Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a nie prościej jest nie zjeść

Czy prawo to wg Was przyszłościowy kierunek?

Polecane posty

dzienne, niby renomowany uniwersytet...

Gość interesujący nick
przyszłościowy

straciłam chyba do niego przekonanie... i powołanie. nie wiem, czy to to, co chcę robić w życiu. w ogóle nie wiem co chcę robić :O

Gość ghgjkui
jak masz plecy czyli tatuska czy mamusie prawnikow to przyszlosciowy, jak nie masz to nie jest

Gość justletmiknow
przyszlosciowy tylko wiesz trzeba miec hajs zeby byc kims w tym zawodzie... aplikacja podobno duzo kosztuje. Ponadto trzeba byc wygadanym, miec dobra pamiec i byc pewnym siebie aby zaistniec.

Gość dokladnie jak masz plecy
to jak najbardziej ... w innym przypadku wolalbym wybrac co innego. Zaraz sie odezwa Ci, ktorym pomimo braku plecow sie udalo. Ok! Sa takie osoby, ale jest to garstka najlepszych ;/

Gość Dagmara 31 Sosnowiec
jak nie zrobisz apelacji jestes gównem

nie mam "pleców", chyba że jako takie rozumieć 2 prawników w rodzinie (dalszej). jestem pewna siebie, wygadana, mam dobrą pamięć, ale... ta atmosfera JUŻ mnie przytłacza, nudzi mnie to, co robię. rodzi mi się powoli w głowie pomysł na coś innego, o czym marzyłam po cichu od dziecka, ale wymagałoby to sporego nakładu sił i nieco mniejszego środków. nie mówiąc o tym, rodzina chyba by mnie wyklęła i że byłabym co najmniej 2 lata do tyłu (rok właściwie, bo poszłam rok wcześniej do szkoły) :(

Gość ghgjkui
jesli wiec ci 2 prawnicy mogliby ci pomoc w karierze to czemu nie? tylko wybadaj to, zebys na 5 roku nie obudzila sie z reka w nocniku, btw- fakt ze aby robic aplikacje trza miec forse, ja na studiach pracowalam jako kelnerka w restauracji gdzie przychodzili wlasnie aplikanci na obiady, kazdy z nich zostawial tam codziennie ze 40-50 zl na obiad i piwo wieczorem, pewnie bogatych rodzicow mieli no i plery :P

Gość 1234567834567
a co byś chciała studiować?

jeden na pewno - ale nie śmiem pytać, czy rzeczywiście ta pomoc mogłaby być taka, jaką wyobraża sobie społeczeństwo. ale deklarował, że mogę robić u niego praktyki, że mi doradzi etc. mamy kontakt na bieżąco to bardziej chodzi o to, że mimo sprzyjających cech charakteru (wygadana, pewna siebie -pisałam wyżej), ja nie mam wewnętrznego przekonania do zawodu - studia mnie nudzą i męczą już teraz (1 rok) i żałuję, że nie zdecydowałam się na coś innego

to może głupie, ale architekturę... dobrze rysuję, zawsze byłam dobra z przedmiotów ścisłych, ale niestety wylądowałam w lo na humanie i nie zdecydowałam się na zdawanie matmy na maturze. ale może z tego też byłabym niezadowolona, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma:(

:O

Gość ghgjkui
jesli ta jego kancelaria to jakas znana i renomowana to chyba warto, moze bys potem (ze wzgledu na to ze robilas praktyki - czytaj bo masz znajomosci :P )dostala po studiach tam prace? albo tez mozesz juz zdbywac znajomosci, tzn ci znajomi prawnicy maja moze znajomych mlodych pranwikow, niezonatych? lub prawnikow z synami na wydaniu? :P mowie ci, rob se znajomosi juz teraz z mysla o przyszlym zyciu zawodowym, to niezwykle przydatne!!!

ghcośtam - utwiedziłaś(eś) mnie właśnie w przekonaniu, że nie nadaję się na panią prawnik... bycie panią prawnikową brzydzi mnie jeszcze bardziej :O kurfa!

Gość ghgjkui
to tylko taki przyklad, nie musisz przeciez lapac na meza prawnika, mozesz sie z nim zwiazac a np po osiagnieciu celu zostawic go etc albo znajdz meza ktory ma za prawnicze znajomosci, niewazne, to tylko przyklady, chodzi o wszelakie i szerokie znajomosci!!

to ohydne i obrzydliwe 😭

Gość ghgjkui
nie przesadzaj, to niezbedny kompromis w drodze do celu, w koncu nikogo nie mordujesz ani nie krzywdzisz jako prawnik mozesz kupe kasy zarobic

Gość lollila92
heh, a architektura cię nie znudzi myślisz???? bycie prawnikiem jest 100x ciekawsze niż bycie architektem, a prawnikiem będziesz nawet bez rąk, nawet mając 60lat, a architektem już nie, tylko zeby być prawnikiem albo trzeba być prymusem(jak nie masz kasy) albo mieć bogatych rodziców(tak jak ja)

Gość Nieprzenikniona
Nie polecam tego kierunku. Perspektywa taka : Konczysz studia masz tylk mgr i zadnego prawa wykonywania zawodu.Nazwalabym to wyksztalcenie ogolne sama teoria.W kancelari dostaniesz kilkaset zl o ile Cie zatrudnia. Chcesz prawcowac zawodowo muszisz skonczyc aplikacje. Egzamin na aplikacje ponad 600 zl. Panstwowej aplikacji nie polecam trwa 5 lat z calej Polski przyjmuja tylko 300 osob i po 1 roku decyduja kto nadaje sie na sedziego i prokuratora a reszta zostanie gownianymi asystentami. Aplikacja panstwowa odbywa sie w Krakowie trzeba miec pieniazki na stancje i wyzywienie wiec jesli nie masz majetnej rodziny to musisz pracowac i uczyc sie. Applikacja korporacyjna srednio 3.5 roku czyli 7 sem. z czego kazdy sem. kosztuje jakies 3.5 tys i platne z gory. Nawet jak zdasz egzamin na aplikacje muszisz znalezc sobie kogos kto zostanie patronem a wiekszosc prawnikow nie zamierza sie w to bawic wiec mimo zdanego egzaminu nie masz jak odbyc aplikacji a wpis na aplikacje jest wazny 2 lata. Aplikacja korporacyjna polega na odbywaniu praktyk w sadzie prokuraturze i u swojego patrona na chodzeniu na zajecia nauce i zdawaniu egzaminow. Oczywiscie nikt nie placi z odbywanie aplikacji wiec trzeba znalezc sobie prace jesli ktos jest w stanie wcisnac obowiazki zawodowe w obowiakzi wynikajace z aplikacji. Prace ciezko znalezc nawet aplikantow kancelarie nie chca zatrudniaca nawet jesli to za grosze.

Nieprzenikniona, no to mnie nastraszyłaś :O Mniej więcej orientowałam się, jak to wygląda, liczyłam na to, że jakoś to będzie, że się coś zmieni :O