Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dostalam ale nie

dziadek moj zmarl i sporzadzil testament na mnie

Polecane posty

Gość dostalam ale nie

ale nie taki u notariusza tylko taki gdzie dwie osoby dorosle byly swiadkami. i teraz moje pytanie, bo dziadek zostawil 3 dzialki i mieszkanie dwupokojowe, konto w banku gdzie jest okolo 5 tysiecy zł. i powiedzcie jesli ktos mial podobna sytuacje jak sie za to zabrac. sprawa jest bardzo swierza :( do sadu sie wystepuje o otworzenie testaentu pomimo ze bylam jedyna spadkobierczynia wskazana przez dziadka? a moje rodzenstwo cioteczne czy tez dzieci mojego dziadka moga chciec splaty ode mnie? dziekuje z gory .

Gość dostalam ale nie
chcilabym bardziej od strony praktcznej sie dowiedziec.

Gość dostalam ale nie
NIKT NIC NIE WIE?

Występujesz do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku (art. 1025 § 1 kc) albo grzejesz z testamentem do notariusza celem sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia (art. 95a Ustawy Prawo o Notariacie).

Gość dostalam ale nie
ale juz mam tesament to po co do noariusza? ZN MAM TAKI ODRECZNIENAPIAY> CY NOtariusz tylko sporzadzi akt notarialy i tym mam sie udac hmm wlasiwie gdzie, ze teraz ja jestm wlascicielka mieszkania i ziemi? moge ten fakt ukryc przed rodzina? tzn nie najblizsza ale dalsza? czy oni beda jakos wzywani do sadu itd? dzieki blokers

Gość cześć Blokers
:-)

Gość dostalam ale nie
Los ale to jest do kupienia :(

Gość dostalam ale nie
Blokers napiszesz mi cos jeszcze? nie mam fotki niestety :( 6

Gość ewa z czarnego lasu
jesli dziadek przepisal wszystko na ciebie (nawet jak pisal bez swiadkow, ale jest to jego pismo) to nikt nie moze podwazyc testamentu (tzn moze ale to kosztuje, trwa, i i tak nikt nie wygra) poza tym wszystko jest teoje i nic nikomu nie msuiz dawac ani nikogo splacac. wszystko jest twoje.

Postępowanie przed notariuszem składa się z dwóch czynności: 1. spisania protokołu dziedziczenia, 2. sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia. Notariusz niezwłocznie po sporządzeniu aktu poświadczenia dziedziczenia dokonuje jego wpisu do rejestru aktów poświadczenia dziedziczenia, jest to zdarzenie analogiczne jak uzyskanie prawomocności przez postanowienie Sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Gość dostalam ale nie
dzieki Ewa za pocieszenie, mam nadzieje ze bedzie tak jak mówisz, ale czy wiesz moze jak to teraz bedzie? czy musze isc z tym do sadu? jak zrobic te dzialki i mieszkanie na moja wlasnoc? u notariusza? rodzina dziadka ta dalsza napewno bedzie węszyć co ze spadkiem. myślisz ze oni moga sp[rawe zrobic w sadzie o podzial roniez na nich tzn o jakis zachowek czy cos takiego? Moja mama i ja bylysmy z dziadkiem do konca oni sie interesowali tylko przy okazji swiat i prezentow :( az przykro pisac, ale uwazam ze nic im sie nie nazley z tego powodu i nie chce ich spacac chociazby ze 100zl . pomozesz cos jeszcze? blokers gdzie poszedles?

Gość dostalam ale nie
blokers wyslalam wiadomosc jak nie przeczytlalam ze mi odpisales. wiec moge to jednym slowem zrobic w takemnicy przed dalsza rodzina i nic nikomu nie mowic? i czy oni czyli rodzenstwo moje ciotecznme moze zalozyc sprawe w sadzie ze chca dziedziczyc? czy sad bedzie mnie wtedy wzywal na rozprawe i czy jak pokaze to "potwierdzenie" u notariusza to "umoza" sprawe? dzieki Wam,

Jesteś pełnoletnia? ;) Ani przed notariuszem ani przed sądem nie "ukryjesz" spadkobierców. Przed sporządzeniem aktu poświadczenia dziedziczenia notariusz spisuje protokół dziedziczenia przy udziale wszystkich osób, które mogą wchodzić w rachubę jako spadkobiercy ustawowi i testamentowi. Przystępując do spisania protokołu dziedziczenia notariusz poucza osoby biorące udział w czynności o obowiązku ujawnienia wszelkich okoliczności objętych treścią protokołu oraz o odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywych oświadczeń.

Gość dostalam ale nie
tak, mza 2 miesiące bede miala 19 lat.

Gość dostalam ale nie
blokeers ale czy to znaczy ze rodzenstwo cioteczne i dzieci dziadka czyli moi wojkowie i ciocia wszyscy całą grandą mamy isc do notaruiusza czy tylko ja? i wystarczy ze ja ich wszystkich wymienie notariuszowi i tyle? on bedzie sie z nimi wszystkimi kontaktowal?

Gość dostalam ale nie
skad masz wogole takie informacje blokers, masz jakis konkatk z prawem suwilnym spadkowym? jesli tak to jaki

Gość dfbsgb
musza isc wszyscy ustawowi spadkobiercy czyli dzieci dziadka/zona

Dzieci (czyli również jedno z Twoich rodziców) i małżonek (Twoja babcia)- jeśli żyje- spadkodawcy (dziadka). Czy to do sądu czy do notariusza- i tak musieliby iść ;) Najpierw jednak pójdź sama do notariusza (z testamentem albo jego kserokopią bo to dla Ciebie bardzo cenny kwit) i wszystkiego się dowiesz gratis oraz ewentualnie uzgodnisz termin kiedy mają pojawić się wszyscy zainteresowani.

Gość dfbsgb
w koncu to blokers :P

Gość dostalam ale nie
a czemu? gdzie pracujesz? ale to ja mam ich wszystkich zwołac czy jak? nie rozumiem. moze dziadek nie zyczyl sobie tego zeby wszyscy wiedzili kto dostanie spadek ? :( to jest nie uszanowanie jego woli w testamencie. :( wiem ze bzdury pisze :( a jest mozliwosc by rodzina bedac nawet ze mna u notariusza nie dowiedziala sie kto dostanie wszystko ? :(( ahhh

Gość dostalam ale nie
a blokers i lawkers to znavzy ze taki co jest z blokowiska i przesiaduje na lawce pod blokiem? :) takie pierwsze skojarzenie moje :)

Gość dfbsgb
potencjalni spadkobiercy nie moga byc niepoinformowani jaka byla wola spadkodawcy

Gość dostalam ale nie
blokers a piszesz takie rzeczy ze wstydzisz sie ich? ze nie mozesz sie przedstawic?