Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytanko tylko jedno

Pytanko tylko jedno

Polecane posty

Gość Melpomena...
jak sie ma to rozpoznawanie okresu okoloowulacyjnego do nieregularnych miesiaczek??? ze zapytam jeszcze raz bo mi nie odpowiedzialas??? czy mozesz???? odpowiedziec na moje pytanie???

Gość Melpomena...
poczytaj trochę to się dowiesz co jest podstawą do zapisania hormonów.... rozumiem, ze zabezpiecznie sie przed ciaza nie jest??

Gość zwariowałam
gumki psują nastrój, pękają, zsuwają się ale kazda para sama powinna zdecydować jaka forma antykoncepcji im najlepiej odpowiada, niektóre kobiety po prostu nie chcą brać zadnych medykamentów, ale nie do końca zgodze sie z tym ze antykonc.hormonalna ma wpływ na to ze coraz wiecej ludzi ma klopoty z zajsciem w ciążę. W moim śrdodowisku to najczesciej stosowana metoda i nikt nie miał kłopotów z rozmnażaniem. A pomocy w wyborze udzieli Ci lekarz ginekolog a nie wielkie mądre głowy z forów internetowych. Także wszystko co czytasz traktu z przymrużeniem oka;)

Gość Melpomena...
"CUKIEREK PRZEZ PAPIEREK".... to nie dla mnie!!!

Gość hhhfkkkkk
nie jestem ginekologiem, jestem położną. Jeśli masz problem z uwierzeniem w to co mowię, to już nie moja sprawa. Wiem jak jest, lekarze próbują zaoszczędzać na wielu kwestiach. Dlatego tak mało kobiet ma wykonywany profil hormonalny. A jak myślisz, skąd te wszystkie nietolerancje jeśli chodzi o tabletki? skutki uboczne? różne tabletki, rózny skład, rózne poziomy zawartych w nich hormonów. Wyonanie badan hormonalnych pozawala na optymalne dobranie tabletek. Absolutnie nie odradzam stosowania antykoncepcji hormonalnej gdyż sama ją stosuję. Kiedy byłam młodsza wiele razy zmieniałam tabletki, dopiero po studiach miałam wiedzę na tyle dużą żeby upomnieć się u lekarza o badania. Od tego czasu mam dobrane tabletki i wszystko jest ok. Co to 100% pewności, to nie ma takiej. Osobiście znam 2 przypadki ciąż w trakcie stosowania tabletek. Nie straszę. Co do prezerwatyw-polecam! Chroni przed wieloma chorobami i infekcjami! nie tylko ciażą.

Gość Melpomena...
jak sie ma to rozpoznawanie okresu okoloowulacyjnego do nieregularnych miesiaczek??? ze zapytam jeszcze raz bo mi nie odpowiedzialas??? czy mozesz???? odpowiedziec na moje pytanie???

Gość Pytanko tylko jedno
Pójdę to się przekonam :) ale tak chciałam tylko zapytać bo gdyby moja mama była inna.. A ja nawet jej nie powiem ze ide inne koleżanki mówią ze do ginekologa ida mama ich wysyła a moja nic zero tematu.. Koleżanka w moim wieku prawie bo młodsza o pół roku poszła z mama do ginekologa normalnie tabletki bierze drugi miesiąc a ja nie mam tak kolorowo.

Gość Pytanko tylko jedno
Co to 100% pewności, to nie ma takiej. Osobiście znam 2 przypadki ciąż w trakcie stosowania tabletek. Nie straszę. Co do prezerwatyw-polecam! Chroni przed wieloma chorobami i infekcjami! nie tylko ciażą. A jakie sa tego przyczyny źle dobrane tabletki ?

Gość zwariowałam
nie ma szans na zajście w ciąże stosująć tabletki antykoncepcyjne dwuskładnikowe! Oczywiście pod warunkiem, że tabletki są przyjmowane przynajmniej "mniej więcej" o tej samej porze, nie pomijamy żadnej tabletki z opakowania, należy tez pamietać o uzupełnianiu tabletki na wypadek torsji lub biegunki i w razie komplikacji w stosowaniu trzymać się ulotki i konsultacji z lekarzem ginekologiem. Po zwymiotowaniu czy silnej biegunce i nieuzupełnieniu tabletki możliwa jest ciąża.

Gość Melpomena...
Najwazniejsze, zebys poszla... Najwyzsza pora... Ginekolog wszystko zweryfikuje!! A ja nie chcialam, zeby mama ze mna szla, ale sie uparla... tabletki zaczlam jesc jak mialam 16 lat i nigdy nie maialam skutkow ubocznych...

