Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak se jedna

szeciolatka

Polecane posty

Gość tak se jedna

Ostatnio bylismy z nasza malutka coreczka ( 8 miesiecy) u znajmych . Oni maja dwojke dzieci dziewczynka ma 6 lat. Najpierw dała zabawki mojej małej, a jak ta włozyła do buzi jej lalke to ona wyrwala jej z raczk ta zabawkei i zaczeła płakac. Nastepnie jak moja pociagnela ja za warkocz to tez rozpłakała sie i obrazila. Na pytanie ile ma lat pokazuje na palcach ze 6 , nie wie kiedy ma urodziny. Nie wiem ale wydaje mi sie ze 6 letnie dziecko juz wiecej rozumie, a ona pomimo tego ze chodzi do przedszkola jest samolubna i zazdrosna. A jej matka robi z niej bog wie co jaka to ona jest madra i takie tam .

Gość ojojejejejejejejejejeeejejejej
no i co z tym faktem zrobisz?kazdy wychowuje wedle wlasnego uznania,a tobie nic do tego:D

Gość dfbsgb
czy jej matka ma na imie monika? :P

Gość tak se jedna
chodzi mi o to czy to jest normalnie zachowanie 6 letniego dziecka. Czyli obrazanie sie, płacz , samolubswo, pokazywanie na palcach ile ma lat. Pytam czy to normalne.

Gość tak se jedna
Nie wiem jak rozmawiac z takim dzieckiem . Zadaje pytanie a ona mysli i mysli... I teraz nie wiem czy moje pytanie jest za madre za dorosłe czy wrecz na odwrot za dziecinne.

Gość tak to normalne i nie tylko
u sześciolatki ale i u dorosłej osoby - obrażanie się, zazdrość, frustracja kiedy ktoś inny jest w centrum uwagi. Różnica jest taka, że sześciolatka okazuje emocje natychmiast nie widząc w nich nic co powinno dziwić otoczenie, zaś dorosła osoba, zdając sobie sprawę z niestosowności takiego zachowania - milczy i tylko na forum anonimowo dyskredytuje rywala swojego czy swojego dziecka chcąc usłyszeć negatywne opinie na jego temat.

Gość tak se jedna
a ta twoja wypowiedz to sie miala mnie tyczyc?? Tak wyobraz sobie ze nie podobalo mi sie zachowanie tego dziecka i wierz mi ze ja bede takie zachowanie tepic u mojego dziecka. No i te pokazywanie na palcach ile ma no prosze cie to robia dzieci max do 4 lat .

Gość tak to normalne i nie tylko
Hmm, a mogę wiedzieć ilo-latka zakłada na forum temat mający za zadanie zdyskredytować 6-latkę, może dopisz jeszcze tej dziewczynce jakieś złośliwe komcie na naszej-klasie. Zareagowała dokładnie tak samo jak Ty, tylko bardziej wprost, bez kombinowania (jak tu ukryć swoją frustrację żeby wyszło przed ludźmi że to ona jest zła).

Gość tak se jedna
Ja perdzie...e dziweczyno czy ty umiesz czytac . Pytajac czy takie zachowanie 6 latki jest normalne nie dyskryminuje jej. Cos sie uczepiła mnie . Sa rozne etapy w zyciu dziecka i pytam sie czy to co ona robi w wieku 6 lat jest normalne. Bo z tego co wiem to ja nie pokazywalam na palcach ze mam 6 lat nie chodzilam do przedszkola a taka nie bylam.

Gość bukaa
Nie zgodzę się, ze ta dziewczynaka jest samolubna. Podzieliła się z twoja córką zabawkami, ale twoja córka zaczęła niszczyć jej lalkę, więc jej odebrała. Zachowanie jak najbardziej normalne. W zasadzie sześciolatka nie powinna pokazywać na palcach, ile ma lat. Może jest nieśmiala i się wstydziła powiedzieć? Bo raczej nie sądzę, ale nie potrafiła powiedzieć 6.

Gość szlok
zachowanie 6latki jest normalne, Twoje - nie :O

Gość mama 6cio latka
Mój synek ma 6 lat i potrafi powiedziec ile ma lat, zna date swoich urodzin, zna swój adres zamieszkania, liczy do 300 i nie wyrywa zabawek swojemu bratu czy innym mlodszym dzieciom.

