Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niepokojącasprawa

Gewerbe problem

Polecane posty

Gość niepokojącasprawa

witam ,nie wiem czy dobrze wytłumaczę ale spróbuje może ktoś zrozumie , mój problem polega na tym że w 2005/2006 mąż miał w Hamburgu otwartą gewerbe ,wszystkie papiery prowadziła mu pewna pani z biura , bo nie znał języka . Mówiła że nie trzeba opłacać jakiś tam składek, nie wiem dokładnie ,niby zamknęła to gewerbe bo mamy w posiadaniu te zamkniecie ,ale w zeszły roku przyszło jakieś pismo że mamy do zapłacenia 500euro,przesłałam tej pani te pismo ,dopatrzyła się że niebyły zapłacone jakieś składki za te lata , nie rozumiem tego , po co wprowadziła w błąd męża. Jakie konsekwencje poniesiemy jeśli tego nie zapłaciliśmy jeszcze , jak ta sprawę wyjaśnić i gdzie ,dodam ze te pisma przychodzili na adres w Hamburgu później ktoś odsyłał do pl.

Gość niepokojącasprawa

Gość steph
Moze poddaj nadawce tego pisma i co dokladnie w nim pisze. Jakby cos, to ja umiem po niemiecku, moze moglabym Ci pomoc.

Gość niepokojącasprawa
Te pismo jest po niemiecku , mogła bym ci przesłać je e-mailem jeśli to nie sprawi kłopotu ;)

Gość steph
Dobrze, to przeslij mi go na: kleine.steffi83@yahoo.de Sprobuje Ci pomoc :)

dziwne jakie skladki i niby mialabys placic z tytulu posiadania gewerbe ? jezeli juz to podatek ,ale nie skladki

dziwne jakie skladki i niby mialabys placic z tytulu posiadania gewerbe ? jezeli juz to podatek ,ale nie skladki

Gość byc moze na
Handwerkskammer- oni maja te skladki przymusowe.

Gość niepokojącasprawa
steph wysłałam ci e-maila ;)