Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krisana

PLANOWANIE CIAZY W UKJAKIE BADANIA NALEZY WYKONAC ?

Polecane posty

bo ja ostatnio bylam u swojego gp i musialam prosic o badanie krwi! a jak zapytalam o toxo bo mamy kota w domu to powiedzial ze to jest badanie dodatkowe i moga nie zrobic w szpitalu ...hm...tak tu sobie czytam i wydaje mi sie ze w pl robia to jakos dokladniej te przygotowania i troche mnie to nie pokoi.Jak to bylo u was dziewczyny?ja sprawa sie przedstawia w pl? wiem ze przechodzilam ospe i rozyczke i nie jestem cukrzykiem z gory dzieki :)

w PL to ci zrobia wszystkie badania jakie tylko bedziesz chciala od reki ;)

Gość Baska****
Czesc Ja miałam w PL na poczatku ciązy: 1. Cytologie 2. USG narzadów rodnych 3. HBS 4. WR 5. HIV 6. Glukoza 7.Toxoplazmoza 8. Cytomegalia 9. Rozyczka. 10. Morfologia 11. Mocz Potem USG płodu w 7, 11, 21, 30, 36 tydzien w 23 tygodniu test obciazenia glukoza + hemoglobina glikolizowana *HbA1C-ale dlatego ze cukier w połowie ciazy mi sie wahał W 36 tg posiew z szyjki macicy na paciorkowce, znowu WR, HBS. Oczywiscie morfologia i mocz w trakcie trwania w ciazy co miesiąc. Pozdrawiam

Gość Baska****
Acha,i jeszcze TSH-hormon tarczycy.

o kurzcze a ja tu musze sie prosic o toxo?myslicie ze ta choroba nie jest tu taka powszechna ze wzgledu na to ze nia ma tu bezpanskich zwierzat i wszystkie sa zaszczepione i zaczipowane? a kota w domu mam... sama nie wiem juz co zrobic......dzisiaj ide do szpitala na badanie krwi to ze chorowalam na rozyczke to wiem na 100% a cukrzykiem nie jestem bomi mocz sprawdzili

ile tego jest! brzmi jak co najmnie 2 tygodnie w ta i z powrotem do przychodni :)

ja tez pytalam tu o badanie na toxo, ale i gp, i midiwfe powiedzieli mi, ze nie robia tego badania bez waznej przyczyny. kazali tylko przestac zajmowac sie sprzataniem kuwety kota i do grzebania w ogrodku ubierac rekawice (na wypadek skazenia ziemi odchodami kocimi).

no wlasnie jestem troche zdezorientowana ...czy w pl ludzie panikuja za bardzo czy w uk sa przesadnie obojetni... a ty juz w ciazy jestes? :)

Gość Baska****
Dziewczyny zrobcie obowiazkowo badanie na toxo, ja miałam robione i mimo tego ze nie mam kota, ani kontaktu ze zwierzetami wyszsły mi wyniki dodatnie (w grupei Igg i Igm). Nie macie pojecia jaki to byl stres, potem badania w szpitalu zakaźnym. Całe szczescie szybko zaczelismy z ginem interweniowac. Lepiej tego badania nie bagatelizowac bo moze byc grozne dla malenstwa. Jak Wasz ginekeolog tego nie robi to zrobcie sobie te badania na własna reke. A toxo mozna sie zarazic jedzac niemyte warzywa,owoce, sushi, tatar itd.

a jesli nie mam przeciw cial to co w tedy?jakies leki daja czy jak to wyglada? (w ciazy nie jestem )

Gość Baska****
To jest ok, tylko trzeba uwazac zeby sie nie zarazic w ciazy.NIe jest niemytych produktow. Zadnych lekow nie daja. Oznacza to ze nigdy nie przechodziłas toxo.