Gość hhhfkkkkk
nie pisałam nic o stosunku okresu okoloowulacyjnego do niereg. miesiączek. Ale jeśli tak się dopytujesz to spróbuję sprostać temu pytaniu. jak wiadomo okres okołoowulacyjny to taki, gdzie ryzyko ciąży jest większe. a więc dobrze by było gdyby kobieta wiedziała kiedy jej ostrożność powinna być wzmożona. Co do nieregularnych miesiaczek, to właśnie trzeba znaleźć tego przyczynę. Może bałagan w hormonach? i tu pojawia się kwestia dobrania tabletek o odpowiednim składzie.

Gość hhhfkkkkk
oczywiście, jesli chodzi o przyjmowanie tabletek, trzeba trzymać się ulotki i będzie ok. Ale u mlodych dziewczyn właśnie jest problem z czytaniem i zrozumieniem ulotek.

Tabletki bez problemu powinnien wypisać każdy NORMALNY lekarz od 16 lat,bez mamusi(co to w ogóle za chory pomysł),oczywiście w każdym zawodzie zdarzają się porąbańcy-idziesz wtedy do 2,ja mieszkam w Łomży,a bez problemu przyjmują w Białymstoku.Badania zazwyczaj usg,cytologia -5 minut.Jak wszystko ok. recepta 2,3 wizyta.Wizyta po telefonie najpóźniej 2,3 dni.Wnioskuję że mieszkasz w większym mieści

Gość Pytanko tylko jedno
Ja sobie pójdę do tego lekarza i wtedy będzie wszystko jasne. Dziękuje za odpowiedzi na moje pytanie :)

Gość Melpomena...
oczywiscie ze nie pisalas o takim stosunku.... za to zasugerowalas ze nie powinna stosowac tabletek, a za to mocno polecilas nauczenie młodych kobiet obserwacji własnego ciała i wszelkich reackji jakie zachodzą w okresie okoloowulacyjnym. nasza autorka napisala, ze jej cykle maj po 40 dni, wiec sa raczej baaardzo nieregularne i stad moje pytanie? Czy w takiej sytuacji bardziej odpowiedzialnym jest przyjmowane tabletek anty (pod kontrola lekarza, w czasie stosowania terapii np. hormonalnej w celu wyregulowania cykli) czy obcerwowanie reakcji organizmu? I skoro ta obserwacja jest taka rewelacyjna, to czemu sama stosujesz hormonalna antykoncepcje?

Gość hhhfkkkkk
kobieto, jedno nie wyklucza drugiego, poza tym autorka tematu o nieregularnych cyklach napisała troszkę później niż ja odpowiedziałam. I nie odradzam stosowania tej metody, jednak sugeruję dobranie odpowiedniej. Jeśli pytasz o mnie, to stosuję antykoncepcję hormonalną, raczej jako formę leczniczą niż profilaktyczną.

Gość Pytanko tylko jedno
No w dosyć dużym mieście bo Olsztyn. Ja jeszcze coś dodam myślałam ze te załatwienie branie tych tabletek jest łatwe a tu jak czytam jakieś badania wszystko o jej :( Myślałam ze idę lekarz mnie bada i wtedy przepisuje jakieś tabletki. A co do czytania i rozumienia na pewno sobie dam rade :)

Gość zwariowałam
Bo to żadna sztuka autorko i jak lekarz uzna ze mozesz przyjmowac to na pewno sobie poradzisz, ustaw alarm w telefonie zeby przyjmowac o stałej godzinie, a jak na krótki czas po przyjeciu tabletki dopadną Cie rewelacje żołądkowe jak wymioty czy biegunka to musisz wtedy tabletke uzupełnic. Jesli zapomnisz o tabletce to wskazówki jak dalej postepowac sa w ulotce bo wszystko zależy od tego której tabletki sie zapomni. A wrazie pytan dzwon do lekarza.

Gość Pytanko tylko jedno
Dam radę :)

Gość Melpomena...
ja wiem, ze nie wyklucza... ja pytam co jest bardziej, ze tak to ujme bezpieczniejsze w zapobiezeniu ciazy? obserwcja ciala czy tabletki hormonalne?

Gość Melpomena...
dobra... ja ide spac!! wszystkim zycze milej nocki... a Tobie autorko... owocnej wizyty u ginekologa!!! ;)

Gość Pytanko tylko jedno
Ja też uciekam :) Dobranoc

Gość bierzcie dziewczyny
tabletki i to jeszcze bez badań a za parę lat będziecie leczyć zakrzepice, udary i nowotwory odhormonalne. Autorka nigdzie nie pisała, ze ma nieregularne cykle, tylko że są one długie a to różnica.