Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gladiator_sanchez__

Jak gotować warzywa na parze w kombiwarze ?

Polecane posty

Gość gladiator_sanchez__

Pytanie jak w temacie .... kupiłam halogen oven ale bez instrukcji gotowania. W reklamach mowia, ze istnieje mozliwosc gotowania na parze ale w sumie jak ? Mam wlac wode na spod naczynia ? Czy wydzielajaca sie para nie zepsuje w jakis sposob wentyalora i elektroniki ?Ktoś ma jakies doswiadczenie z tym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gladiator_sanchez__
Nikt nie pomoże ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nikalaureta
długo zastanawiałam się nad kupnem kombiwaru. Kiedy już podjęłam decyzję to okazało się ze jest tyle takich urządzeń że nie wiadomo co wybrać. skorzystałąm z kilku cennych uwag Jeśli chodzi o moc i zużycie energii to wszystkie kombiwary mają moc około 1200 1400 watów. Jest to niewielka różnica dlatego też nie wpływa znacząco na efektywność. Istotniejsza jest natomiast objętość. Tutaj różnica jest spora gdyż w sklepach dostępne są kombiwary o pojemności od 11 do 19 litrów. Aby wybrać najodpowiedniejszą pojemność trzeba się zastanowić jakie posiłki będziemy w urządzeniu przygotowywać. Jeśli będą to nie więcej niż dwuskładnikowe posiłki (na przykład ryba + ziemniaki) dla 1 2 osób to wystarczy wybrać najmniejszy model. W przypadku gdy nasza rodzina jest duża bezpieczniej jest wybrać model największy. Zdecydowanym plusem jest możliwość powiększenia pojemności kombiwaru dzięki zastosowaniu specjalnego pierścienia montowanego na górze. Może on zwiększyć pojemność nawet o 7 litrów, tak więc jeśli zakupione urządzenie okaże się zbyt małe to bez problemu możemy je powiększyć. http://nuclearts.pl/agd/kombiwar-jaki-wybrac-czym-sie-kierowac-przy-zakupie/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak wlej wodę
Zasady gotowania na parze. Istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać podczas gotowania na parze w celu uzyskania najlepszych rezultatów: - składniki powinny być zawsze najwyższej jakości i bardzo świeże. Należy wybierać chude mięso, ponieważ nie wymaga ono długiego gotowania. Aby mięso było jeszcze delikatniejsze, warto usunąć nadmiar tłuszczu i pokroić je wzdłuż włókien, - pokrywka musi szczelnie przylegać do naczynia, by para nie wydostawała się na zewnątrz, ponieważ wydłuża to proces przygotowywania potrawy, - każde odkrycie pokrywki powoduje ujście pary, przez co gotowanie trwa dłużej, - warzywa i owoce powinny być świeże i bez skaz. Nie należy używać starych lub poobijanych owoców, ponieważ gotowanie na parze wzmacnia smak i aromat - każda, nawet delikatna nuta smakowa potrawy staje się bardziej wyrazista, - wspólnie gotowane składniki powinny być zbliżonych rozmiarów, by ugotowały się w tym samym czasie. Ma to szczególne znaczenie w przypadku porcji drobiowych, ryb oraz kotletów, - woda z pojemnika do gotowania nie może dotykać potraw, w przeciwnym wypadku potrawa zostanie ugotowana w wodzie, a nie na parze. Gotowane składniki powinny znajdować się przynajmniej 2,5 cm nad płynem, - naczynie należy wypełnić płynem najwyżej do dwóch trzecich wysokości. Podczas gotowania można uzupełniać płyn wrzącą wodą, - czas gotowania potraw w kilku warstwach jest dłuższy niż gotowanie tylko jednej warstwy, - składniki w pojemnikach nie powinny się stykać, by para mogła cyrkulować, co podnosi wydajność gotowania. Przed gotowaniem należy rozmrozić mięso i ryby, by zredukować czas przygotowywania posiłku, - w przypadku gotowania piętrowego mięso, ryby i soczyste składniki trzeba umieszczać w dolnych warstwach, by nie ociekały na niżej położone jedzenie, - potrawy umieszczone w warstwach wyżej położonych muszą gotować się kilka minut dłużej, ponieważ znajdują się dalej od źródła ciepła, - wodę użytą do gotowania na parze, która mimo wszystko zachowała trochę wartości odżywczych, można w razie potrzeby odparować i użyć jako bazy do przygotowania sosu lub zupy, - ze względów zdrowotnych nie wolno używać naczyń starego typu, wykonanych z aluminium, blachy ocynkowanej lub obitych naczyń emaliowanych. Najlepsze są naczynia z blachy nierdzewnej, miedzianej lub żeliwa, doskonale sprawdzają się także szkło i porcelana. Amatorzy kuchni orientalnych mogą bez obaw korzystać z misek bambusowych. Nie należy także zapominać o tradycyjnie stosowanej w Polsce lnianej ściereczce, oczywiście czystej i wygotowanej, - podczas gotowania ryb w piętrowym naczyniu nie wolno umieszczać ich na samej górze. Ugotują się one wprawdzie bardzo szybko, ale znajdujące się niżej składniki przejdą ich aromatem, - do gotowania na parze świetnie nadaje się przezroczysta folia spożywcza. Umożliwia ona szczelne owinięcie, a jej sprężystość eliminuje konieczność stosowania sznurka. Źródło: http://ksiegarnia.dom.pl/gotowanie-kombiwarze-parze-p-1293.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×