Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ryfkaa

Jakie znacie przykłady kobiety fatalnej w literaturze?

Polecane posty

Gość ryfkaa

Szukam ciekawych przykładów femme fatale, ale nie takich oklepanych jak Izabela Łęcka czy Lady Makbet, tylko jakiś innych, może mniej znanych, bardziej ze współczesnej literatury (praca maturalna, ofc ;)) narazie właśnie wybieram literaturę i zastanawiam się nad jakimiś ciekawymi przykładami. Z góry dzięki za pomoc.

Gość ryfkaa
Dolores Claiborne Stephena Kinga chyba nie była Femme Fatale? Nie czytałam właśnie, a fajnie było by przytoczyć coś Kinga.

Gość ryfkaa
Help?

Mistrz i Małgorzata” – Michaił Bułhakow opisuje piękna, dobrze sytuowaną, choć znudzoną swoim życiem Małgorzatę. Romans z Mistrzem rozpoczyna nowy etap w jej życiu. Staje się czarownicą latającą na miotle, a następnie zostaje królową balu u szatana. Łączy dwa światy: magiczny i rzeczywisty. Jest jednocześnie niewierna żoną i najwierniejsza kochanką. Symbolizuje miłość zwyciężająca zło, zniszczenie i niemoc. właśnie a Małgorzata ? ;p

Gość pani Bovary Flauberta
Agryppina (czy to jako postać antyczna czy np. z współczesnej literatury np. powieści Gravesa), Simone de Beauvoir - postać autentyczna ale też literacka, jako że ukazała się jej autobiografia pt. Pamiętnik statecznej panienki, nie pamiętam imienia bohaterki, ale chodzi o kochankę z "Hańby" Coetzee'go nie wiem czy to dobry przykład ale "Barbara Radziwiłłówna z Jaworzna-Szczakowej" Michała Witkowskiego - to wprawdzie nie kobieta tylko facet-transwestyta ale pasuje mi określenie femme fatale.

Gość kukuruks
poczytaj Przybyszewskiego. Tam co jedna to taka.

Gość halooo
ktos pewnie pisze mature