Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamirytujacyproblem

Analefabetyzm nabyty?

Polecane posty

Gość mamirytujacyproblem

Normalnie szlag mnie trafia! Nie wiem co się dzieje :( Zawsze byłam dobra z ortografii, chwalono mnie w szkole za język...na dyktandach co najwyżej jeden przecinek źle postawiłam. Dziś mam ponad 20 lat i nie wiem co się dzieje, z dnia na dzień jest gorzej :o Na początku zaczęło się od "jedno myślę drugie piszę/mówię". Potem już doszły wątpliwości co jak się pisze, odmienia, gdzie postawić przecinek. Dla mnie szok! Zawsze radziłam sobie z tym intuicyjnie... Nie pomaga nawet sprawdzanie, potrafię dopiero przy entym czytaniu wyłapywać "kwiatki". Dodam, że to nie wina odstawienia książek, czytam więcej niż kiedyś... Szczerze mówiąc to mi wstyd jak czytam swoje notatki, wypowiedzi w internecie, jak muszę przy rozmowie się wciąż poprawiać bo wydaję z siebie jakiś bełkot "kali chcieć jeść, kali chcieć pić" :o Co może być przyczyną?

Gość za dużo internetu

Gość za duzo przesiadywania
na kafe :D tu wiekszosc to analfabeci i pewnie sie zarazilas :P

Gość mamirytujacyproblem
No myślałam o tym, ale bez przesady. Nie siedzę w nim 24h/dobę. Omijam siedziby pokemonów, nawet na kafe wchodzę rzadko :P Poza tym mam wiele bodźców stymulujących mnie do poprawnego pisania, mówienia. Jak też pisałam od najmłodszych lat nie miałam z tym problemu (choć wtedy unikałam książek). Po prostu pisałam i mówiłam poprawnie. Intuicyjnie.

Gość mamirytujacyproblem
Teraz sklecenie kilku zdań to dla mnie mordęga, sprawdzam 3 razy a i tak jak nie byki ortograficzne to kwiatki typu "Wziął reklamówce do ręki i poszedł." Podkreślam kwiatki, cała łąka a nie jedna literówka... :o :o :o