Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ptah z Memphis

Co myślicie o dziennikarzach ktorzy tak piszą ?

Polecane posty

Oto fragment : "Pięścią uderzył go w brzuch. Kopnął go także w jąderka. Bartek był taki pobity, że nie miał siły płakać." Widzę dwa błędy i przez to trudno skupić się na tekście. Widzicie te błędy? Czy to można nazwać profesjonalizmem?!

Gość gvbjnfjm
chyba powinno byc tak pobity i przecinek zamiast kropki po brzuch?

Gość ja tu widzę co najwyżej
słaby styl, błędy w rodzaju powtórzenia słowa "go" w tej samej funkcji i "taki pobity" zamiast "tak pobity", ale z punktu widzenia gramatyki moim zdaniem jest poprawnie i nie zauważyłam by wpłynęło na rozumienie treści.

Gość styl żałośnie słaby
jąderka? co to ma być?? szkoda że jeszcze nie napisał "w brzusio". wkurza mnie nadużywanie zdrobnień typu pieniążki, bileciki czy te nieszczęsne jąderka. Dziennikarz, który ten tekst popełnił powinnien się wrócić do szkoły. podstawowej.

Po pierwsze - zaimek przymiotny "taki" połączony z imiesłowem przymiotnikowym biernemym "pobity" co daje marny efekt np. Był taki zabity, że aż fioletowy. Sklep był tak zamknięty , że aż otwarty :o Bzdury, ale tak się nie pisze. Można było "Bartek był tak wycieńczony..." -- tu wycieńczony jest przymiotnikiem i w tym zdaniu powinien po zaimku "taki" występować tylko PRZYMIOTNIK!!!

Gość apfeeee
kooo ko ko ko ko..

z przecinkami raczej dobrze - pojawił się przecinek przed "że" czyli dziennikarz skończył z 2-3 klasy podstawówki na pewno. Owszem błąd stylistyczny polegający na powtórzeniu "go" Ale mnie uderzyło właśnie "taki pobity" i "jąderka" -- co również ktoś zauważył. Właściwie to te "jąderka" wyprowadziły mnie z równowagi. Człowiek bez względu na wiek ma tak samo nazywane w nomenklaturze medycznej organy i nie ma podziału , że Dzieci do lat 6 mają Brzusio Serdusio Główeńkę i Jąderka , Dorośli Brzuch Serce Głowę i Jądra, z kolei już Ludzie w podeszłym wieku powinni mieć Brzuchal Serducho Głowicę i Jądrucha?! :o

Gość michnikowa
?

Zapewne w Fakcie tudzież Pudelku, TVNwarszawa i innych serwisach możnaby znaleźć więcej błędów, ale moje zawiedzenie dzisiejsze pochodzi z serwisu gazeta.pl dokładniej z wroclaw.gazeta.pl ale to żadne usprawiedliwienie chyba, że mylę się do zbieżności nazw gazeta.pl z gazetą wyborczą?

Również moje przypuszczenia co do płci autora chyba się potwierdziły - Pisała to kobieta. Chyba żaden mężczyzna nie wpadł by na pomysł "jąderek" :o http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35768,6357628,Rusza_proces_oprawcy_3_5_letniego_Bartusia.html oto źródło. i nagorliwość matki Polki zbiła mnie z pantałyku i odwróciła uwagę od treści :( 🖐️

Gość po pierwsze wycieńczony
to taki sam imiesłów jak pobity. Po drugie: stylistycznie to może głupio brzmi bo zwyklismy używać "tak" w takim kontekście ale logicznie jest nawet poprawniejsze "taki" niż "tak". Zresztą nie ma się co dowartościowywać odmiennością stylu: BŁĘDÓW czyli odstępstw od reguł poprawnej wypowiedzi to tu nie ma.