Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wiktosia_

SOLARIUM hmm

Polecane posty

Gość wiktosia_

Mam 30 lat i "6-letni staż" w letnim korzystaniu z solarium. Faktycznie - widać już pierwsze "efekty". Na szczęście na tyle byłam ostrożna, że wyłączałam lampy na twarz. O zgrozo - żadna z kosmetyczek, która obsługiwała solarium nie wspomniała o zgubnych skutkach tego typu opalania. Wprawdzie zalecały rozsądne korzystanie (haha...jakie "rozsądne" korzystanie) Ale dla mnie to już przeszłość!! Szkoda, że wcześniej nie było Wizażu!!!! Jak walczyć teraz z "efektami" solarium - piegami, zmarszczkami! Czy jest jakaś szansa, aby uratować moją skórę??

myśle,ze tylko deramotolog moze coś doradzic w tym temacie:/bo te spalone parowki powiedza Ci,ze nakladaj duzo balsamu to bedzie ok:]

Gość Anamariu
Jasne, że jest sposób na poprawienie kondycji skóry. Solarium wysusza skórę,zabija system obronny, sprawia, że natyralne , strukturalne włókna kolagenowe i elastynowe przestają spełniac swoje funkcje. Generalnie dochodzi do ich zaniku. Są zabiegi, które wykonywane w seriach powodują pobudzenie pewnych komórek do syntezy tych białek. W efekcie skóra staje się młodsza, zdrowsza, rozświetlona, zmarszczki są spłycone a przebarwienia rozjaśnione a czasem nawet wyeliminowane. Niestety są to dośc kosztowne serie bo aby zauważyc efekt należy skorzystac przynajmniej z 10 zabiegów a to już jest kwota ok 1500zł. Jednak jeśli ją rozłożymy na kilka miesięcy to jest do przełknięcia. Myślę, że waarto:) Polki zbyt rzadko korzystają z usług renomowanych kosmetyczek myśląc, że sposoby domowe są adekwatne ale niestety. Triki jakimi posługuje się kosmetyczka zprawdziwego zdarzenia nie są w stanie zastąpic nawet najlepszych kremów. Oczywiście pielęgnacja domowa jest rónie ważna i niezxastąpiona we współpracy z zab. kosmetycznymi.

Gość kakakakak-KAKA
a jakie zabiegi np??

Gość Anamariu
Zabiegóe jest kilka do wyboru tak więc najlepiej jest udac się do kosmetyczki a ona już doradzi. Głównie są to zabiegi z prądami lub ultradżwiękami np tzw. sonoworeza dzięki której można wprowadzic w głąb skóru składniki aktywne i dodatkowo wspomóc odnowę komórkową. Daje naprawdę świetne rezultaty. Skóra jest wyrażnie odmłodzona już po pierwszym zabiegu. Jenak trzeba systematyczności aby efekt zatrzymac na dłużej:)

Gość Anamariu
miało byc ,,sonoforeza ,,oczywiście:)

Gość Luren_Hill
Ja też korzystam ale maksymalnie raz w miesiącu. Zawsze też staram się używać kremów z filtrem i dobrze się nawilżyć i przez i po. Ale myślicie, że od takiej częstotliwości tez mogę mieć w przyszłości problemy z cerą? Czytałam gdzieś, że kluczem jest kolagen. Jeśli stosuje się specyfiki z kolagenem to skóra będzie dłużej jędrna i nawilżona.

Gość Anamariu
Kolagen znajduje się w skórze właściwej. Aby dotrzec do niej musi pokonac aż 4 warstwy naskórka. Jest to awykonalne przy pomocy li tylko kremów. Owszem, kremy z kolagenem są ok ale dużo lepsze są z kwasem hialuronowym, który to zapobiega wysychaniu ponieważ ma właściwości higroskopijne czyli podobnie jak gąbka wciąga wodę i nie pozwala jej wydostac się na zewnątrz.

Gość Anamariu
A jeśli chodzi o cykliczne korzystanie z solarium, nawet jeśli jest to raz w miesiącu, jest z wielką szkodą dla skóry. pomijając fakt szybszego staszenia dodatkowo zabija komórki odpowiedzialne za system obronny organizmu. Jeśli pod wpływem promieni UV zmiejszymy ich ilośc o połowę to mamy połowę mijeszą szanse na to aby nie zachorowac na nowotwór w stosunku do osoby, która nie korzysta z solarium. W Brazylii ok miesiąc temu wprowadzono całkowity zakaz opalania w solarium i pozamykane zostały wszystkie salony z łóżkami .

Gość w solarium zakaz