Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hormonalka

BADANIA HORMONALNE A TABLETKI ANTYKONCEPCYJNE / Cilses a YAZ

Polecane posty

Gość hormonalka

Witam. Od kilku lat biore Cilest i dobrze je toleruje,ale slyszalam o YAZ i zastanawiam sie nad zmiana poniewaz jest bardzo chwalony. Nigdy nie mialam robionych badan hormonalnych,a z tego co wiem pozwalaja stwierdzic jaka tabletka antykoncepcyjna bedzie najlepsza. Czy jak teraz zrobie badanie wynik bedzie zaburzony Cilestem? Czy musze odstawic tabletki na jakis czas zeby wynik byl wiarygodny?Pozdrawiam

Gość jak można nie robić
badań hormonalnych biorąc tabletki hormonalne? I to kilka lat? Na jakiej podstawie lekarz dobrał Ci tabletki? Zapisał takie jakie chciałaś, takie jakie były modne, czy takie za wypisywanie których dostaje najwięcej kasy? Badania hormonalne robi się nie tylko po to, żeby dobrać tabletki ale dlatego, że tabletki mogą powodować powstawanie nowotworów będących wynikiem niewłaściwej gospodarki hormonalnej. Mam nadzieję że przynajmniej robisz próby wątrobowe, badania krzepliwości krwi, cytologię i badanie manualne. Zanim zaczniesz zmieniać tabletki na początek zmień lekarza.

Gość hormonalka
Masz racje.. Jak zaczelam brac tabletki bylam jeszcze nastolatka i bylam troche nieswiadoma.Lekarz przepisal mi tabletki bez zadnych badan! zrobilam wlasnie proby watrobowe itp. i na szczescie wszystko jest ok... Dlatego chce zrobic te badania hormonalne zeby miec pewnosc ze biore dobry srodek ... i nie wiem co robic

Gość jak można nie robić
A robisz badania krzepliwości krwi?

Gość hormonalka
zrobilam i jest ok...

Gość jak można nie robić
Szczerz mówiąc to trudno mi powiedzieć, co powinnaś teraz zrobić, dlatego że badania hormonalne robi się przed zapisaniem hormonów. W tej chwili gospodarka hormonalna jest już zmieniona przez sztuczne hormony, więc teoretycznie powinnaś je najpierw odstawić. Problem z tym, że po odstawieniu organizm może wracać do równowagi nawet rok. Dlaczego w ogóle chcesz zmieniać tabletki, skoro dobrze na nie reagujesz i wyniki badań, przynajmniej tych które robiłaś masz dobre?

Gość hormonalka
Bo slyszalam,ze yaz jest bardzo dobra tabletka.Ma inny sklad,jest lekka i korzystnie wplywa na wyglad. A ja mam straszny cellulit i mam wrazenie ze cilest zatrzymuje mi wode w organizmie... Mimo,ze po Cilest czuje sie dobrze mam pewne obawy,ze nie mialam badan hormonalnych i nie jest do konca dobrze dobrany. I czytalam jeszcze,ze Yaz jest lepszy na osoby ktore maja problemy z pecherzem,a ja mam ciagle zapalenia...

Gość jak można nie robić
Tylko z drugiej strony Yaz jest zabójczy dla układu krążenia, znacznie gorszy niż tabletki starszych generacji. Nie ma tabletek "leciutkich", wszystkie są poważną ingerencją w organizm. Najlepiej idź do dobrego ginekologa i zapytaj go o badania hormonalne i odpowiedni dobór tabletek.

Gość hormonalka
Tak zrobie.Dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam

Gość na jakiej podstawie
na jakiej podstawie stwierdzasz, ze yaz jest zabójczy dla układu krążenia?? pytam, bo biorę YAZ a nie słyszałam o takich skutkach... a co do yaz i cellulitu - nie łudx się, że przy nim Ci zniknie. Otóż nie - ja też dostałam celulit, choc wcześniej go nie miałam :(

Gość kluski na parze
niestety Yaz, Yasminelle i Yasmine nie są najlepszymi tabletkami- to jeden koncern je produkuje i jest dużo zastrzeżeń co do nich ale poczytajcie w necie