Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łuszczyczka

czy ktoś zna domowy sposób na nabytą łuszczycę ?

Polecane posty

Gość łuszczyczka

dostałam najpierw małą wodnistą krosteczkę na zewnętrznej stronie stopy, poten coraz więcej , na dodatek na wewnętrznej sronie stóp i rąk, no a pózniej paskudnoe skóra zaczęła sie łuszczyć. Po lekach troche przeszło, ale stopy są czewone w tym miejscu i bardzo to je szpeci zwłaszcza w lecie..(mam 47 lat)

Gość panna spokojna
Tak. Dieta warzywno - owocowa przez 6 tygodni.

Gość łuszczyczka
nie roku, tylko wieku

Pytam, bo sama mam łuszczycę od dziecka. Dziś mam już prawie 24 lata. Każdy lekarz mówił mi, że łuszczyca to sprawa genów i rzeczywiście zarazić się nie można. W rodzinie oprócz mnie też nikt nie ma.

Gość łuszczyczka
Mozliwe, ja nie wiem niestety nic żeby ktos w rodzinie chorował no moze moze któraś z moich prababci.

Gość łuszczyca nigdy nie jest nabyt
nabyta to choroba dziedziczna objawia się najczęściej co drugie pokolenie i dopada ludzi w różnym wieku, z różnym nasileniem możesz mieć krótko jedną plamke, amożesz do konca życia być zeszpecona ps. idź do dermatologa

No to właśnie tak słyszałam od lekarzy. Mnie najbardziej denerwuje, że mam to na skórze głowy Ale do wszystkiego można się przyzwyczaić.

Gość prawdaaaaaaaaaaaaaaaa
jak chooy :O

Gość ojaoaja
a ja polecam smarowanie miejsc chorobowych olejkiem pichtowym przez kilka tygodni sprawdzone osobiscie

Gość prawdaaaaaaaaaaaaaaaa
Nie ma NABYTEJ łuszczycy 😡 Złuszczaj delikatnie, ale bez zdrapywania, a później nawilżaj lub natłuszczaj bardzo mocno. Do lekarza i tak musisz iść, bo reszta na receptę.

Gość niesenna
trzeba unikać mydła ,jest dobry taki żel do mycia kremowy:EMOLIUM

Kiedyś dostałam od dermatologa maść Dermovate, czyli steryd. Bardzo zniszczyły mi się włosy:( Efekty w leczeniu zerowe. Od kilku lat stosuję Elocom i Delatar (maść i płyny). Jakoś jadę:P

Gość niesenna
nie prawda,szare mydło wysusza a żel nawilża

Gość niesenna
jest też szampon w aptece DERMOACTIVE ,tylko dobrać do jakich włosów ,wszystko sprawdzone bo to informacja od dermatolog,ale łuszczyca zawsze wraca,pozdrawiam

Wiem, że wraca. U mnie właściwie nigdy nie było tak, że się jej pozbyłam na jakiś czas. Zawsze miałam jak nie na głowie, to łokciach, kostkach, brzuchu:( A co do szampomu to dobry jest dziegciowy Polytar, tylko zapach ma mało ciekawy:)

Gość łuszczyczka
a mnie dermatolog powiedział, ze moczyc w szary mydle, scierać lekko pumeksem, przepisał maśc dermovate i na dzień clobaza. Ciekawe jest też, jak byłam ostatnio u dermatologa ze stawami to pytał czy nie mam łuszczycy :(

Gość łuszczyczka
ze stawami u reumatologa, piszę gottujac obiad, stad te przeoczenia

Gość hehehe hhech
właśnie żel do mycia i krem trójaktywny lub specjalny EMOLIUM....kupisz w aptece bez recepty

Gość łuszczyczka
ja od czterech lat mam jedynie na stopach.

Gość pisertaew
Żeli to co sie wtedy dzieje ?

Gość diablonka
moj byly chlopak tez ma luszczyce. ma 31 lat a luszczyce od 15 czy 16... i to dosyc silna i na twarzy, szyji, uszach, troche we wlosach... czasem pojawia mu sie w pachwinach. pojawila sie nagle i walczyl z nia przez wiele lat i na wiele sposobow, mowil, ze probowal juz wszystkiego; nawet jakies pochodne smoly, jakies lasery... nie wiem co jeszcze. dla niego jest to szczegolnie bolesne bo jest facetem i po goleniu jeszcze bardziej mu sie podraznia skora. teraz znowu mu sie pogorszylo i napisal mi, ze nawet sama woda nie moze umyc twarzy bo go piecze i boli... straszne to jest... on juz nawet do dermatologa nie chce isc, bo mowi, ze przez lata byl w najlepszych klinikach i nic mu nie pomoglo. czasem mu sie polepsza np. latem, ale teraz widzialam - jest na prawde zle. mowi, ze sie wstydzi wyjsc do pracy nawet. mi tez jest strasznie zle z tego powodu bo on jest fantastyczna osoba...

Gość toranadaaa
no to fakt😭, a leczy to ?

Gość LAPSKSCNDJVB MXXMMA A
LUSZCZYCA TO NIE JEST CHOROBA NABYTA!TYM SIE NIE MOZNA ZARAZIC W ZADEN SPOSOB! MOZE SIE ONA JEDYNE UJAWNIC PO KILKUNASTU LATACH BADZ KILKUDZIESIECIU! I NIE JEST TO POWODEM ZARAZENIA OD KOGOS.ONA POPROSTU SIE UJAWNIA I TYLE! MOJ TATA MA LUSZCZYCE ,UWAKTYWNILA MU SIE W WIEKU 37 LAT I DO TEJ PORY SIE Z NIA ZAMGA.SZKODA MI GO BO BARDZO GO TO MECZY;/ W LATO WSTYDZI SIE WYJSC W KROTKICH SPODENKACH .MA NA KOLANACH NA LOKCIACH I ZA USZAMI.SAMRUJE TO CIAGLE MASCIAMI, NIE PAMIETAM NAZW, ALE JEDNA TO CHYBA LANTAN PLUS CZY COS TAKIEGO. I PAMIETAJCIE LUSZCZYCA NIE MOZNA SIE ZARAZIC!!!!!!!!!!!!!!!!!