Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prolaktynaaaa

wysoka prolaktyna norma 25, a ja mam 83

Polecane posty

Gość prolaktynaaaa

wysoka prolaktyna norma 25, a ja mam 83 do tego mam za wysokie tsh III generacji za niskie ft3 i jeszcze inne rzeczy ale te akurat rozumiem czytalam ze taka prolaktyna moze byc wynikiem guza przysadki mozgowej, - mikrogruczolaka... gdzie sie udac... jestem pod stala kontrola ginekologa od 16 roku zycia i operacji na jajniki dodam ze od dwoch dni chyba wrocil mi stan zapalny ktory zwalczalam przez trzy miesiace, miesiac mialam spokoj pomozcie doradzcie, dziekuje

Gość upupupupupu

Gość kilcia
Jeżeli chodzi tarczycę to wyniki wskazują na niedoczynność tarczycy i nie wiem w jaki konkretnie sposób ale prolaktyna ma wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Powinnaś zrobić tzw. test z MTC na prolaktynę. Twój wynik nie mówi jaki jest to rodzaj hiperprolaktynemii, dlatego trudno coś wyrokować i dopiero jak będziesz miała zrobiony test obciążenia MTC będę mogła powiedzieć Ci coś więcej. A na razie bądź dobrej myśli. Nawet jeżeli by był obecny w przysadce gruczolak, to jest jedyny rodzaj nowotworu, który i tak leczy się farmakologicznie z dobrym skutkiem tzn. leki działają na gruczolaka, a tym samym zmniejsza się poziom prolaktyny. Masz jakieś objawy hiperprolaktynemii?To jest ważne,bo nawet jeżeli by był gruczolak, to jak objawów nie masz to nie będziesz leczona, chyba,że masz jej objawy lub chcesz zajść w ciążę.

Gość kilcia
Wygląda na to,ze masz niedoczynność tarczycy i w tym przypadku hiperprolaktynemia jest jej objawem.po leczeniu niedoczynności prolaktyna powinna spaść.Hiperprolaktynemia występuje często przy niedoczynności tarczycy i wykluczyłabym raczej gruczolaka przysadki.Pozdrawiam.