Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cytrynowa147

co gorzi w tej sytuacji??

Polecane posty

Gość cytrynowa147

pisałyśmy z koleżanką raz wiadomości na nk do takiej dziewczyny, która podbijała do chłopaka koleżanki. i te wiadomości brzmiały coś w tym stylu: już po tobie itp. to było pisane pustego konta po prostu fikcyjne. i ta dziewczyna powiedziała ze pójdzie na policje z tym że to groźby są itp. i co grozi jeżeli ona faktycznie poszła na policję? bo to było pisane z koleżanki komputera. i co w tej sytuacji grozi jeżeli by namierzyli skąd to było pisane? prosze pomóżcie!

Gość cytrynowa147
no chyba nie?

Gość cytrynowa147
nawet jak ktoś nigdy nie był karany?

Niekaralność jest okolicznością łagodzącą :) Siedzieć nie pójdziecie ale wyrok w zawieszeniu- jak najbardziej. Chyba, że 17 lat nie miałyście skończonych w chwili nadawania wiadomości- wówczas nagama lub upomnienie od Sądu Rodzinnego + kurator :)

Gość owszem nawet jak nikt nie byl
karany - choc w takim przypadku pewnie dostaniecie w zawiasach. poza tym tak na dobra sprawe co to za argument, ze nie bylyscie karane? liczy sie to, czy ta dziewczyna, do ktorej pisalyscie, czula sie zagrozona - jesli zezna, ze tak, no to sorry gregory, ale lecicie odpowiadac z karniaka. ty bys z radoscia na ustach czytala takie wiadomosci? zastanow sie i postaw w jej sytuacji.

nic wam nie zrobia wezma to za wybryk młodzieńczy postrasza was konsekwencjami i ze to karalne i blablabla owszem moga dojsc do tego kto to pisał i z jakiego komutera ale niewpadajcie w paranoje. na drugi raz badżcie bardziej dojrzałe a nie takie dziecinne !!!!

Gość cytrynowa147
17 skończone już. kurcze. ale to nie były takie konkretne wrzuty. w sumie to nie wiem co tam kolezanka jeszcze pisała bo ja widziałam dwie wiadomości jakie były wysłane.

Gość cytrynowa147
dora_ino obyś miała rację

powiem ci tak, mlodzienczy wybryk to jedno, owszem, ale moja kuzynka miala podobna sprawe - tyle ze ona dostawala podobne teksty na komorke + gluche telefony, chyba z miesiac to trwalo, tez od 2 dziewczyn. i po jej zeznaniach, ze sie bala wychodzic na ulice i zyla w strachu - bo tak bylo naprawde - panienki dostaly w zawiasach. nieduzo, ale jednak wyrok to wyrok i w papierach to maja, dopoki sie po ilus latach nie zatrze. glupio zrobilyscie i tyle.

Gość cytrynowa147
wiem że glupio ale to niewiele tych wiadomości było. więcej na pewno na nic takiego się nie zgodzę o nie nie

dopilnuj moze jeszcze kolezanke, zeby nie wysylala juz nic, bo jakby byla sprawa na policji albo dalej, to dojda z jakiego komputera bylo wysylane, a jak potem udowodnisz, ze to nie ty pisalas z nia nastepne wiadomosci, tylko ona sama? bo moze ona bedzie chciala rozlozyc wine na dwie - chyba ze masz pewnosc, ze ci takiego numeru nie wywinie.

Gość Mam problem z długami faceta
Ja się zastanawiam czy w ogóle jest możliwe ustalenie czegoś takiego z jakiego komputera, kiedyś pytałam kuzyna czy można ustalić adres kogoś kto pisze na nk (on się zna na komputerach) i powiedział, że raczej nie.

Myślę, ze kara chłosty i łamanie kołem!

Gość to moze zapytaj sie kuzyna
ktory NAPRAWDE sie zna :P numer ip kompa mozesz sama ustalic, jak sie troche postarasz.

Gość IP IP IP
A jak można ustalić ten numer bo jestem zainteresowana?

