Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ostry

Obiad bez tluszczu?

Polecane posty

Gość dieta_dieta2
Taki obiad oczywiscie jest mozliwy a to dzieki zdrowemu gotowaniu na parze. polecam garnek philipiaka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To te garnki się w normalnych sklepach kupuje? Czy przez internet, czy każda firma, która to produkuje ma swój sklep czy jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mapka kiki
Ja kupiłam przez Allegro. Mój jest firmy Formaster i wiem, że można go kupić również w sklepie internetowym Dafi. W zwykłych sklepach na razie nie widziałam, ale też nie szukałam ;).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karla82
Afrezja, taki garnek kupisz na stronie www Dafi, wystarczy tylko wygooglować ich nazwę. dieta_dieta2, mi osobiście nie smakuje jedzenie przyrządzone w garnkach Philipiaka. Mięso jest strasznie suche. Nie wiem, czy to kwestia garnka czy sposobu przyrządzenia...Trzy razy jadłam jedzenie gotowane w tych garnkach przez tą samą osobę i za każdym razem mi nie smakowało więc może także zaważyła tutaj osoba kucharza:) przy czym komplet garnków Philipiaka kosztuje dosyć sporo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gertttu
karla82 może zmień kucharza....żarcik :) w sumie ja miałam podobną akcję z Tefalem niby te ich patelnie takie super ekstra, ale jakoś u mnie się nie sprawdzają. Natomiast wracając do tego garnka rzymskiego mi się podoba, że jest bardzo wytrzymały - wytrzymał już nie jeden mój kulinarny popis/nie wypał :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Mi się w tym garnku podoba to, że zarówno wykonanie jak i samo użytkowanie jest dość ekologiczne. No bo garnek rzymski jest z gliny, a do jego pielęgnacji wykorzystuje się tylko wodę (żadnych płynów do mycia naczyń). Gdyby jeszcze mieć taki stary murowany piec w domu... :) Strasznie lubię takie klimaty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
Garnki Philipiak są przede wszystkim drogie, ich cena jest dla mnie niestety zaporowa. Dobra więc, przypuśćmy, że chcę kupić ten garnek Dafi - jak się przedstawia sprawa jego żywotności? On jest chyba wykonany z gliny, prawda? Nie tworzą się na nim pęknięcia przez temperaturę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość scep
To pęknięcia to by się potworzyły jak byś chyba ten garnek do pieca hutniczego wstawiła....lol. On jest z gliny!!! Pomyśl, że kiedyś takie garnki wrzucano do ogniska, bo nie mieli kuchenek, więc wytrzymały musi być :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ostry
No nie wiem, różnie bywa. Muszę się przejść do sklepu Dafi (producent tych garnków) - oni mają jakieś swoje punkty sprzedaży czy tylko przez sieć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karla82
Nie wiem, czy oni mają jakieś punkty sprzedaży, ja dokonałam zakupu przez Internet. Ale oni mają podany na stronie www adres e-mailowy do działu sprzedaży więc możesz im zadać pytanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość karla82
gertttu, z tą zmianą kucharza to raczej nie wypali...i całe szczęście:), bo tym kucharzem jest moja Mama, która co prawda jest bardzo kochana, ale już cztery razy zaserwowała nam ten niesmaczny obiad przygotowany w garnkach od Philipiaka. Już jej kupiłam prezent na święta, ale tak się zastanawiam, czy w lutym na jej urodziny nie kupić takiego garnka rzymskiego, bo ostatnio bardzo smakowało jej jedzenie w nim przygotowane. Może odłoży wtedy te garnki Philipiaka do szafy?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Jeśli chodzi o żywotność garnka rzymskiego, to podstawą jest umiejętne użytkowanie, tzn. nie można narażać go na zbyt gwałtowne zmiany temperatur bo wtedy może popękać. Czyli jak w nim coś pieczemy to wkładamy go go zimnego pieca, a nie do rozgrzanego wcześniej. Trzeba pamiętać, że nie jest to stalowy gar tylko naczynie wykonane z naturalnej gliny. Trzeba go traktować odpowiednio, a odwdzięczy się nam pysznym daniem. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jaawsze pieke kurczaka bez
oleju, wogole nie wyobrazam sobie jak to sie robi, wlewa sie do naczynia?? ohyda, kurczaka zawsze posypuje przyprawami ktore lubie jakas godzinke przed, wkladam do naczynia zaroodpornego, ja uzywam takich nieprzezroczystych, wiecie jakich, pieke na malym stopniu na 130 -150, jakas godzinke albo wiecej, trzeba sprawdzic czy mieso odchodzi od kosci, i jest to najlepszy kurczak, bez wody i jakiegos oleju, dodatkowo uwilbiam pioeczone warzywa, tez posypuje przyprawami i do piekarnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A przyszło mi do głowy takie pytanie, troszke innej natury: Czy ten garnek rzymski trudno się czyśći? Nigdy nie gotowałam w glinainym naczyniu więc kompletnie brak mi wyobrażenia na ten temat...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Taki garnek czyści się po pieczeniu tylko wodą. Przed pieczeniem naczynie moczy się w wodzie, co powoduje, że potrawa się nie przypala, ponieważ jest nawilżana przez uwalniającą się parę wodną ze ścianek garnka. No chyba, że ktoś solidnie przekroczy czas pieczenia... ;) Ja nigdy nie miałam z czyszczeniem problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Taki garnek czyści się po pieczeniu tylko wodą. Przed pieczeniem naczynie moczy się w wodzie, co powoduje, że potrawa się nie przypala, ponieważ jest nawilżana przez uwalniającą się parę wodną ze ścianek garnka. No chyba, że ktoś solidnie przekroczy czas pieczenia... ;) Ja nigdy nie miałam z czyszczeniem problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkokajo
