Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaidnes

Brązowe liście u cytryny

Polecane posty

Gość kaidnes

Witam.Mam problem.Otóż mam cytrynę jednoroczną u której liście zaczęły brązowieć... Wygląda to mniej więcej tak : http://www.bio-forum.pl/messages/527/231501.jpg Nie wiem jak zahamować to brązowienie...co robić? Nie chce by wszystkie liście to miały i opadły... A i dodam jeszcze , że w doniczkach mam takie białe i przeźroczyste robaczki siedzące w ziemi:/ Ale czytałam , że one nie szkodzą roślinie , ale może dałoby się je jakoś zlikwidować? I poradźcie co robić z tą cytryną...

Zdjęcie się nie ładuje, spróbuję bez zdjęcia. Przede wszystkim- masz robaczki, jest szkodnik. Poszukaj zdjęć na necie, może będziesz potrafiła nazwać te małe paskudztwa- później możesz przejść do sklepu ogrodniczego i poprosić o odpowiedni środek na szkodniki. Moja metoda na szkodnika- wymiana ziemi, porządny prysznic (trzeba pamiętać o umyciu liści od spodu, nawet gąbeczką- cytryna wytrzyma), pamiętaj żeby oczyścić korzenie bo pewnie larwy przy nich siedzą, dobry nawóz. Masz tylko jedną roślinkę, tak? Uważaj, żeby nie zaraziły się inne, nie stawiaj np. obok na parapecie drugiej doniczki. Larwy są, a muszek nie ma? Tyle z własnego doświadczenia- tak poradziłam sobie z przędziorkiem na drzewkach grejpfrutowych. Odżyły nawet te zżółknięte liście, tyle że u mnie nie tyle robiły się suche, ile zmieniały kolor.