Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kotecek3883

prosze o rade

Polecane posty

mam pytanie moze mi ktos pomoze. mieszkam z chlopakiem i jestem zameldowana rok i osiem miesiecy i mam problem bo mam paszport polski i niedostalam pozwolenia na prace. moj chlopak studjuje i jest nam ciezko bo ja niemam zadnych dochodow. i wie ktos moze czy mi sie cos nalezy np. z arbeitsamt albo z jakiejs innej organizacji bo skoro moge tu mieszkac i byc zameldowana to z czegos chyba musze zyc prawda?? bardzo prosze o rade jezeli ktos sie na tym zna.

Z tego co mi wiadomo, Niemcy nie udostepnili jeszcze rynku pracy dla Polakow, co moze byc nieco frustrujace i rozumiem Twoje obawy. Ma to nastapic w ciagu najblizszych lat. Bedziesz musiala szukac pracy poprzez nielegalne zrodla, zamieszczac ogloszenia w lokalnych gazetach na przyklad albo przez posrednictwo znajomych. Nie nalezy Ci sie nic (jesli mamy na mysli zasilki), ale na pewno lepiej wyjasni w tej sprawie cos osoba, ktora mieszka w Niemczech na stale i lepiej sie zna na tym wszystkim. Twoj partner to Polak? Przypuszczam, ze nie. A jezeli on studiuje i nie pracuje to tak notabene z czego zyjecie?

Z tego co mi wiadomo, Niemcy nie udostepnili jeszcze rynku pracy dla Polakow, co moze byc nieco frustrujace i rozumiem Twoje obawy. Ma to nastapic w ciagu najblizszych lat. Bedziesz musiala szukac pracy poprzez nielegalne zrodla, zamieszczac ogloszenia w lokalnych gazetach na przyklad albo przez posrednictwo znajomych. Nie nalezy Ci sie nic (jesli mamy na mysli zasilki i te sprawy). Ale lepiej na pewno ujmie to osoba, ktora na stale mieszka w Niemczech. Twoj partner to Polak? Przypuszczam, ze nie. Jezeli Twoj partner studiuje inie pracuje, to tak notabene z czego zyjecie?

moj chlopak jest polakiem ale ma niemieckie papiery ma kredyt studencki i nejbenjob czyli w sumie mamy na miesiac niecale 1000euro z tego musimy oplacaj jego studia mieszkanie prad itd. i jakos zyjemy ale jest ciezko

Rozumiem. Moze zdecydowalabys sie podjac jakas prace? EWiekszosc Polek w Niemczech radza sobie wlasnie w taki sposob, ze zamieszczaja ogloszenia w lokalnych gazetach (sprzatanie, opieka nad dziecmi przykladowo) i tez niezle mozna na tym zarobic. Moja przyjaciolka ladnie sie ustawila mieszkajac kilka lat w Niemczech i pracujac w ten sposob.

Gość bas bas 24
musisz isc do urzedu pracy i powiedziec ze potrzebujesz arbeitsgenehmigung.wlasnie teras sobie tez zalatwiam

Gość bas bas 24
albo mozesz tez pracowas für 400 euro job tam niepotrzebujesz pozwolenia tylko rentenversicherungsnummer Dostala takie cos?

Gość bas bas 24
ja pracuje za 400e jak narazie , wtym momecie czekam tylko na pozwolenie i bede pracowala w biurze. niejestem pewna ale wydaje mi sie ze mozesz tezstarac sie o harz 4 w urzedzie pracy.idz tam oni ci wszystko lepiej wytlumacza

ten numer rentenversicherungsnummer chyba mam musze sprawdzic i co jak mam ten numer to moge isc np do sklepu za 400 euro np. sprzatac??

ten wniosek arbeitsgenehmigung juz skladalam i mi przyslali odpowiedz ze musze pracowac dwa lata to dostane pozwolenie albo musze byc zameldowana w niemczech trzy lata.

sprawdzilam niemam takiego numeru rentenversicherungsnummer mozesz mi napisac gdzie mam sie starac zeby taki numer dostac.

