Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość butelka wody mineralnej

kolęda przymujecie czy nie

Polecane posty

w sumie to nie chodzę do kościoła i mało mnie księża obchodzą, ale w tym roku przyjęłam, sama nawet nie wiem dlaczego. Raz na kilka lat mi nie ubędzie:D

"taka nasza polska tradycja" - tez mam m.in. polski paszport i nic mi nie wiadomo o tym - to chyba semantyczne naduzycie ;-) taka Wasza katolicka tradycja ;-)

" Raz na kilka lat mi nie ubędzie" jasne ;-) to zalezy ile mu dalas i jakiego rzedu to dla Ciebie wydatek;-) ja nie popieram prostytucji ani lamania prawa - jesli dalabym np. kase ksiedzu a on potem kupil nowe audi - to przyczyniam sie do prania brodnych pieniedzy (nieopodatkowanych) Madusia - rozumiem co masz na mysli ;-)

ROR to ile mu dałam do koperty to żaden wydatek dla mnie. Zadzwonił mi do drzwi to otworzyłam, nie powiem byłam zaskoczona ale pomyślałam ze niech już wejdzie i poświęci to mieszkanie. A co zrobi z kasą to nie moja sprawa, bo nawet jak zainwestuje ją w kościół to i tak ja na tym nie skorzystam:P

cóż, czasy się zmieniają;) w mojej rodzinie ksiądz był zapraszany do domu od pokoleń, więc mimo, że nie jestem zagorzałą katoloiczką-czemu mam go nie przyjąć..... rozumiem wszystkie osoby, które tak zagorzale bronią własnej przestrzeni przed tym strasznym księdzem nie biorą ślubów kościelnych, nie biorą udziałów w obrzędach katolickich, nie posyłają dzieci do komuni... ludzie, bez przesady

Gdyby nie te dawanie pieniędzy księdzu i ministrantom to nie byłoby problemu :P Moi rodzice przyjmują kolęde, a że ja niestety z nimi mieszkam to w czasie kolędy jestem poza domem, albo siedzę w innym pokoju. Ciekawi mnie co oni robią z tymi pieniędzmi? Na pewno nie dają wszystkiego na kościół (jeżeli wogóle dają, nie znam się na tym), część z "koperty" mogą sobie zachować, bo i tak nikt o tym nie wie :o "w tamtym roku ksiadz nas zganil ze nie mamy slubu i zyjemy razem - preferujemy wolny zwiazek bylam w ciazy nie bylo nic widac, strasznie na nas najezdzal, koszmar jakis, w tym roku dziecko jest juz z nami i nie zamierzam go przyjmowac by mnie pouczal i wrecz krzyczal ze grzesze" Trochę mnie dziwi twoje oburzenie, bo wiedziałaś, że zgodnie z twoją wiarą to jest grzechem :o Skoro deklarujesz się jako chrześcijanka to powinnaś postępować zgodnie z tymi wszystkimi zasadami, regułkami itp., a jeżeli ci to nie pasuje to zmień wiarę i po kłopocie :P

"ludzie, bez przesady" - no wlasnie zgadzam sie bez przesady ;-) niech przestana nas sutannicy nachodzic - czy to problem umowic sie? jak ide do znajomych to przeciez nie pukam do kazdych drzwi po drodze z nadzieje ze ktos jeszcze moze potrzebowac mojego towarzystwa;-) bo to troche zdziczale by bylo ;-)

"Ciekawi mnie co oni robią z tymi pieniędzmi? " moj dlaszy znajomy kiedys zaspokoil moja ciekawosc w tym wzgledzie ;-) pracowal u dealera volvo i sutannik co poltora roku zmienial auto na nowszy model - tylko prosil o ten sam kolor co by sie w oczy nie rzucalo ;-) ryba psuje sie od glowy ;-) wiec nie ma co sie dziwic ze ksiedza przyjmuja ludzie zyjacy np. w konkubinatach - ksiadz zgani, pogada, ale kase wezmie co nie?;-) ach ta katolicka mentalnosc ;-)

ROR z tego co pamiętam to ksiądz na mszy niedzielnej zapowiada po jakich ulicach w dany dzien będzie chodził i od której do której godziny, czyli zapowiada wizytę:P A tak poza tym to chyba jest, że zachodzi tylko do tych co widnieją w spisie parafian. Bo 3 lata temu jak wynajmowałam mieszkanie to ksiądz do nas nie zaszedł, gdyż właściciele nie przynależeli do parafii.

Gość butelka wody mineralnej
szkoda ze w naszejreligii nie ma wolnych zwiazkow, slubt cywilne tez sie dla nich nie licza, nie chce by mnie obrazano.

