Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość balbinka gęś

zgrzytanie zębami

Polecane posty

Gość balbinka gęś

Jestem coraz bliższa decyzji o zakupie szyny relaksacyjnej na zęby, ponieważ wiem, ze w nocy za mocno zaciskam zęby, zgrzytam zębami Wyczytałam, że prowadzi to do ścierania szkliwa, a przy moich bardzo słabych zębach nie wygląda to zbyt różowo. Czy któras z was stosuje taką szynę? Sprawdza sie? Nie przeszkadza w spaniu? Ile ona kosztuje? Jak na razie znalazłam ceny w granicach 250 zł, ale szczerze mowiac myślałam, ze bedzie mnie to mniej kosztować Interesują mnie wszelkie informacje na ten temat

Gość Jakimiukz
szyny wykonuje technik a dentysta bierze wyciski a potem dopasowuje dla Ciebie szynę. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to, z czego jest wykonana: są twarde, miękkie oraz szyna specjalna, najnowszej generacji NTI-tss. żadna nie jest "uniwersalna", bo musi być zrobiona na miarę, jak wszystko u dentysty. Nosiłam twardą i tę NTI. Polecam ostatnią, jest elastyczna i wygodna. Robi się znacznie szybciej, koszt ok 200 PLN.

Gość Halonka
Szyna twarda właśnie będzie pękała i to nie wynika z nieprawidłowego wykonania. To zależy po prostu od Ciebie i nacisku zębów na szynę. Problem polega na tym, że zaciskasz nocą, gdy nie kontrolujesz odruchów i nie możesz się powstrzymać i zaciskać delikatniej. To po prostu taka natura, właściwość. Warto powiedzieć, że w nocy zaciskasz tak mocno, jak w ciągu dnia nie możesz, bo odruchowo się hamujesz. Szyna będzie się ścierać, bo człowiek tak jest skonstruowany, że jeśli wie, że ma coś między zębami to będzie mielić tak długo aż zmieli (co jest normalne dla funkcji żucia, nie?).

Gość mojemu mężowi
pękają od zbyt mocnego nacisku jednej szczęki na drugą i dodatkowo ma małą szczękę, w której zęby się nie mieszczą. Sama próbuję się wybrać do kogoś kto mi pomoze w przeskakiwaniu żuchwy. Ale jakoś wybrać się nie mogę Mam tak od maleńkości. No i mocno wysuniętą szczękę dolną, ale zgryz mam dobry. Nie rozumiem tego A tak mi się marzy aby cofnąć chociaż o parę mm brodę

Gość ja tez zgrzytam
Ja lapie sie na tym ze w ciagu dnia mocno zaciskam zeby, tak ze mnie dolna szczeka boli. Nawet nie tak szczeka, jak po prostu zeby jedynki i dwojki dolne :/ No i przez rok strasznie "pozjadalam" swoje zeby - tak mi powiedziala dentystka. Tylko ona powiedziala mi, ze taka szyne jak zaloze to juz do konca zycia musze ja uzywac. I ze wcale mi nie wyleczy przyczyny tylko nie pozwoli bym sobie cale zeby zjadla ;D I Ale mysle sobie ze lepsza ta szyna niz nic...

Gość up uuuuuuuuuuuuuup