Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pampus

prolaktyna

Polecane posty

hej. właśnie odebrałam wynik na test prolaktyny jestem bardzo nim zaniepokojona nadczo 1694,00 prolaktyna po MCP po 1 godz. 2798,00 i po 2 godz. 2459,00 co to znaczy czty to jest bardzo zły wynik napiszcie mi coś na ten temat błagam. dodam jeszcze że staram się o dziecko od 6 miesięcy i nic z tego :-(((

Gość martynaanytram
to póki nie spadnie ci prolaktyna dzidzi nie będzie. Ale spokojnie - są odpowiednie leki, które szybko 'zrzucają' prolaktynę

witam dziewczyny moj wynik prolaktyny to 28.94 ng/ml powiedzcie mi co o nim myslicie?? w normach mam 4.79-23.3 moj jest wyzszy ale czy to cos powaznego?? bardzo pragne miec dzieci i to duzo . dziwi mnei bo miałam tylko raz robiony pomiar a wy piszecie ze dwa razy

witam dziewczyny moj wynik prolaktyny to 28.94 ng/ml powiedzcie mi co o nim myslicie?? w normach mam 4.79-23.3 moj jest wyzszy ale czy to cos powaznego?? bardzo pragne miec dzieci i to duzo . dziwi mnei bo miałam tylko raz robiony pomiar a wy piszecie ze dwa razy

Gość gwiazdka najlepiej zrobić
sobie pomiar w trzech kolejnych cyklach. To o czym pisza dziewczyny wyżej to pomiar poziomu prolaktyny przed i po obciążeniu. To jakby dodatkowa metoda diagnostyczna. Pogadaj o tym z ginem. Z jednego pomairu taki jak ty masz trudno winoskować, poziom jest nieco za wysoki - jeśli po dwóch kolejnych pomiarach wyniki będa podobne powinnas zacząć barć leki na obniżenie prl, ale to nie jest bardzo zły wynik, aczkolwiek może (nie musi) utrudniać zajście w ciążę.

Gość kokolo
a co to znaczy nadczo?

Gwiazdko, Przy takiej prolaktynie raczej nie zajdziesz w ciaze bez leczenia. Tak naprawde zeby zajsc w ciaze nie powinna przekraczac 15. Ja mialam 30 i mialam calkowicie zablokowana owulacje.

gwaizdka - kazda kobieta jest inna. Ja w cyklu w którym zaszłam w ciąże miałam PRL 56 a norma taka jak podałaś. Pomimo podwyższonej PRL miałam cykle regularnie jak w zegarku 28-29 dni, tylko owulacja nie zawsze wystepowała. Takze nie przerazaj sie ze za duza PRL=problem z ciąża, mi sie udalo w 5 cyklu starań ;) Powodzenia i głowa do góry. Pozytywne nastawnienie to 99% sukcesu ;)

Gość nnnniiimmm
to sprawdź w słowniku jak to się pisze.... bo na pewno nie tak. Zanim zajdziesz w ciążę podszkol się w języku polskim, przynajmniej nie zmarnujesz tego długiego czasu.

hej dziewczyny dzieki za odpowiedzi byłam dzis u gin i przepisała mi bromerang czy cos takiego na pół roku pozniej mam zrobic jeszcze raz wyniki i przyjsc do niej. mam nadzieje ze nei bede miala problemow z ciaza:)

Na pół roku???!!!Ja miałam bardzo podwyzszoną prolaktynę,a i tak zaszłam w ciążę bez obnizenia.Brałam bromocorn przez miesiąc,chodziłam po ścianach tak na mnie działał,a zaczynalam od pol tabletki na noc przez kilka dni.Po miesiacu prl spadala i znow do gory po miesiacu,i tak w kolko.Radze poszukac dobrego ginekologa endokrynologa,to podstawa. A pisze sie na czczo.

Ja po bromergonie czułam się fatalnie!!!! Szybko go odstawiłam. Musiałam jednak coś brać na obniżenie bo w ogóle nie miałam owulacji... choć o dziwo cykle miałam w miarę regularne... tylko nie uwalniało się jajeczko. W końcu trafiłam do dobrego lekarza. Dostałam Dostinex. Lek dość drogi ale naprawdę skuteczny. Działa długoterminowo i obniża prolaktyne na dłużej niż bromergon. Juz po pierwszym opakowaniu miałam normlana pełną owulację. I ani się obejrzałam i byłam w ciąży.