Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja dostalam

Czy spanie/leżenie z prostymi nogami na plecach jest bezpieczne w ciąży?

Polecane posty

Gość a ja dostalam

Czy nie jest to pozycja zbyt "naciagnieta"? Albo na plecach z prostymi nogami i rekoma nad głową? Wiem, że głupie pytanie ale cóż w realu wstyd zapytać:)

Gość najbezpieczniejsza pozycja
to na boku najlepiej lewym. Kiedy lezysz na plecach dziecko uciska Twoje narzady wewnetrzne i krew slabiej plynie. Niewskazane zwlaszcza pod koniec ciazy.

Ja ciągle spałam na boku. Dziś miałam robione KTG i musiałam leżeć na plecach, już myślałam, że nie wytrzymam... spać bym tak napewno nie mogła... :) Ale niektóre tak lubią spać w ciąży... Nie wiem od czego to zależy :)

Gość nic nie jest bezpieczne w ciaz
nie wiedzialas o tym? przeciez my jeszcze z epoki kamienia lupanego nie wyszlismy i watpie by nam sie to udalo skoro zadne dziecko nie ma szans dorosnac i splodzic inne.

Dziewczyna pyta się zwyczajnie, po co zaraz ta ironia??

czy bezpieczne hmm wszystko zależy jak Ci wygodnie ja jak tylko się położę na plecy to zaczyna mnie boleć brzuch czuje ucisk i tragicznie źle mi się oddycha wręcz zaczynam się dusić więc coś w tym jest

Gość a ja dostalam
No słyszałam, że lepiej tak nie leżeć ale ja tak uwielbiam spać. Zasypiam na lewym boku a budzę się na plecach z tym że staram się uginać nogi i pod kolana kładę poduszki. Jestem w 14 tc i póki co jest lekki dyskomfort ale myślę, że im bardziej zaawansowana ciąża tym trudniej bedzie.

To zależy w którym miesiącu jesteś. W pierwszym trymestrze spokojnie możesz spać w każdej pozycji. O ile dobrze pamiętam to spanie na plecach jest niewskazane gdzieś od połowy ciąży albo jeszcze później. Każda położna powinna Cię o tym poinformować i nie ma w tym nic wstydliwego.