Ewelina - a co mnie to obchodzi co on na jakichs mszach zapowiada? ;-) niech sie umawia - a nie przychodzi do mnie i jeszcze za najscie nie przeprosil ;-) ja sie nigdzie nie zapisywalam i z nikiem nie mawiam na wspolne modly - dlaczego tego nie respekuja? ja sobie cenie swoja prywatnosc - co mam ochrone wezwac po 20.00?;-)

"ze w naszejreligii nie ma wolnych zwiazkow" nie wiem jaka jest Twoja religia - ale w mojej wolne zwiazki sa dozwolone ;-)

EwelinaEwa: Ogłaszają, ale wydaje mi się, że ROR raczej nie chodzi na msze :P Mogę się mylić, bo jej nie znam oczywiście, ale wnioskuję po postach ;)

Gość gfggf
dasfs

ROR ale jesteś wedle tych ich pisemek katoliczką? Bo wiesz ja też nie deklaruje się jako katoliczka a mimo to mam wszystkie sakramenty i chcąc nie chcąc do katolików jestem zaliczana:D Ale słyszałam o przypadkach gdzie ksiądz chodził po wszystkich mieszkaniach, do mojej koleżanki zaszedł mimo, że są z mężem prawosławni i z kościołem nic ich nie łączy.

nie chodze na zadne msze bo strachliwa jestem ;-) i boje sie doroslych mezczyzn w czranych sutannach bo nie wiem co pod nimi ukrywaja ;-)

"ROR ale jesteś wedle tych ich pisemek katoliczką? " od pisemek to ja tez stronie ;-) i z zadnym sie nie bratalam ;-) tu gdzie mieszkam nigdy ksiedza nikt nie zapraszal - aoni co roku i tak maja nadzieje ze nas oglupia czy cos ;-) te pisemka to itakie ich swierszczyki?;-)

a ja żyję z kościelnej tacy więc proszę o duże składki;)

Ewelina - nie bylabym zdzwiona po tym jak ktos tu napisal, ze pytali go o rodzaj seklsu/antykoncepcji;-)

ROR: Dla nich chyba takie pytania to norma, bo ludzie dobrowolnie ciekwsze rzeczy im mówią podczas spowiedzi :D

Kiedyś jak jeszcze chodziłam do spowiedzi i powiedziałam, ze współżyję przed ślubem to ksiądz się mnie spytał czy uprawiam seks oralny:D Tak więc mnie też nic nie zdziwi

Gość gejom mowimy nie
90% ksiezy to pedofile i homoseksualisci!!!! zyjacy pod plaszczykiem niby wiary i milosci do Jezusa!!!!! darmozjady, darmozjady i jeszcze raz darmozjady!!!!! do roboty!!!!

Gość Extensa
A ja zawsze miło odbieram wizyty księzy z mojej parafii. Reprezentują wysoki poziom, delikatność i przede wszystkim nie pytaja się wcibko ( a moze u mnie nie maja o co). Rozmowa sama się naturalnie rozwija, w zeszłym roku rozmowa zeszła na temat mojej pracy monograficznej ( w pracy mgr), także naprawde jest ok... W kwestii pieniedzy...to zostałam tak wychowana, że zawsze koperte daje, ale czesto muszę księżom ją wciskać na siłe...bo zależy mi aby w świeta kościół był ładnie udekorowany, szopka oryginalna, choinki pachnące i żeby choc troche było cieplej. Wychodzę z załozenia....korzystam=płacę. Oczywiście rozumiem sytuacje autorki i pewnie też bym sie zraziła na tyle że pewnie na nast. rok zastanowiłabym sie czy zapraszać księdza do mieszkania.

"Reprezentują wysoki poziom, delikatność i przede wszystkim nie pytaja się wcibko ( a moze u mnie nie maja o co)" nie przesadzaj ;-) pogawedki o zwyklym seksie to dla nich - chleb powszedni?;-) "W kwestii pieniedzy...to zostałam tak wychowana, że zawsze koperte daje, ale czesto muszę księżom ją wciskać na siłe..." jasne ;-) a oni tak niesmialo bronia sie bronia az w koncu poddaja i biora ;-) ale sa wytrenowani ;-) "Wychodzę z załozenia....korzystam=płacę" - w ten sposob wspierasz pranie brodnych pieniedzy ;-) bo jak rozumiem kwitu za usluge nie dostajesz ?;-) nie wiem ile ludzie daja im przecietnie - tak 10-30 zl? naprawde nie znam tych "pseudo-cen" ;-) ale ilez tych kwiatow musieli by tam upchnac co nie ?;-)

nie bylam wychowywana z nakazem wpuszczania ksiedza do domu i zadko sie to tam zdazalo. babcia przyjmuje, ale to jej stara demencja i niech sobie tam wierzy w co chce. sama objezdza kosciol i ksiezy, a potem im kase w kopercie daje. hipokryzja. nie wierze w boga i ksiedza nie przyjmuje. ludzie zyjemy w XXI wieku, jakie bog?!

"Dla nich chyba takie pytania to norma, bo ludzie dobrowolnie ciekwsze rzeczy im mówią podczas spowiedzi" Anai - niektorzy ludzie lubia byc podg;ladani podczas seksu inni lubia o tym opowiadac ;-) mnie to ani grzeje ani ziebi;-) wychodze tylko z zalozenia ze dzentelmeni o niektorych sprawach nie rozmawiaja - a oni tam siedza w tych konfesjonalach i sluchaja czy bylo od przodu czy od tylu z przelykiem czy bez ;-) lol alez ludzie maja fantazje, zazdroszcze im tej fantazji nieraz ;-)

"ludzie zyjemy w XXI wieku, jakie bog?!" - kopertowy ;-)