Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iza190286

Mój syn ma poważne zmiany w płucach.

Polecane posty

Gość iza190286

ma 3,5 roku.nie wiem co robić i myśleć. Martwię się opis zdjęcia rtg:wnęki płucne poszerzone,zagęszczone. W okolicach przywnękowych obu płuc drobnoplamiste zagęszczenia miąższowe. Serce niepowiększone.(zdjęcie z dnia 28.11). dziś miał zrobione jeszcze jedno i czekam do poniedziałku na wynik... W google wyskoczyło mi sporo złych prognoz :(

Gość lukasa
mam synka w tym samym wieku. nie wiem co powinnaś zrobi- ja bym chyba poruszyła niebo i ziemie. nie czekaj na terminy skierowań, idz prywatnie, tylko nie bardzo wiem do jakiego lekarza. kurcze z tą naszą służbą zdrowia jest przerabane. jak można w takim stanie trzyma dziecko i wynik dopiero w poniedziałek- to niedorzeczna. czy syn choruje, chorował?? czy ma skłonności do zapadania na zapalenie górnych i/lub dolnych dróg oddechowych?? czy stawiałas mu bańki w czasie takiej choroby?? czy oklepujesz w przypadku infekcji dróg oddechowych?? te wszystkie czynności składaja się na własciwe odksztuszanie i przeciwdziałają zaflegmianiu sie dziecka w czasie choroby. zaśluzowanie może skutkowa zawaleniem... ale nie wiem czy płuc czy oskrzeli. ja ponadto w razie większego kataru używam FRIDY. frida to taka specjalna rurka do odśluzowywania dziecka, porządnie czyszczę nos małego. do kupienia w aptece. pozostaje jeszcze wykluczenie mukowiscydozy...

Gość iza190286
wszystkie objawy kliniczne wskazują na to że synek ma astmę oskrzelową. jest alergikiem od września ciągle choruje,właściwie nie było tygodnia bez kaszlu. a dziś już znów zaczął kaszleć. myślałam nad mukowiscydozą jednak ani w bliższej ani w dalszej rodzinie nie było do tej pory poważnych chorób układu oddechowego. nie mogę iść prywatnie bo bez diagnostyki nikt mi nic nie poradzi. a wykonywanie trzeciego rtg w ciągu 2 tygodni jest trochę ryzykowne. Lekarz podejrzewa gruźlicę lub krztusiec albo nie wiadomo co jeszcze... mały miał regularnie wykonane wszystkie szczepienia ochronne. opukiwałam go ale gdy był mniejszy...:( z noska zciągam mu miękką gruszką. ale on ma zawsze raczej suchy katar. czyli słychać że go ma ale nie ma po nim śladu.

Gość Ryplej
Google to najgorszy doradca, portale medyczne zarabiają na odpowiedz ...TO RAK. G****o prawda. Przedstawie swoją sytuacje. Mam 35 lat od 20 lat jak nie dalej choruje na astme ale nie dokucza mi ona wiec jej nie lecze. Tak sądziałem do niedawna. Ostatnio zachorowałem w październiku, zapalenie oskrzeli (kaszel katar brak temp., antybiotyk Cipronexopodobny, lekko zelżało i nawrót choroby, pediatra mówi zapalenie płuc, antybiotyk Zamur (tak też mnie zamurowało bo czułem sie po nim paskudnie) w połowie dawek silny ból zatok czołowych, dodano Sinupret. Ból przechodził antybiotyk sie skończył mija kilka dni do 2 tyg nawrót kaszlu i kataru (flegma po gardle każdorazowo). Znów antybiotyk Cipronex i znów ta sama akcja lekkie ulżenie ale kaszel dalej trzyma. Wracam do lekarza RTG płuc i zatok. Zatoki z polipami, zapalenie zatok, wnęki płuc powiekszone (z racji dużej klatki piersiowej może to być moja budowa) i cień w lewym oskrzelu, temperatury brak. Strach mnie obleciał, prywatna wizyta u pulmonologa. Cienia tu nie widzi natomiast zneki trzeba zbadać za miasiac mam kontrol wnęk. Co do kataru i kaszlu.... werdykt: astma. Zimą może mieć własnie taki przebieg. Jesienią załapałem najwyrażniej bardzo dużo pleśni różnego kalibru i zaczęły sie zapalenia nieżytowe i oskrzeli i zatok. Ja astmy nie leczyłem mimo że czasem miałem kaszel i spływ z zatok ale bez temperatury wiec sie pracowało. W tym roku wyjątkowo było to dokuczliwe więc poszedłem do lekarza. No i wyszły kwiatki. Mam już recepte na armie leków na astme a nie na chorobe której nie mam. Także spokojnie. mimo że post jest stary i dzieciatko już pewnie ma z 10 lat :D to komuś sie może taki opis przydać.