Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedz zuuuuuuuuuuus

czy zus skontroluje kobietę,która podpisała umowę

Polecane posty

Gość powiedz zuuuuuuuuuuus

o pracę i od razu wzięła L4 z powodu ciązy?chodzi tu o fikcyjne zatrudnienie aby wyciągnąć pieniądze?

Gość duże prawdopodobieństwo że tak
takie są kontrolowane w pierwszej kolejności

podbijam temat ja tez mam taki problem chcą mnie zatrudic znajomi abym mogła utrzymywac pieni adze w trakcie ciazy ale boimi sie ze jest tu jakis haczyk za proste zeby było tak realne

Gość Od ładnych kilku lat zus
kontroluje właśnie takie przypadki. Początkowo nawet mogą Ci wypłacać świadczenia a potem zarządają zwrotu całej kwoty. Możesz się z nimi procesować, ale musiałabyś mieć mocne dowody na to, że faktycznie pracowałaś- o co będzie trudno w takiej sytuacji.

Gość ja myślałam że tak
a teraz żałuję, moje koleżanka zaryzykowała..... zapłaciła tylko 2 ZUSy sobie i normalnie - płaciła od 4 miesiąca ciąży- reszta na L4...wypłacają jej teraz macierzyński! razem pracowałysmy na czarno i ja teraz nic nie mam :( bo się bałam kontroli.... tyle, że raz nasciemniałą, że ją brzuch boli i przyjeła się na tydzień do szpitala - potem brałą tylko normalne L4 do samego porodu - nie miała żadnej kontroli!!!a macierzyński bierze teraz ostatni miesiąc.

Gość fanka anka
a gdyby zanim zaszla w ciaze robila jakies uprawienia ktorych zdobycia trwa ok 3 mies, a potem przepracowala 3-4 mies to tez beda ja sprawdzali?

Gość nigdynie wiadomo na kogo trafi
Ja bym nie ryzykowala. Nigdy nie wiadomo czy akurat nas nie sprawdza. Ja pracowalam dosc dlugo, w ciazy na L4 byla z 3 miesiace a ZUS "byl ze mna w stalym kontakcie". Nigdy nie zdecydowalabym sie na takie ryzyko aby po to sie gdzies zatrudniac, aby brac pieniadze w ciazy na L4 i macierzynski.

Gość kontroluja
walcze z nimi juz prawie rok. sad pierwszej instancji wydal wyrok i kazal zusowie oddac mi "mije pieniadze". na zwolnienie poszlam po pobycie w szpitalu, gdzie trafilam ze skurczami w 21-ym tyg. ciazy. ma, swaidkow na to ze pracowalam, faktyry podpisane przeze mnie, itd. przez sparawe mam teraz wstrzymany wychowawczy. masakra. panstwo prorodzinne, a zsoatwiaja kobiete w ciazy, a pozniej z malym dzieckiem bez srodkow do zycia.

Proponuje tobie przepracowac przynajmniej 3o dni a potem isc na zwolnienie jest takie prawo czy jakas ochrona kobiet w ciazy niewiem do konca

Gość Agggggggggggggata
Mam ten sam problem,pracowalam pol roku w pewnej firmie na czarno, nastepnie umowilam sie z szefem ze zarejstruje sie w UP i stamtad mnie zatrudnil, po ppodpisaniu umowy okazalo sie ze jestem w ciazy... Czuje sie zle chce isc na zwolnienie, ale boje sie kontroli...:(

Gość Agggggggggggggata
Moze wypowie sie jakas mama ktora miala ppodobnie????????

Gość moja znajoma tak zrobiła
i na dodatek zatrudniła się w firmie swojego szwagra/a przeciez to podejrzane-to samo nazwisko/ i nic jej nie zrobili.Doiła ile sie dało.No i oczywiście zatrudniła sie nie na 1000zł,ale na 3tyś.Potem płatny wychowawczy/bo sie jej nalezało-niskie dochody/ a po wychowawczym zasiłek dla bezrobotnych.Nikt jej nie skontrolował.A uważam,że przegięła.

Gość nanananna
ja jak dowiedziałam sie o ciazy odrazu poszłam szukac pracy i odrazu znalazłam w supermarkecie po tyg pracy tam dałam im zwolnienie i zus mnie nie kobtrolował ,pozatym pani w zusie powiedziała ze jesli kontroluja to małe firmy pozdrawiam