Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość megi9292

ARCHITEKTURA, POMOCY!

Polecane posty

Gość megi9292

Wiem, że na architekturę potrzebna jest matematyka zdawana na maturze na poziome rozszerzonym, do tego umiejętność rysowania, i język obcy ale jaki dodatkowy przedmiot? U mnie historia sztuki i historia odpadają, nigdy w życiu tego bym się nie nauczyła. Czy na politechnikę warszawską bądź białostocką biorą pod uwagę geografię rozszerzoną? Czy może lepiej zdawać fizykę? będę wdzięczna za odpowiedźi :)

Gość no nie wiem czy fizykę
jak już się boisz historii sztuki, to zastanów się dobrze czy chcesz studiować architekturę, bo tu historia ma większe znaczenie niż fizyka :>

Ze strony pw: W konkursie na kierunek Architektura i Urbanistyka, punkty klasyfikacyjne uzyskuje się z przeprowadzanego w Uczelni sprawdzianu predyspozycji do studiów na tym kierunku (do 300 punktów) oraz z przeliczenia ocen z egzaminu maturalnego (do 125 punktów). Egzamin (sprawdzian predyspozycji) składa się z 3 zadań i jest podzielony na dwa etapy. Każde z zadań jest oceniane w skali od 0 do 100 punktów. Pierwsza część egzaminu odbędzie się w dniu 13 czerwca i obejmie rysunek z wyobraźni (90 minut) i rysunek z wyobraźni z elementami geometrii (również 90 minut). Druga część egzaminu zostanie zorganizowana w dniu 20 czerwca i będzie to zadanie ujawniające zdolność komponowania przestrzeni. Do drugiej części egzaminu jest dopuszczana około połowa kandydatów. Więcej informacji o egzaminie można znaleźć na stronie „kandydaci” i w większym informatorze. Punkty za przedmioty zostaną obliczone wg zasady: PK = Pmat + Pjo⋅0,25 Pod uwagę brane będą oceny z matematyki (Pmat) oraz z języka obcego (Pjo). Zasady ustalania wyjściowych punktów za przedmioty (oznaczonych jako P) podano dalej, przy omawianiu zasad konkursu wspólnego. Radzę nauczyć się samemu znajdować takie rzeczy.