Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanko tylko jedno

Pytanko tylko jedno

Polecane posty

Gość Pytanko tylko jedno

W marcu bede miala 18 lat. Ale już teraz chcę isc do ginekologa po tabletki antykoncepcyjne. I w ogóle na pierwsza wizyte. I sie zastanawiam jezeli jeszcze nie jestem pełnoletnia a chce brac tebletki to czy lekarz wypisze mi je bez zadnego problemu? Bo rozmawialam z koelzankami ze jezeli nie mam jeszcze 18 lat to musze isc z mamą.. ;/ A z moją mamą na takie tematy nie rozmawiam bo on sie nie nadaje..

Gość hhhfkkkkk
no to zależy od ginekologa. osobiście z tabletkami radziłabym się wstrzymać, teraz w społeczeństwie są ogromne problemy z płodnościa, a tabletki jeszcze bardziej to komplikują.

Gość Pytanko tylko jedno
Aha czyli z tymi tabletkami nie jest tak łatwo.. Tak wstyrzymać ja nie chce wpaść albo się martwić tak jak inne moje kolezanki ze okresu nie mają.

Gość hhhfkkkkk
radzę pilnować swojego cyklu, stosować prezerwatywe i przede wszystkim mieć głowę na karku.

Gość Melpomena...
A ja bym Ci odradzala sluchanie takich "dobrych cioc" na kafe i powiedziala, ze powinnas sie przejsc do lekarza, do ktorego wcale nie musisz isc z mama, nawet jak nie masz 18 lat i zapytac co On sadzi o Twojej decyzji?

Gość Melpomena...
hhhfkkkkk... masakra... kontrolowac cykl... czy Tobie sie kobieto w glowie porabalo???? Tabletki dostaniesz bez zadnego problemu od lekarza. I nie bedzie to mialo znaczenia czy masz 18 lat czy nie! A kalendarzyk sobie mozesz w buty wsadzic....

Gość Pytanko tylko jedno
Wiem właśnie a tabletki to jednak jest lepsza pewność niż prezerwatywy. Chcem iść w tym tygodniu tym bardziej ze okres mam co 40 dni i to tak zawsze od 5 klasy podstawówki więc to trochę dziwne. Zapytam tylko boje się żeby mnie nie przygasił ;/

Gość hhhfkkkkk
chociaż byś nie kłamała ze tabletki dostanie bez problemu. wiem na ten temat więcej niż ci się wydaje. lekarze są rózni, czasem nie wydają recept dorosłym kobietom. obserwacja cyklu to nie metoda kalendarzykowa, chodzi o nauczenie młodych kobiet obserwacji własnego ciała i wszelkich reackji jakie zachodzą w okresie okoloowulacyjnym.

Gość Pytanko tylko jedno
To ja już nie wiem...

Gość Melpomena...
Nie poczuwam sie do klamstwa kolezanko... nie spotkalam sie z lekarzem, ktory by nie wypisal tabletek anty!! To jakich to tabletek Ci lekarz nie przepisal co? Poza tym jak dziewczyna ma rozpoznac okres okoloowulacyjny jak ma nieregularne miesiaczki??? On sie chce dobrze zabezpieczyc, a nie ogladac co rano sluz i zachodzic w glowe, czy przypadkiem nie jest w ciazy!

Gość hhhfkkkkk
na wizytę idź-jak najbardziej polecam, to odpowiedni czas. Powiedz lekarzowi, że współżyjesz lub planujesz współżycie i żeby ci coś doradził w kwesti antykoncepcji.

Gość hhhfkkkkk
Melpomena... pracuję w prywatnej klinice, w której przyjmuje 3 lekarzy ginekologów, nie każdy z nich zapisze Ci leki od tak sobie. Przed rozpoczęciem stosowania antykoncepcji hormonalnej nalezy wykonać szereg badań.

Gość Pytanko tylko jedno
Jeżeli nie to już poczekam do tego marca :)

Gość Melpomena...
Jesli obawiasz sie reakcji lekarza i nie chcesz sie poczuc nieswojo w gabinecie, to zadzwon do niego i zapytaj? Powiedz, ze nie masz 18 lat, ale chcesz sie przebadac ze wzgledu na nieregularne miesiaczki i czy musisz sie do niego pofatygowa z mama. Ja pierwszy raz bylam u ginekologa, kiedy mialam 15 lat. Moja mam sie upierala, ze chce isc ze mna... w konsekwencji poszla... Ale lekarz wyprosil ja z gabinetu. Obowiazuje go tajemnica lekarska i Twoja mama nie ma prawa byc w czasie badania w gabinecie!!!!

Gość Pytanko tylko jedno
A jakie badania jak bym mogła wiedziec ?