No to dobrze, że powiedziałaś bo ja nie należę do osób które czytają instrukcje obsługi i się tak zastanawiałam czy do zmywarki można by było to wstawić, ale już wiem że nie :) Taki garnek to i ja mogłabym w takim razie umyć (u mnie w domu najczęśniej to zmywa mój mąż, ja tylko gotuję).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Serio?? Hmm ciekawe jak to działa, ja myślałam, że właśnie może się to bardzo ciężko czyścić i może nawet jakimiś specjalnymi środkami a tu proszę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lecytyna
Właśnie znalazłam ten wątek w necie i dołączam się do dyskusji:) Tak się zastanawiam, czy w celu gotowania w tym garnku rzymskim różnych potraw, trzeba mieć na to jakieś specjalne przepisy? Czy wystarczy zrobić zwykłe danie tylko bez dodawania tłuszczu ewentualnie z dodaniem minimalnej ilości oleju/oliwy? Jeśli są potrzebne do tego jakieś specjalne przepisy, to proszę o ich podanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gouryou
Ja przepisy znalazłam w necie = potęga google :P ...ale muszę przyznać, że pierwsze swoje danie przyrządziłam na tak zwanego czuja i tak wyszło mi ono wyśmienicie, więc wszystko zależy od Cibie - jaką technikę obierzesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Dokładnie, wiele przepisów do przyrządzenia w garnku rzymskim można znaleźć na różnych stronkach kulinarnych. I są to przepisy podawane przez zwykłych użytkowników naczynia, a nie tylko przez producentów. Poza tym po jakimś czasie można zacząć samemu eksperymentować bo to nie jest jakaś wielka filozofia. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lecytyna
No tak, racja, w sumie zawsze jak się przygotowuje potrawę wg przepisu, czy z gazety czy z netu, to się modyfikuje pod kątem swojego smaku i smaku innych domowników więc z przepisami na potrawy przygotowywane w garnku rzymskim na pewno jest tak samo. Rzeczywiście w necie jest dużo przepisów na te dania:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lecytyna
A ktoś z Was może przygotował jakieś potrawy wigilijne w tym garnku rzymskim? Jeżeli tak, to dajcie znać, jak wyszły:) Dobrze wiedzieć na przyszłe święta:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Ja zrobiłam w garnku rzymskim ryby. Poszłam trochę na łatwiznę, bo za jednym razem upiekłam trzy różne gatunki (nie wszyscy u mnie lubią karpia). Ale i tak wyszły bardzo fajnie no i przede wszystkim były dużo lżejsze niż smażone (jak to się zazwyczaj u mnie w rodzinie robi).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Ja zrobiłam w garnku rzymskim ryby. Poszłam trochę na łatwiznę, bo za jednym razem upiekłam trzy różne gatunki (nie wszyscy u mnie lubią karpia). Ale i tak wyszły bardzo fajnie no i przede wszystkim były dużo lżejsze niż smażone (jak to się zazwyczaj u mnie w rodzinie robi).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gouryou
No ja przyrządziłam smaczniutkiego łososia duszonego w kremowo-szczypiorkowym sosie :) Polecam palce lizać ...mniam....aż ślinka mi cieknie jak sobie o nim pomyślę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yamaha156
Mniam.mniam...łosoś przygotowany w sosie kremowo - koperkowym brzmi pysznie:) ja też preferuję ryby pieczone a nie smażone. A jak z aromatem tych ryb przygotowywanych w garnku rzymskim? Nie były suche? Mój narzeczony np. zwykle pieczę rybę w normalnym garnku z dużą ilością masła, ale mnie to osobiście przeraża, jak pomyślę o tych wszystkich kaloriach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Dobrze namoczony garnek rzymski przed pieczeniem zagwarantuje, że ryba Ci nie wyschnie. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kożelanka
Dobrze namoczony garnek rzymski przed pieczeniem zagwarantuje, że ryba Ci nie wyschnie. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olka2323
O widze, ze nie tylko ja uzywam garnka rzymskiego :D Jak go wyjelam kiedys na imprezie to na mnie znajomi patrzyli jak na kosmitke i pytali skad sie urwalam, ze w glinianym naczynku pieke :D Ale potem jak sprobowali pieczeni to im sie odechcialo ze mnie podsmiewac i pytali gdzie to mozna kupic. No i schudlam 10 kilo po tym jak zrezygnowalam z tluszczu w ogle!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×