Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tez kiedys zostane wrozka

Niech ktos pomoze i odpowie bardzo prosze.

Polecane posty

Zachorowalam na ospe objawy mialam juz piatek 18 grudnia. Ogolnie juz mam same strupki, duzo odpadlo, po nich zostaja czerwone slady, mam tez kilka niestety dziurek na buzi. do 3 siedze w domu jeszcze czyli ponad dwa tygodnie czy po takim czasie mozna juz wyjsc z domu, trzeba do pracy, ale mam jeszcze strupki, niechce zeby mi sie cos stalo znow, pracuje w przedszkolu

Gość Możesz spokojnie
Jeżeli masz już same strupki i nie ma już pęcherzyków z wodą to spokojnie możesz wracać do pracy. Ja też byłam chora na wiatrówkę już jako dorosła i też dwa tygodnie musiałam przesiedzieć na zwolnieniu.

a powiedz mi jeszcze jak juz minely te 2 tygodnie w domku caly czas siedze, kapie sie w takim specjalnym olejku pije wapno 3 razy dziennie czy po tej ospie po 2 tygodniach sa mozliwe jakies powiklania, nie przeziebilam sie podczas jej trwania najbardziej sie boje powiklan , albo ze zaatakuje mnie polpasiec juz sama nie wiem:(

podnosze

Gość Półpasiec
Chyba za bardzo panikujesz. Czarne strupki to oznaka, że choroba się kończy. Najbardziej ostrożnym należy być w pierwszej fazie choroby, czyli jak jest wysyp pęcherzyków wodnych. Piszesz, że zostało Ci kilka strupków więc nie ma się już czym przejmować. Półpasiec oczywiście może się pojawić jeżeli będziesz miała bezpośredni kontakt z osobą chorą na ospę. Jeżeli nie przeziębiłaś się w trakcie choroby to raczej nic Ci nie grozi. Lekarzem nie jestem ale mnie nic się nie stało a tak jak Ty złapałam wiatrówkę w zimie. Po prostu uważaj na siebie. Jeżeli w przedszkolu dalej trwa ospa poproś o przedłużenie zwolnienia lub weź urlop. Myślę, że więcej info. na temat możliwości powstania powikłań po chorobie znajdziesz w google.

Gość ale coto zupa z
to jeszcze nie wyzdrowiałas ,chyba nie drapiesz??