Gość Co poniektorzy tu
Są poprawnie przygotowani teoretycznie niestety wiedzę praktyczną posiada tylko dora_ino. Cytrynowa147 zastanów się po co Ci to jak ona startuje do chłopaka nawet nie twojego. Po co wogóle z Nią wypisujesz takie rzeczy a potem srasz o to czy Cię nie złapią. Takich rzeczy się nie robi. Co ty wogóle możesz wiedzieć o sprawie. Pewnie to jej chłopak do niej startował. Ej dzieciaki dzieciaki:) Nierób takich rzeczy więcej to będziesz miała spokój. Niestety z przykrością muszę stwierdzić iż problem egzekwowania odpowiedzialności za groźbę karalna nadal u nas w kraju właściwie nie istnieje. Znam problem. Zdziwilibyscie się jakie ludzie ludziom rzeczy mówią a służby do których się to zgłasza mają w głębokim poważaniu. Ale Cytrynowa pomysl na drugi raz czy Ci to do czegoś wogóle jest potrzebne? Nie rób takich rzeczy i koniec.

Gość Cux co do łamania
Kołem to raczej nie. Ale chłoste to bym wymierzał idiotom którym się wydaje że można kogoś bezkarnie straszyć. Niestety tak post wyżej zauważam dużą niewydolnosc organizacyjna w tej sprawie. Niestety nadal wielu się wydaje że se np mogą na ulicy do kogoś podejść i powiedzieć co z nim zrobia po coś tam im się w nich nie podoba. To przykre ale jak się chce doprowadzić taka sprawę do końca to idzie zrobić już nie napisze co.:-(

Gość cytrynowa147
nie ma mowy więcej nie wplącze się w takie coś. dzięki za wszystkie posty, pomogliście mi bardzo i dzięki jeszcze raz. a te wszystkie krytyki na mój temat, a raczej mojego głupiego zachowania dają mi do myślenia że to było głupie i dziecinne.

Gość jest do ustalenia
Na sewerze NK jest numer IP i godzina logowania, na wniosek prokuratora idą z tymi danymi do operatora i mają cie jak na widelcu. W rzeczywistosci operator daje adres zamieszkania tej osoby na którą jest internet, matka , ojciec czy jeden uj kto ;)

ja swojego byłego meża terroryzowałam smsami z grozbami bo nie płacił mi alimentów i finał był taki ze tak mu psychike rozjebałam strachem bo to taki był strachliwy typ ze poleciał poskarzyc sie na mnie na policje ,mało tego przyszli do mnie z nim do domu wyjasnic ta sytuacje ,smiali sie z niego przy nim ze co to za chłop co baby sie boi i na tym sie skonczyło a ja mu dalej wysyłałam ze ma ogladac sie za siebie bo ktos kiedys dokona egzekucji za frajerstwo ,teraz juz mi sie znudziło ale ubaw miałam wysmienity

Gość cvcdfre
no o knamierzą ci ip ale jak udwodnią że to ty pisałaś czy koleznaka? a może kolega twojej koleżanki który ja odwiedza, niewiadomo kiedy to napisał żeby było na ciebie?

Gość nie ma cudow
Odpowiada ten na kogo jest umowa z operatorem, bedzie musial zeznawac kto wtedy i wtedy siedzial przy komputerze, jak nie wie to sam będzie winny. Ot i tyle.

Gość oj naiwniacy naiwniacy
Jest numer IP i godzina o ktorej bylo zalogowanie na NK i wysylanie wiadomosci, w czasie zeznań ten na kogo jest umowa z ISP będzie składał wyjaśnienia, jak nie bedzie w stanie ustalic kto , sam będzie pociągniety do odpowiedzialności. Juz to widze jak rodzice zaainteresowanej biora na siebie odpowiedzialnosc za to co coreczka wyrabia w internecie, byc moze nawet komputera nie potrafią włączyć ;) i jak dostaną wezwanie to zrobią oczy jak 5zł hehehhe