa...

sprawdz swoje iq, moim sie nie martw ;) Kazdy zyje jak lubi :P Jakbys wiedziala na co jeszcze ida Twoje podatki... :P

Gość potrzebuję rady
Witam, mam pytanie troszkę nie na temat, ale może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Studiuję chemię na piątym roku i pracuję dodatkowo na pół etatu w firmie chemicznej. Praca jest fizyczna, ale bardzo dobrze płatna. Właśnie minęło mi 5 lat. Nigdy nie byłam na zwolnieniu. W maju zaszłam w ciążę, poszłam do ginekologa, który wystawił mi zaświadczenie. W pracy stwierdzili, że muszę iść na zwolnienie, bo nie mogą mi znaleźć innego zajęcia. Na kolejnej wizycie powiedziałam ginowi, co muszę robić, tzn: 1. Praca w nocy 23:00 - 8:00 2. Te 9 godzin na nogach z półgodzinna przerwą 3. Dźwiganie- średnio 12kg kartony, najcięższe 25kg 4. Przebywanie w pomieszczeniach mrożących- temperatura -23st. C 5. Praca z chemikaliami. Dodatkowo pracodawca wydrukował mi zakres obowiązków, który dostajemy idąc na badania wstępne- wszytkie szkodliwe czynniki były tam wymienione. Lekarz stwierdził, że pracodawca ma obowiązek przestrzegać bhp itd. Poinformował inspekcję pracy o łamaniu prawa, mimo mojego sprzeciwu. mimo wszystko uważam tę pracę za bardzo dobrą. Inspekcja była, ale... trzy dni wcześniej miła Pani zadzwoniła do firmy i się zapowiedziała:( Szybko pozmieniano nam grafiki i w dniu kontroli siedziałam nad dokumentami. Kontrola wypadła pomyślnie. Pani z komisji podeszła do mnie i wprost powiedziała, że mam iść na zwolnienie, bo to nie praca dla ciężarnej. Okazuje się, że wszystkie kobiety, które zachodzą w ciąże w tej firmie idą na zwolnienie bez problemu. Umówiłam się na wizytę do innego lekarza, ale niestety poroniłam:( Moje pytanie brzmi: co powinnam zrobić w następnej ciąży. Wiążę z tą firmą swoja przyszłość po studiach i chciałabym być przygotowana. Jeśli następnym razem znowu nie dostanę zwolnienia? A może rzeczywiście zwolnienie mi się nie należało? Dodam, że po poronieniu rozmawiał ze mną dyrektor i był po mojej stronie, ale firma jest Niemiecka i twierdził, że Inspekcję ma w kieszeni.