Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość salsa887

JESTEM GRUBA A NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA O DIETACH I ĆWICZENIACH...POMOŻECIE MI?

Polecane posty

Gość salsa887

hej....Mam 171 cm i ważę 65 kg. może nie jestem gruba, ale tu i ówdzie mam za dużo ciałka. urodziłam dwoje dzieci mam 24 lata. Chciałabym dojść do wagi z przed pierwszej ciąży czyli 56-57 kg. nie mam pojecia o dietach, ćwiczeniach. Nigdy się nie odchudzałam, ale maż zasugerował mi delikatnie, że ładniej wyglądałam dawniej - sama też źle sie czuję z dodatkowymi kg. Tylko czy warto się katować dla tych kilku kg? i tak mam bielactwo, żylaki, rozstępy - nigdy nie bedę ładna...........brak mi motywacji i czasu...prz dwójce dzieci, pracy i studiach magisterskich nie mam czasu na ćwiczenia, basen czy siłownię...może coś mi doradzicie, czy i jak pozbyć się tych kg, co jeść czego nie, bo nie mam o tym pojęcia.....

Witaj:) Uwierz mi zawsze jest sens aby zmienić siebie, swoją figurę, samopoczucie a i przy Tym swoje zdrowie:) Ja na Twoim miejscu przeszłabym sobie spokojnie na dietkę 1000 kalorii, schudłam na niej 30 kilogramów w ciągu jednego roku. Ważyłam 96 kilogramów, obecnie na wadze dzisiaj jest już 63:) Mam jeszcze ambitne plany schudnąć jeszcze z 7-8 kilogramów, ale i tak jestem z siebie dumna:) Wierzę, że i Ty będziesz. Podam Ci niżej przykładowe jadłospisy na dietkę 1000 kalorii. Możesz je wybierać, komponować, do wyboru do koloru. Ja stosowałam te wybory na początku swoich zmagań, póżniej gdy poznałam kalorycznośc posiłków, sama zaczełam komponować posiłki. I śniadanie - 250 kcal: Do wyboru: 1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. 2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę. 3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin. 4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału. 7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. II śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal: Do wyboru: 1. Kromka chleba z masłem i pomidorem. 2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem. 3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. 4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. 5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem. 6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym. 7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem. 8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej. 9. 4 cienkie plasterki mortadeli. 10. Plasterek szynki gotowanej. 11. 6 plasterków polędwicy drobiowej. 12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek. 13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem. 14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa. 15. Mały banan. 16. Grejpfrut. 17. 2 brzoskwinie. 18. 2 jabłka. 19. 2 delicje. 20. 5 kostek czekolady. 21. 3 kulki lodów owocowych.

Obiad - 350 kcal: Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami. 2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem. 3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. 4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. 5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku. 6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru. 7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. Kolacja - 200 kcal: Do wyboru 1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego. 2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g). 3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora. 4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora. 5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego. 6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa 7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

Pamiętaj Przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę nie gazowanej wody mineralnej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu, dostarczy również witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).1 :) Bywa, że w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, stracić można 2-4 kg/tydzień, ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się. Jest to spowodowane utratą wody zamiast tłuszczu, a następnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni się oszczędzając energię, przyzwyczaja się do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania, gdyż będąc niskokaloryczną nie pozbawia organizmu potrzebnych składników lecz dostarcza je w pożądanej ilości. Powycinałam Ci najciekawsze fragmenty artykułów;) Nie jesteś gruba, więc myśle, że jak schudniesz z 7 kilogramów, będziesz mega laską:) Zrób to dla siebie, dla swoich bliskich. Uwierz warto;) Życzę pozdrowienia i serdecznie pozdrawiam:)

Gość salsa887
hej, wielkie dzięki! a co z ćwiczeniami? nie są konieczne? jak tak to gdzie, jak ile? no i znaleźć jakieś fajne przepisy na niskokaloryczne dania?istnieje jakaś książka kucharska dla odchudzajacych się?