a jak mam kota w domu to ryzyko jest duze i maz mi karze kota wywalic a ja nie chce. mysle ze jest jakies rozwiazanie tego problemu... a z reszta co ma byc to bedzie kobiety co nie mialy kotow tez chorowaly a te co mialy nic im nie bylo wydaje mi sie ze nie ma regoly :/

ja juz urodzilam:) prawie 7 miesiecy temu. ja z wlasnego doswiadczenia nie moge powiedziec, zeby wobec mnie kiedykolwiek byli obojetni. nigdy nie zignorowali moich obaw, kiedy bylo trzeba wysylali na dodatkowe badania i byli bardzo pomocni. niestety wiem, ze duzo sie slyszy o zlych przejsciach Polek z tutejsza sluzba zdrowia, zazanaczam wiec, ze ja mowie tylko o swoich odczuciach. mysle tez, ze duza role gralo to, ze bylo to moje pierwsze dziecko i nie mialam porownania z tym, jak jest w Polsce, tzn. wiedzialam co nieco od siostr i znajomych, ale nawet nie chcialam za bardzo porownywac, zeby pozniej nie miec wlasnie takich obaw, ze w Polsce robia dane badanie, a tu nie. generalnie jestem zadowolona z opieki.

nie pozbywaj sie kota! jesli masz taka sytuacje ze maz chce w ten sposob Cie chronic, to zrob to badanie, nawet odplatnie.

wiem jak na razie mu nie powiem ze robie bo jak wyjdzie ze nie mialam to dobiero futrzak wyleci do sierocinca heheh a jak mam przeciw ciala to mu pokarze hehehe taki mam plan

no i co z tego ze w polsce robia badania na toxo jak musisz za nie placic ok 50 zl (tyle przynajmniej chcieli ode mnie latem w Lodzi) sama mieszkam w UK i system prowadzenia ciazy jest nieporywnywalny z polskim wiec nawet nie warto go porownywac. Pierwsze badania krwi (morfologia i inne badania) mialam robione w 15 tygodniu ciazy. Pierwsze usg w 14, drugie w 20 i na tym koniec - oczywiscie jakby sie cos dzialo to skierowaliby mnnie na dodatkowe (kolezanka miala w sumie z 6 bo wykazalo ze dziecka nie rosnie) a o tym ze w ciagu calej ciazy ani razu nie zobaczysz ginekologa ani nikogo kto Cie zbada ginekologicznie to juz nie wspomne. Jak powiedzialam poloznej ze mam jakas dziwna wydzieline to dala mi wziernik i powiedziala zebym sobie w toalecie pobrala probke i jej to oddala....

oj...jak myslicie lepiej jest zapisac sie dodatkowo do polskiego ginekologa?zeby sie mialo jakas pewnosc ze wszystko ok? w sumie to nie raz ciaze sa zagrozone ale jak sie to wykryje wczesnie to mozna zapobiec poronieniu a jak sie nic nie sprawdza to mozna guzik zrobic :/

wlasnie wrocilam ze szpitala. mialam krew pobierana na badanie czy wszystko jest ok i czy jestem gotowa na ciaze .tylko wystapil maly problem bo moj lekarz nie wpisal na co maja zrobic badania, bo jak sie nie wpiszeto w labolatorium odrzuca ..grrrrrrrrr oni naprwde sa nie powazni....zostawialm nr do mojego gp na tym skierowaniu moze sie pofatyguja i zadzwonia zapytac ...raczej nie mam zamiru tam znowu jechac :/

Gość nununu
jezeli czujesz potrzebe konsultacji prywatnego polskiego gina to sie konsultuj,badz tez lec do Polski zrob wszystkie potrzebne tobie wyniki,jezeli cie to uspokoi.

Gość nununu
to zrob wszystki potrzebne badania i bedziesz miala spokojna glowe;)

Gość nununu
zeby nie bylo,druga corke rodzilam tutaj,nie mialam parcia by dodatkowo robic wyniki w Polsce:)o zgrozo nawet nie poronilam,mialam porod sn,gdzie w Polsce przeszlam dwa poronienia,jeden porod rowniez sn z tym ze nie faszerowalam sie zadnymi lekami podtrzymujacymi ciaze,robilam tylko niezbedne wyniki,i nie latalam na usg co wizyte:)