Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

peacelove

jak 15 latka może zarobic?POMOCY

Polecane posty

Gość Ochotniczy Hufiec Pracy
Tam udzielą Ci informacji o możliwości pracy dla osoby niepełnoletniej (rodzaj "zatrudniaka dla nieletnich") nawet jeśli nie jesteś uczennicą żadnej ze szkół Hufca. Poza tym przeglądając ogłoszenia w prasie lokalnej zwracaj uwagę na te dorywcze, jak ulotki, zbiór owoców itp. Poza tym skupy: makulatura (bardziej opłaca się sprzedawać kartony niż jako taki papier), puszki, zioła, butelki itp. - zawsze parę groszy można zarobić. W antykwariatach można sprzedać stare książki i jeśli masz zmysł do interesów nieraz można w jednym kupić książkę taniej a w drugim sprzedać drożej. No poza tym - allegro (ale nie za często i nie za dużo bo przyczepi się urząd skarbowy).

Gość Ochotniczy Hufiec Pracy
Jeśli tylko umiesz sprzedać swoje usługi i "zareklamować się" w Twoim otoczeniu to możesz pracować np. przy wyprowadzaniu ludziom psów, sprzątaniu, opiece nad dzieckiem, przepisywaniu prac na komputerze, korepetycjach dla młodszych uczniów, opiece nad ogródkiem - rzecz w tym by znaleźć osoby które potrzebują takich usług - może ogłoszenia na słupach czy w gazecie?

Gość nie mam za grosz honoru
wywiesc w osiedlowym warzywniaku ogloszenie o myciu okien. idzie wiosna a wielu osobom sie nie chce. 2 mieszkania dziennie popoludniami i masz 50 zlotych w kieszeni conajmniej, w weekendy obskoczysz nawet 7-8 w sobote. niedlugo bedzie tez wiekanoc, mnostwo osob robi wtedy porzadki ale mycie okien w calym domu to np. dla starszych osob za duzy wysilek. mozesz zrobic cennik 5 zaokno plus 8 za drzwi bakonowe. ja tak dorabialam w liceum i przyznaje, ze za kilkanascie godzin pracy tygodniowo przez miesiac udalo mi sie nazbierac 1500 zlotych. jak dojdziesz do sprawy to jedno mieszkanie zrobisz w 1.5 godziny, takie powiedzy co ma 3-4 okna plus drzwi bakonowe. czasem zdarza sie lepsza fucha np. posprzatanie calego mieszkania przed swietami dla starszej osoby - kiedys mi sie tak udalo i sprzatalam u starszego malzenstwa caly weekend i dostalam za to 300 zlotych a nie napracowalam sie bardzo bo w sumie bylo czysto ale trzeba bylo zetrzec kurze z szaf, pomyc szklanki, witryny, szafki, podlogi, wytrzepac 2 male dywany i zrobic zakupy. pracowalam u nich do konca studiow i przed kazdymi swietami mialam pewny zarobek.

Gość linilitta
To poszukaj ofert składania długopisów...mało płacą ale coś jest. a ciekawe po co ci ten samochód??;-P

taki samochód to moje mazrenie tylko musze zrezygnowac z wina i innych przyjemnosci zeby na niego zarobic

Gość pracodawczynnii
wypowiem się jako doświadczona pracodawczyni dla osób pragnących zarobić na sprzątaniu w domach prywatnych oraz mycie okien zarobić można....ale nie ma nic za darmo i to nie jest tak że zarobi się za nic i bez wysiłku sprzątać też trzeba umieć , a mycie okien tez zajmuje czas z doświadczenia wiem...że dziecko 15-letnie (bo to jest jeszcze dziecko)...nie umie prawidłowo sprzątać...i zwykle rusza się jak mucha w smole....aby się nie napracować....wydajność byle jaka ....a przecież liczy się też dokładność posprzątania (pomyśl ile czasu zajmuje wypucowanie zwykłej szafki ze wszystkich stron ...a w każdym pokoju jest sporo mebli i przedmiotów....to czasochłonne zajęcie gdy każdy przedmiot należy tak wypucować)...więc nie pisz że da się zrobić jedno mieszkanie przez 1,5 godz. ogarnąć byle jak...to ja sama mogę ...i wtedy rzeczywiście wystarczy mi 1,5 godziny na mieszkanie ale zapewniam cię że jeżeli płacę...to chcę aby zrobić to tak jak należy....to jest TO za co płacę...a na co sama nie mam czasu oceniam ...że prawidłowe posprzątanie łazienki o pow. 5 m2 wymaga nie mniej niż dwie godziny...i trzeba pracowicie się zwijać aby zmieścić się w dwóch godzinach (doczyszczenie tylko spoin w glazurze przy pomocy płynów czyszczących zajmie co najmniej godzinę...glazura do sufitu a więc potrzebna drabinka) mycie okien...to inna bajka...nie wystarczy pomachać szmata w ciągu 10 min....bo trzeba dokładnie doczyścić i domyć każdą powierzchnię i wypucować ja płacę za godzinę od 10 do 12 zł....ale wydajność takiej osoby musi być właściwa....taka osoba musi umieć sprzątać i musi być szybka i wydajna...oceniam że taka osoba jest w stanie sprzątnąć mój dom jednorodzinny wraz z oknami przez około 15 roboczogodzin czyli jest to półtora dnia osoba mało wydajna ruszająca się jak mucha w smole i nie rozumiejąca na czym polega sprzątanie....to nie może mieć płacone za godzinę ....bo ona przez godzinę prawie nic nie zrobi....a mój dom sprzątałaby przez tydzień.....nie zatrudnię takiej osoby u mnie sprząta pani która ma 45 lat i zna się na rzeczy...każdego dnia pracuje w innym domu...i rzeczywiście miesięcznie zarabia powyżej 3 tys....ale jest tego warta. Ta pani utrzymuje swoją rodzinę z tych zarobków i zależy jej na reputacji osoby dobrze pracującej a młodziutka dziewczyna w wieku 15 lat....owszem może sobie dorobić ....ale najpierw musi przemóc w sobie to aby się nie narobić....bo każda praca to trud...i nie trzeba bać się trudu przekonac do siebie ewentualnych pracodawców...że się stara, pracy się nie boi, jest solidna i odpowiedzialna sprzątanie, prasowanie, wyprowadzanie psa, zabawienie się z dzieckiem gdy jego mama akurat może gotuje obiad, mycie okien też...ale starannie, prace w ogródku przydomowym....szukać rzetelnych i uczciwych pracodawców....i wykazywać się wydajnością.

Oglądnij film galerianki. Ja na jego podstawie rozpoczełam swoj wlasny biznes. Teraz mam znacznie wyższy dochód niż moja mama z normalnej pracy.