Gość alicyjkaaaa
Jasne, 1000 kcal - niech sobie dziewczyna głoduje i rozwala metabolizm :o Salso droga, poczytaj artykuły z tej strony, tam masz nawet post z przykładową MĄDRĄ dietą (ze zdjęciami posiłków etc.): http://www.sfd.pl/Zbi%C3%B3r_link%C3%B3w_dzia%C5%82u_Odchudzanie-t418943.html Jak już opanujesz podstawy (szybko to idzie, to nie trudne), to sama ułożysz sobie dietę i plan ćwiczeń (jak masz żylaki to nawet dla lepszego krążenia się przydadzą), które tam fachowcy ocenią i poprawią :) I nie słuchaj nikogo, kto Ci radzi jakieś diety cud poniżej 1500 kcal, bo tylko sobie zaszkodzisz!

Gość alicyjkaaaa
Jasne, 1000 kcal - niech sobie dziewczyna głoduje i rozwala metabolizm :o Salso droga, poczytaj artykuły z tej strony, tam masz nawet post z przykładową MĄDRĄ dietą (ze zdjęciami posiłków etc.): http://www.sfd.pl/Zbi%C3%B3r_link%C3%B3w_dzia%C5%82u_Odchudzanie-t418943.html Jak już opanujesz podstawy (szybko to idzie, to nie trudne), to sama ułożysz sobie dietę i plan ćwiczeń (jak masz żylaki to nawet dla lepszego krążenia się przydadzą), które tam fachowcy ocenią i poprawią :) I nie słuchaj nikogo, kto Ci radzi jakieś diety cud poniżej 1500 kcal, bo tylko sobie zaszkodzisz!

Gość alicyjkaaaa

Gość alicyjkaaaa
Jasne, 1000 kcal - niech sobie dziewczyna głoduje i rozwala metabolizm :o Salso droga, poczytaj artykuły z tej strony (te wyjaśniające dlaczego diety głodówkowe – a taką jest 1000 kcal – to głupota też), tam masz nawet post z przykładową MĄDRĄ dietą (ze zdjęciami posiłków etc.): http://www.sfd.pl/Zbi%C3%B3r_link%C3%B3w_dzia%C5%82u_Odchudzanie-t418943.html Jak już opanujesz podstawy (szybko to idzie, to nie trudne), to sama ułożysz sobie dietę i plan ćwiczeń (jak masz żylaki to nawet dla lepszego krążenia się przydadzą), które tam fachowcy ocenią i poprawią :) I nie słuchaj nikogo, kto Ci radzi jakieś diety „cud” poniżej 1500 kcal, bo tylko sobie zaszkodzisz!

Gość alicyjkaaaa
Jasne, 1000 kcal - niech sobie dziewczyna głoduje i rozwala metabolizm :o Salso droga, poczytaj artykuły z tej strony (te wyjaśniające dlaczego diety głodówkowe – a taką jest 1000 kcal – to głupota też), tam masz nawet post z przykładową MĄDRĄ dietą (ze zdjęciami posiłków etc.): http://www.sfd.pl/Zbi%C3%B3r_link%C3%B3w_dzia%C5%82u_Odchudzanie-t418943.html Jak już opanujesz podstawy (szybko to idzie, to nie trudne), to sama ułożysz sobie dietę i plan ćwiczeń (jak masz żylaki to nawet dla lepszego krążenia się przydadzą), które tam fachowcy ocenią i poprawią :) I nie słuchaj nikogo, kto Ci radzi jakieś diety „cud” poniżej 1500 kcal, bo tylko sobie zaszkodzisz!

Gość alicyjkaaaa

Gość a nie zauwazyas tego
''a następnie spowolnieniem przemiany materii. ;''

tu nie chodzi nawet o ten tysiac... tylko o te propozycje :( buleczka, platki czekoladowe.. jeju.. co to ma byc? ziemniaczki-sraczki, tragedia