Gość Melpomena...
Co to znaczy, ze "od tak sobie"? Jak drazetki czy mietusy?? Jaki szereg badan sie wykonuje??? Bardzo porosze o szczegoly?? Ogromnie mnie to interesuje???

Gość hhhfkkkkk
chodzi o badania poziomu poszczególnych hormonów, by móc dobrać odpowiednie tabletki.

Gość Pytanko tylko jedno
Ale ja miałam zamiar iść do przychodni normalnie nie prywatnie. To nie wiem robi to jakąś różnice ?

Gość hhhfkkkkk
nie robi to żadnej róznicy, a własciwie tylko taką że na wizytę na NFZ czekasz dłuzej niż na wizyte prywatną. poza tym nic nie ulega zmianie.

Gość Melpomena...
Nie robi to roznicy, ja bylam w przychodni nie u prywatnego lekarza... a jakich hormonow dokladnie? bo jest ich kilka???

Gość Melpomena...
je nie czekam na wizyty u lekarza! a chodze do przychodni... dzwonie rano i popoludniu mam wizyte!

Gość nie rozumiem tego
skąd taka niewiara w prezerwtywy. Jesli chłopak załozy odrazu, po wszystkim dobrze wyciągnie, pojdzie się umyc i wysikac (to wazne, aby z przewodow wypłukał resztki spermy....to prawie 100 % pewności. a do tego sa prezerwatywy rózne: My stosujemy np. plemnikobójce w środku cyklu, a pod koniec dla zwiekszenia przyjemności prązkowane, na samym początku ultracienkie. O d 6 lat, a od 3 lat kilka razy w tygodniu, a czasem 2-3 razy w nocy....i jest ok.

Gość hhhfkkkkk
jakie hormony to zależy od lekarza, głównie wykonuje się LH, FSH, Progesteron, Estradiol, prolaktyna, Testosteron

Gość Pytanko tylko jedno
u mnie mama jak dzwoniła do przychodni to na drugi dzień miała od razu wizytę.

Gość hhhfkkkkk
no oczywiście to zależy od miasta, przychodni, lekarza.

Gość zwariowałam
Dziewczyno masz prawie 18 lat więc do gina wybrać sie najwyzsza pora. Możesz iść sama. Zrób pierwszą cytologię, powiedz o długości cyklu i o tym ze planujesz rozpocząć współżycie. Szereg badań - dobra klinika -chyba w zdzieraniu pieniedzy. Jak dziewczyna jest zdrowa nic jej nie dolega to lekarz wypisze tabletki. Od 17 roku zycia do 26 brałam tabletki nie badałam poziomu hormonów a po odstawieniu nie miałam żadnych kłopotów z zajsciem w ciążę.

Gość Melpomena...
Gumki pekaja!!!! Niestety czasami!!! hhhfkkkkk.... powiem Ci tak... nazwy hormonow to ja sobie sama znajde w necie.... co to znaczy, ze zalezy od lekarza?? co znaczy glownie?? a nie glownie to jakie?? tabletki anty bralam d kilku roznych lekarzy... nigdy nikt nie robil mi zadnych badan hormonalnych przed przepisaniem recepty... jak sie ma to rozpoznawanie okresu okoloowulacyjnego do nieregularnych miesiaczek??? e zapytam jeszcze raz bo mi nie odpowiedzialas??? rozumiem tez, ze jestes ginekologiem, skoro tak skwapliwie odradzasz stosowanie farmakologocznej antykoncepcji?

Gość Pytanko tylko jedno
No dobrze ale ja wole tabletki nie chce prezerwatyw skoro by były tak prawie 100 % to po co tabletki i ta cała reszta ? Chce czuć się pewnie nie że a może pęknie ;/ to chyba nie o to chodzi. I przede wszystkim nie chce na razie dziecka.

Gość hhhfkkkkk
należy tylko zaznaczyć że po zebraniu wywiadu lekarz sam stwierdzi czy dana pacjentka ma jakieś obciążenia jeśli chodzi o ryzyko powiklań antykoncepcji hormonalnej. Kwestia badań... poczytaj trochę to się dowiesz co jest podstawą do zapisania hormonów. Kwestia następna, co do powikłań, zauważ jak wiele kobiet cierpi teraz na wszelkie zaburzenia jeśli chodzi o cykle miesiączkowe.Jeśli jest to osoba zaczynająca stosować antykoncepcję hormonalną tym bardziej powinno się wykonać poziom hormonów.

Gość Melpomena...
zwariowałam.... matko, bo ja juz myslalam, ze zwariowalam.... chociaz jedna normalna... dzieki!! jakos mnie na duchu podnioslas... I to prawda... tak wlasnie sie nakreca biznes klinikom.... badanko takie, badanko siakie... Wiec sie nie zastanawiaj i pedz do ginekologa!!!