Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moniq***

dorosły niejadek

Polecane posty

Gość moniq***

dużo mówi się o dzieciach-niejadkach i problemie z doborem zbalansowanej diety, a tym czasem także wśród dorosłych zdarzją się "niejadki". Przyład- mój brat-ma 22lata a są z nim problemy jak z 4-latkiem: nie jada mleka i przetworów mlecznych, żadnych sałatek ani żywności o jasnej barwie. Dzieje się tak, gdyż w dzieciństwie często przebywał w szpitalu i teraz ma tzw 'uraz do jasnego',bo przywołuje to jego niezbyt miłe przeżycia ze szpitala . Nie wiem co mam zrobić by choć w minimalnym stopniu zmienić jego nawyki żywieniowe i zróżnicować monotonną dietę. Proszę o rady jak namówić dorosłego niejadka do jedzenia.

Gość powiew błęktnej rózy
Cechą ludzi dorosłych jest branie odpowiedzialnosci za swoje czyny. Jeżeli Twój brat jest rozsądny to zrozumie, że dieta zawierajaca wszystkie składniki odżywcze jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To że ma 22 lata wcale nie oznacza że jest dorosły tylko pełnoletni, Możesz mu zasugerowac zmianę nawykóww żyw. W miare mozliwosci przygotowywuj smaczne, zdrowe dania. Kto wie może sie skusi ;)