Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problemzzebemkrakow

PROBLEM Z ZĘBEM,prosze o pomoc

Polecane posty

Gość problemzzebemkrakow

czesc,wczoraj butelką uszczerbilam sobie kawalątek jedynki,tak może jeden milimetr. czy jest mozliwosc,ze jak nic z tym nie zrobie to ząb będzie mi się dalej kruszył,czy lepiej go upiłować i mieć spokoj? prosze o radę!!!

Gość nic się nie stanie

Gość nic się nie stanie
ale lepiej zrób rentgen zęba i nadbuduj sobie (czymś ala plomba) ten ukruszony kawałek, bo jak tam nie ma szkliwa, to ząb sie może psuć. a rentgen potrzebny (nie dziś, ale np. za tydzień), by zobaczyć, czy po urazie nie tworzy sie stan zapalny w... korzeniu. PISZĘ Z WŁASNEGO DOŚWIADCZENIA. ZANIEDBANO U MNIE TEN RENTGEN I ZĄB SIE ZNISZCZYŁ...

Gość problemzzebemkrakow
ale gdzieś czytalam ,że on kiedy jest naruszony slabnie?ile najwiecej można mieć uszczerbka ,żeby tylko wypilowac bez wsadzania jakiś plomb?

Gość problemzzebemkrakow
no własnie kurcze. a ja sądze,ze taki malusi kawałeczek to mozna upiłować a nie jakies plomby czy coś ,zeby zabek byl swoj caly i zdrowy

Gość ooowlasnie
podnosze temat tez mnie to interesuje?

Gość ooowlasnie
haaaaaaaalo?

zależy, czy w sensie estetycznym uszczerbek ci przeszkadza. Jeżeli nie to najlepiej poprosić dentystę, żeby troszkę przypiłował (wygładził) wokół i wtedy będzie równa powierzchnia. Jak jest dużo uszczerbione, to trzeba uzupełnić plombą lub w skrajnym przypadku koronką. Ale jak można uniknąć działań na jedynce, to warto ich unikać, bo nawet od niewielkiego uzupełnienia mogą się pojawić zniekształcenia wymowy (syczenie, świstanie) albo dyskomfort w zgryzie.