Gość tak zawsze matkom się wydaje
że one najlepiej wychowują swoje dziecko ich jest najpiękniejsze, najmądrzejsze a u innych widzą same błędy wychowawcze. A jeżeli ta dziewczynka jest po prostu bardzo rozpieszczana przez rodziców i dlatego tak się zachowuje to co? Oni mają prawo do tego żeby je rozpieszczać i nic ci do tego. A twoja córerczka pewnie też jest Naj i sądzisz, że jej zachowanie nigdy nikomu nie będzie przeszkadzać?

Gość ghhrtdd
według mnie to nie jest normalne...przeciez już od najmłodszych uczą aby dzieci wiedziały jak się nazywają, gdzie mieszkają itd.

Gość osoba zarzadzajaca firma
po 5 latach pracy w hr nie potrafila poprowadzic efektywnie rozmowy z handlowcem IT, kiedy bedzie potrafila? zakladam ma 35 lat

Gość tak zawsze matkom się wydaje
no tak moja ośmiolatka nie umiała zawiązać sobie butów ojej pewnie jest nienarmalna bo w tym wieku dzieci już to potrafią. Tak sa tłumaczcie. Każde dziecko rozwija się inaczej i nie oznacza to, że jest nienarmalne. Ja sądzę, że ta sześciolatka jest rozpieszczana a poza tym może przy małym dziecku też zaczła takie udawać. czasami tak się zdarza, że starsze dzieci małpują tych mładszych bo widzą, że te małe wzbudzają większe zainteresowanie dorosłych.

chciałabys zeby ktos ci lizal twoje rzeczy ?...moze mała brzydzi sie po innych ,ja taka byłam brzydziłam sie kazdego do tego stopnia ze nawet teraz gdy mam 33 lata jest mi ciezko wyciagnac reke na powitanie bo zawsze mam swiadomosc ze ktos tą lapą cos przed chwila robił i nie wiadomo co ,moze drapał sie po dupie ...wiesz jak jest kazdy człowiek to chodząca indywidualnosc a nie daj boze jakbym zobaczyła ze ktos cos spróbuje z mojego talerza albo dotknie go ,wtedy nie zjem podnosi mi sie do góry i nie ma na to siły ,a jak zobacze ze komus slina zbiera sie koło ust czasem tak jest to nawet teraz na sma mysl mam dosc... wiec nie dziw sie dziecko nie chce po obcym dziecku moze twoja córka tak samo obrzydza jak mnie inne

Gość mamma trójki
jak najbardziej normalne zachowanie dziewczynki. Mam synka 5 i pół roku, jego zachowanie nie rózni się niczym od zachowania przedstawionego przez autorkę. Jest zazdrosny o rózne rzeczy, również potrafi wyrwać z rak innemu dziecku swoje zabawki, płacze jak cos mu nie tak wychodzi i próbuje wszystkiego łacznie z wrzeszczeniem godzinnym jak czegoś chce. Tak że ta 6letnia dziewczynka jak najbardziej zachowuje sie jak na 6latkę przystało. Dlatego nie rozumiem za bardzo twojego pytania, to ze twoje dziecko ma 8 miesięcy i uwazasz że jest małe nie zmienia faktu że 6io letnie nie jest małe i ma wszystko rozumiec i odpowiadac na twoje pytania od razu i tak jakbyś sobie tego życzyła. Dziecko to jest dziecko. Mozemy wymagac od 10 latka juz jakiegos rozgarnięcia i egzekwowac jakieś formy zachowania ale 6 letnie jest jeszcze małae i może zachowywac się jak małe dziecko.

Gość taka se jedna
Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi. Poprostu chcialam wiedziec czy tak jest z szesciolatkami .Widocznie myslałam ze juz takie dziecko wiecej rozumie. Nie mam stycznosci z wiekszymi dziecmi wiec nie wiem jak to jest. Ale teraz jak wszystkie na mnie wyskoczyłyscie rozumie ze 6 latki to jeszcze małe bobaski. Tylko jak one beda sie zachowywac w szkole od wrzesnia ?