Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nmsdd

Nie zamierzam miec dzieci co najmniej do 28 roku zycia! Dziwie sie mlodym..

Polecane posty

Gość 123456789....
patrz, juz lece do bibioteki szukac podrecznika. skoro rzucasz tutaj normami rzekomo potwierdzonymi podrecznikowo to poprosze chociaz o cytat i przypis z jakiej ksiazki to wzielas.

Gość u mnie na roku jest
Chyba niektóre rzeczy zaczynają się już mieszać. Nie twierdzę, że należy zachodzić w ciążę w wielu 20-25 tylko dlatego że to najlepszy biologicznie wiek na rodzenie dzieci a kwestie dojrzałości psychicznej i zabezpieczenie materialne się nie liczą. Decydując się na dziecko trzeba brać pod uwagę wszystkie czynniki na raz, zarówno wiek, dojrzałość psychiczną jak i sytuację życiową i materialną. Nie można ignorować ŻADNEGO z tych czynników.

Gość u mnie na roku jest
Nie mam teraz przy sobie żadnego podręcznika, ale jak będę u siebie to poszukam i napiszę.

Gość 123456789....
Decydując się na dziecko trzeba brać pod uwagę wszystkie czynniki na raz, zarówno wiek, dojrzałość psychiczną jak i sytuację życiową i materialną. a teraz pokaz mi 19-latke ktora to wszystko ma :D ba, pokaz mi taka 23-latke! a jednak sie decyduja na dzieci takie osoby, czyli w moim skromnym mniemaniu moge takie osoby uznac za niedojrzale.

Gość 123456789....
ale chwila, nie. nie moge przeciez powiedziec na 19-latke lub 23-latke ze jest niedojrzala bo przeciez taki wiek jest na dziecko najbardziej odpowiedni prawda? :D widzisz tutaj absurd? bo ja widze :D

Gość ewrteter6
najlepszy BIOLOGICZNIE wiek na rodzenie dzieci to 18 lat.

Gość u mnie na roku jest
Jeśli w wieku np 22 lat decydują się na dziecko mimo, że nie maja do tego warunków materialnych to owszem są niedojrzałe. Ale to nie znaczy, że każda 22-latka jest niedojrzała do macierzyństwa. Już pisałam o mojej koleżance z roku, ona jest przykładem, że w wieku 20-25 lat można w odpowiedzialny i dojrzały sposób zostać rodzicem.

Gość u mnie na roku jest
Nie widzę absurdu, chyba nie rozumiesz o czym cały czas piszę.

Gość bad romancce
a ja tam zgadzam sie z 'u mnie na roku'. niektorzy tu probuja strasznie generalizowac. ja tez mam kilka znajomych,kotre wyszly za maz zalozmy w wieku 21-22 lat a ich mezowie mieli mieszkanie i prace.takze warunek materialny i sytuacja zyciowa unormowana;) wiec jesli chca miec dziecko to czemu nie?

Gość 26 lat bezdzietna
ewrteter6 Ja poszłabym dalej - czemu nie 16 lat? Im młodsza matka, tym lepsza!

Gość 35 lat
najpóźniej

a moim zdaniem która ma ile dzieci i w jakim wieku rodzi to jest indywidualna sprawa każdej z nas

Gość 123456789....
a sluchajcie, cos mi sie przypomnialo. pierwsza miesiaczke dostalam dosyc pozno bo mialam 15 lat chyba - czy to tez moze byc powod ze nie jestem jeszcze na tyle dojrzala zeby zostac matka. moze ma to jakies przelozenie w psychologii. moze osoby ktore miesiaczkuja szybciej, szybciej dojrzewaja rowniez psychicznie?

a moim zdaniem która ma ile dzieci i w jakim wieku rodzi to jest indywidualna sprawa każdej z nas

Gość 123456789....
a zauwazyliscie ze teraz w serialach promowane jest pozne macierzynstwo? np m jak milosc, na wspolnej. probuja przez seriale dotrzec do ludzi czy co? :O

Gość u mnie na roku jest
"pierwsza miesiaczke dostalam dosyc pozno bo mialam 15 lat chyba - czy to tez moze byc powod ze nie jestem jeszcze na tyle dojrzala zeby zostac matka. moze ma to jakies przelozenie w psychologii. moze osoby ktore miesiaczkuja szybciej, szybciej dojrzewaja rowniez psychicznie?" - nie znam żadnych badań mówiących o wpływie wieku w jakim kobieta zaczęła miesiączkować na wiek w jakim jest dojrzała psychicznie do macierzyństwa. Są za to badania które mówią, że kobiety, które wcześniej zaczęły miesiączkować wcześniej zostawały matkami. Z tym, że z tego co pamiętam są to dosyć stare badania i zdaje się że zależność była taka: wczesna dojrzałość fizyczna - wcześniejsze rozpoczęcie życia seksualnego - wcześniejsze macierzyństwo. Zatem całkiem logicznie.

Gość 26 lat bezdzietna
A ja uważam, że co nagle to po diable. Z układaniem sobie życia i wiązaniem się na stałe nie ma się co spieszyć. No bo dziecko to już na całe życie, a dziecko wiąże cię z jego ojcem już na zawsze. Właśnie czytałam wypowiedź dziewczyny, która świadomie zaszła w ciążę ze swoim chołopakiem w wieku 24 lat. Związek się rozpadł, bo facet okazał się bydlakiem. No i dziewczyna jeszcze bardzo młoda, całe życie przed nią, a już sobie życie skomplikowała. No bo przez to dziecko będzie już związana z tym bydlakiem do końca życia. Dlatego uważam, że poganianie kobiet, bo "to już najwyższy czas", lub "bo to już ostatni dzwonek" może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nie każda kobieta w wieku 20-kilku lat może się pochwalić stałym odpowiedzialnym partnerem na całe życie oraz stabilizacją życiową. A co jeśli taka kobieta znajdzie odpowiedniego partnera dopiero grubo po 30? Ma zrezygnować z macierzyństwa i ze szczęścia, czy może jako 20-latka powinna dać się zapłodnić pierwszemu lepszemu podczas jednorazowej przygody, po to tylko żeby dziecko urodzić w "przepisowym" czasie?

Gość u mnie na roku jest
O rany, naprawdę nie czytacie wpisów innych osób czy czytacie je wybiórczo?