Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Euniczka_D

co oznaczają 2 symbole na pralce Ariston

Polecane posty

Witam!!! Pilnie potrzebuję pomocy. Przeszukałam już całą sieć, nawet stronę Aristona z instrukcjami i nic. Dostaliśmy od znajomych w prezencie ślubnym pralkę ale bez instrukcji. Znajdują się na niej 2 włączniki i za chiny nie wiem co oznaczają. 1. wanna z poziomą kreską u góry 2. taka sama wanna z narysowaną z prawej strony strzałką ku górze. Domyślam się, że chodzi o stan wody. Ale po co są 2 włączniki - jeden bez strzałki, drugi ze strzałką. Proszę o pomoc!!!

Gość hahahahahaaaaaaaaa
po co 3 tematy takiej samej treśći? naciśnij to się przekonasz

Zapytanie chciałam umieścić w 2 tematach, żeby było większe zainteresowanie. A naciśnięcie nic nie daje, bo niby jak mam zajrzeć do pralki podczas prania i sprawdzić co się dzieje ;)? Naciśnięte czy nie, nie widzę różnicy w praniu. NIe wiem co się dzieje w środku :(

Gość hahahahahaaaaaaaaa
guziki bezuzyteczne...

Gość ghjkl
u mnie wanna ze strzałka oznacza spust wody

do GHJKL U mnie strzałka jest do góry - do dołu to byłby spust, ale do góry? I ta druga bez strzałki. A spust wody u Ciebie w którym momencie - o co chodzi z tym spustem? Pozdrawiam!

Gość ja na balkon wynoszę
W aristonach jest opis tych wszytskich przycisków. Otwórz szufladkę na proszek - nad nią powinien się znajdować opis. Taki mały pipek za który trzeba pociągnąć i wyjedzie "instrukcja" :)

spust wody- np. jak robisz reset w trakcie prania- to musisz wypompować wodę, żeby móc otworzyć pralkę- to jest spust wody. W większości pralek działa to automatycznie.

Ja mam Aristona ładowanego od góry i tam gdzie wsypuje proszek i płyny różne, nie ma niczego, co by mogło przypominać instrukcje ;)). Ja nie wiem, ale ten model jakiś stary musi być... Załamka ;(

hmmm to nie wiem. Z reguły ustawiam programy producenta- tylko modyfikuje temperaturę, wirowanie, płuknie- nie bardzo wnikam co inne symbole znaczą :) Generalnie wanna z kreseczkami- to płukanie. Wanna ze strzałką to spust wody. Mam tego Aristona już 7 lat chyba- więc też stary model. Działa bo działa- ale chętnie bym wymieniła, bo żre dużo wody, słabo płucze i ma fatalne szufladki na proszek. Generalnie to nie jestem zadowolona i nigdy nie dam się namówić na Aristona choć ten póki co działa bezawaryjnie- tzn nigdy nie był naprawiany. Ale jak już się zepsuje to myślę, ze zakończy swój żywot i zastąpię go czymś lepszym.

Gość na moim ardo
wanna z kreską na górze oznacza zatrzymanie wody w bębnie może u Ciebie oznacza to samo 🖐️

ja mam tego cholernego Aristona. Chodzi o programy oszczędnościowe, nie używam, bo i tak mało wody ta pralka pobiera. Piorę bez wciskania tych czterech klawiszy i często dodaję wody. Mój model nazywa się Margherita.

Ja mam tylko 2 przyciski. Jeżeli jeden z nich to spust wody lub wyższy poziom wody, to po co jest drugi, ten bez strzałki? Że niby oznacza normalny stan wody? Bez sensu. Porażka!!!

Gość Na skraju rozpaczy
Czy w końcu wiadomo do czego służą te dwa cholerne przyciski? Też nad nimi się trudzę.

Gość Mirosław
Prawy skrajny przycisk (wanienka ze strzałką do góry obok niej) zwiększa ilość wody przy każdym cyklu płukania, np. kiedy chcemy zwiększyć skuteczność tegoż płukania przy pełnym załadowaniu bębna pralki, zwłaszcza tkaninami takimi jak wełna, len - generalnie bardzo "nasiąkliwymi", ew. użyliśmy dużej ilości detergentu (proszku) i chcemy mieć pewność, że będzie dobrze wypłukany. Oczywiście nie jest to rozwiązanie zbyt ekologiczne i oszczędne. Środkowy przycisk (wanienka z poziomą kreską wewnątrz) to po prostu pozostawienie załadunku po skończonym cyklu prania we wodzie, bez jej wypompowywania i wirowania. Przydatne wtedy, kiedy nie możemy wyjąć upranych rzeczy (zwłaszcza dotyczy to delikatnych i łatwo "gniocących" się tkanin) bezpośrednio po zakończonym praniu. Aby je dokończyć (np. gdy wrócimy do domu z zakupów -:)) wystarczy pokrętło programatora przekręcić o jeden "klik" w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek zegara). I to wszystko co mogę napisać o tych "magicznych" przyciskach, mam nadzieję, że komuś pomogłem tymi wyjaśnieniami tudzież rozwiałem wątpliwości ;-)