Gość bas bas 24
przepraszam potrzebujesz Sozialversicherungsausweis (ligitymacja ubezpieczenia spoleczneg), ja to dostalam jak zameldowalam sie tak mi sie wydaje , niepamietam juz bo to bylo jakies 3 lata temu.napisze ci dokladniej jutro , zapytam sie dzisiaj mojego meza jak przyjdzie spracy jak jest z ta ligitymacja. a le jak to masz mozesz pracowac za 400 euro nic niestoi na przeszkodzie .ja juz 2 lata tak pracuje(sprzatam).a jak jest z Twoim jezykiem ? mowisz po niemiecku?

z moim jezykiem jest kiepsko troche rozumie po niemiecku ale niepotrafie budowac zdan zeby cos odpowiedziec

Gość bas bas 24
musisz chociaz troche mowic po niemiecku, duzo razy jak szukaja kogos np do sprzatania to wymagaja abys mowila po niemiecku .powiem ci ze napoczatku to ja wcale niemowilam teras jest juz lepej. 2 lata temu jak bylam na rozmowie o prace(sprzatanie)( tam gdzie teras sprzatam) nic niemopwiedzialam ze slabo mowie po niemiecku, dopiero jak mnie przyjeli wtedy im powiedzialam, niepodobalo sie im to za bardzo ale niemialam wtedy innego wyjscia , gdybym powiedziala im to nieprzyjeliby mnie. szukaj pracy w gazetach duzo razy sa ludzie ktorzy szukaja sprzataczki w domach , to jest najczesciej praca na czarno . tez pracowalam na czarno.

w gazetach szukam caly czas ale nic niema. a jakbym miala pozwolenie na prace albo ten numer o kturym pisalas to mam znajoma ktura by mi zalatwila sprzatanie w sklepie i niemusialabym tam odrazu gadac po niemiecku bo szefowa gada po polsku.

Gość bas bas 24
sprawdz jeszcze raz w swoich papierach czy masz Sozialversicherungsausweis , tojest taka rozowa mala krtka.a gdzie mieszkasz kolo jakiego duzego miasta?

Gość bas bas 24
no to fajnie :)

niemam czegos takiego a moje miast jest duze dokladnie to mieszkam w Villingen-Schweninngen to sa dwa miasta powiazane razem

Gość fajnie ze wrocilas szczeze
Mayor of London fajnie ze wrocilas;)) szczeze

Gość bas bas 24
hey kotecek so rozmawialam z moim mezem, Sozialversicherungsausweis powinnas miec juz w domu,poniewaz jak sie zameldujesz to przychodzi automatczynie. ja sie tu zameldowalam to bylo zanim wyszlam za maz, dostalam tez sozialversicherungsausweis , na moj é panienskie imie. pozdrawiam

Gość a czy ten ausweis
nie jest zwiazany z pozwoleniem na prace? Kotecek nie ma pozwolenia jak pisze :-(

Gość bas bas 24
hmmm dziwne powinnas dostac.Idz najlepiej do urzedu miasta zapytaj sie czy oni takiecos wystawiaja. oni powinni Ciebie dalej pokierowac

a z jakiej paki ona ma miec sozialversicherung?? z racji,ze jest zameldowana w niemczech (o ile w ogole) ? jakie bzdury czasami piszecie. acha ze tam mieszkasz i jestes zameldowana to kogo to ma obchodzic, czy masz za co zyc?? :O dziwne ,ze jeszcze cie nie wezwali do wyspowiadania sie co ty tam robisz, bo po zameldowaniu zazwyczaj dostajesz wezwanie do urzedu, przynajmniej ja takie dostalam. no i wlasnie z jakiej racji pozwolenie na prace jak ona w ogole nie mowi po niemiecku ?? :O malo tego, to ze jest ktos tu 3 lata tez raczej nie wystarczy do pozwolenia o prace, co druga osoba z Polski by wtedy pewnie dostala. ja tu jestem 5 lat, od ponad 3 studiuje i watpie ,zebym dostala. mozesz dostac wtedy,jezeli twoj pracodawca o to wystapi, ale wtedy kontroluja czy na twoje miejsce nie znalezliby niemca, co zazwyczaj im sie udaje. na pozwolenie na prace raczej nie licz. jedyna mozliwosc teraz to gewerbe. i to tez taka bzdura,ze twoj chlopak jako student moze zarabiac tylko 400euro, no chyba, ze dostaje bafoeg to wtedy masz racje. ale tak normalnie moje znajome czy ja zarabiamy kolo 1000euro - normalna kwota do utrzymania sie w niemczech. kotecek pisalam ci juz na innym topiku-najlatwiej zalozyc gewerbe co za problem. tyko nie wiem jakos chyba nie chcesz sluchac kogos kto sie troche w tym orientuje :O ja chetnie ci pomoge o ile uda sie cos zrobic na odleglosc, pisalam ci ,ze bez znajomosci jezyka jest trudno ,ale to nie jest niemozliwe. a wystawiajac komus rachunek np. za sprzatanie to szybciej tak znajdziesz niz na czarno, bo wiadomo ,ze wola za to rachunek dostac ,bo moga sobie od podatku odliczyc. jak chcesz to pisz: dasbinich26@web.de