Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rudowłosa ja

mam pytanie odnośnie morfologii

Polecane posty

Gość rudowłosa ja

Hej chciałabym zapytać czy poziom glukozy we krwi można oznaczyć jedynie pobierając dwukrotnie (na czczo i po posiłku) krew z opuszka palca czy stężenie cukru we krwi można również oznaczyć ze zwykłego pobrania krwi? Bo przecież nie tylko robi się morfologię, ale np. badanie poziomu hormonów TSH czy Ob itd z góry dzięki za odpowiedź

Gość rudowłosa ja
naprawdę nikt nie wie????

Bardziej wiarygodne jest badanie poziomu cukru oznaczone poprzez pobranie krwi, a niżeli z palca glukometrem

Gość rudowłosa ja
a czy mogłabyś mi napisać jak konkretnie nazywa się to badanie? bo miałam ostatnio pobieraną krew, dwie fiolki i wszystkie badanie wyszły w normie, ale nie mam pojęcia jakim symbolem oznaczony jest pomiar cukru na karcie wyników :(

Gość saDAdadaDA

Gość jeśli badali ci tez cukier to
powinno być napisane GLUKOZA i wynik. Przynajmniej ja tak mam a pobierali mi tylko krew z żyły do badania ogólnego. Po jedzeniu robi się badanie powtórkowe, kiedy maż wysoką glukozę i robią tak zwaną krzywą cukrową

Gość Bardzo Ciężarna
U mnie zawsze jest napisane "Glukoza na czczo we krwi żylnej"---i jednostka, np ostatnio: Glukoza (jedn. tradyc.) 72 mg/dl Gllukoza (jedn. SI) 4,0 mmol/l Najbardziej wiarygodna jest pobierana z krwi żylnej, ja jak mierzę glukometrem rano to mam inny wynik niż np godzinę później z żyły-również na czczo oczywiście.

w ogólnej morfologii nie ma tego badania trzeba dodatkowo wykupić badanie poziomu cukru

Gość Ania X...
No ,racja, w ogólnej morfologii nie ma poziomu glukozy, trzeba zrobić oddzielnie.