Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rigevidon

przegadany temat, ale jeszcze raz...

Polecane posty

Gość rigevidon

Zapomniałam o pierwszej tabletce z nowego opakowania. Przypomniało mi się o niej prawie dokładnie 12 godzin później. Wzięłam ją z tym opóźnieniem, po czym po kolejnych 12 godzinach, czyli o mojej normalnej porze wzięłam kolejną, i dzisiaj dalej, 3 dzień biorę normalnie. Czyli niby postąpiłam tak jak powinno się robić w takiej sytuacji. Problem jest w tym, że w ciągu dwóch dni przed zapomnieniem kochałam się z chłopakiem. Z tego co wyczytałam zapomnienie w pierwszym tygodniu jest najgorsze, a im bliżej od normalnej 7 dniowej przerwy w przyjmowaniu do zapomnienia tym gorzej. Wiem, że teraz jeśli chce się kochać powinniśmy dodatkowo stosować prezerwatywę przez tydzień. Ale... każdy kto chociaż raz się martwił o coś w tym stylu powinien zrozumieć o co chodzi ;) Stres jest straszny. Iść do lekarza? Zrobić test? Kiedy test najlepiej? Bo się z tyloma opiniami zetknęłam, że już sama nie wiem. Wiem, że nie ma tu wróżek, ale może ktoś się orientuje czy ryzyko, że mogę być w ciąży jest bardzo duże, duże, czy raczej znikome. Napiszcie coś, bo nie mogę o niczym innym myśleć.

Gość alkals
Jeśli kochałaś się przed zapomnieniem to nie wiem czemu się martwisz ? Poprzednie opakowanie działało jeszcze wtedy. Na 100% nie jesteś w ciąży :)

Gość rigevidon
Z powodu tego co jest w ulotce: "Jeśli w ciągu poprzedzających 7 dni doszło do współżycia płciowego, należy wziąć pod uwagę możliwość ciąży". Właśnie w tym miejscu, w którym jest o zapomnieniu w pierwszym tygodniu. Ale z drugiej strony jakieś ryzyko jest zawsze... nie ma 100% pewności chyba nigdy. Oczywiście oprócz szklanki wody zamiast. Męczy mnie jak duże jest to ryzyko :/

Gość rigevidon
Z powodu tego co jest w ulotce: "Jeśli w ciągu poprzedzających 7 dni doszło do współżycia płciowego, należy wziąć pod uwagę możliwość ciąży". Właśnie w tym miejscu, w którym jest o zapomnieniu w pierwszym tygodniu. Ale z drugiej strony jakieś ryzyko jest zawsze... nie ma 100% pewności chyba nigdy. Oczywiście oprócz szklanki wody zamiast. Męczy mnie jak duże jest to ryzyko :/

Gość alkals
A to dziwne przy moich tabletkach na bank tak nie było, no ale może te Twoje mają mniej hormonów nie wiem nie znam się. Ale poczekaj tydzień i zrób test będzie dobrze

Gość karambaaaa
nie przejmuj sie mi tez zdarzyło sie zapomnieć pare razy tab i nic sie nie stało. raz bbyło tak że zapomniałam w 1 tyg a później jeszcze w 3 przy tym samym opakowaniu czekalam cierpliwie jak to bedzie czy pojawi sie okres czy nie pojawił sie. i w tym miesiącu znowu coś pomyliłam i nie wzięłam jednej tab w 1 tyg teraz mam tydz bez tab i okres sie pojawił więc wydaje mi sie ze zajscie w ciąże przy pominięciu tab nie jest wcale takie proste...uszy do góry

Gość bojabojaboja
Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu "Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę. Powinna Pani niezwłocznie poinformować o tym lekarza." Niestety, ale masz się czym martwić.

Gość rigevidon
Bojabojaboja - wiem, że mam się czym martwić. Dlatego piszę :( Co którejś kobiecie zdarza się zapomnieć tabletki, ale dlaczego mi akurat tego pierwszego dnia :/ Codziennie dzwoni przypomnienie w telefonie, a akurat tego dnia nie miałam go przy sobie, pamiętałam jeszcze godzinę przed tym jak miałam ją wziąć sama z siebie, ale później wyleciało z głowy... Musiałam się trochę wygadać. Może ktoś jeszcze zapomniał 1 tabletki, w czasie przerwy miał stosunek, a w ciąży nie jest? Taka informacja podtrzymałaby na duchu :)

Gość rigevidon
z tego co wyczytałam, zrozumiałam, że był to po prostu niezabezpieczony stosunek :/

Gość bojabojaboja
Rigevidon, niestety, ale masz rację, ja do dziś pamiętam słowa mojej pani ginekolog, że przerwy między opakowaniami absolutnie nie można wydłużać, bo trace zabezpieczenie. Zawsze jak nie nastawię alarmu w komórce to przynajmniej mam nastawone przypomnienie na ten ósmy dzień, bo wiem jaka gapa ze mnie czasem. Najlepiej dla spokoju zrób któryś z tych wczesnych testów.

Gość rigevidon
to znowu ja :| naczytałam się już, że przedłużenie przerwy to najgorszy z "grzechów" przy przyjmowaniu tabletek czekam jeszcze kilka dni i robię test w stresie jestem strasznym, nie mogę spać itp:/ może ktoś jednak ma najgorsze, nie mogłam zastosować tabletek po :| może jednak jest ktoś kto mnie pocieszy, da trochę nadziei, że po takiej przygodzie "udało się" nie zajść w ciążę wiem, że każdy organizm jest inny, ale to trochę pocieszy... poza tym, czy jest akurat tutaj różnica, czy przekroczyłam 12 godzin z pominięciem tej pierwszej tabletki, czy nie?