Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona_852

wzmozone napiecie miesniowe kiedy rehabilitacia nie pomaga

Polecane posty

Gość ona_852

witam moj synek ma wzmozone napiecie miesniowe jest rehabilitowany od 10 miesiecy metoda bobath mimo to napiecie nie ustepuje .lekarz neurolog stwierdzil ze niema sie czym martwic ze bedzie ok .natomiast lekarz rehabilitant mowi ze jest zle ze dziecko moze miec problemy z nauka chodzenia .szukam mam ktorych dzieci tez byly rehabilitowane i niebylo widac efektuw i jak sie dalej to wszystko potoczyło ?

Gość maammam kalinkiiii
moja corka tez miala wnm.I DALEJ MA.

Gość ona_852
ale juz chodzi?jesli tak to czy duze miałą problemy?

Gość maammam kalinkiiii
Corka ma 10 miesiecy.Mimo wnm dobrze sie rozwija jak zdrowe dziecko.Raczkuje, sama juz wstaje w lozeczku.Tylko ma problem z siadaniem.

Gość ona_852
muj synek siedzi ale tylko w tedy jak posadze bez potparcia pełza i przymieza sie do raczkowania a u pani co mowia lekarze na to napiecie?

Mój synek bardzo dlugo miał w rączlach i nadal ma w nożkach napiecie Robi wszystko z opóznieniem:raczkował w wieku 14 miesiecy, chodził w wieku 20 miesiecy Teraz na ponad 3 latka i nie chodzi prawidłowo, ma problemy z nóżkami:( Jesteśmy pod opieka ortopedow, neurologów i rehabilitantów Jest napewno lepiej niz było na poczatku, ale do tego trzeba cierpliwosci i dłuuuuugiej rehablitacji Ja już widze "światełko w tunelu" chociaż wszystklo trwało bardzo długo, ale opłacalo sie.Moj synek zaczyna biegac z czym wczesniej miał problemy Głowa do gory, bedzie dobrze, tylko Twoje dzieciątko potrzebuje widoczniej wiecej czasu (jak mój synek) Rehabilitacja naprawde pomaga, tylko kochana czas i cierpliwosc :) Pozdrawiamy

Gość saleminka8
a co to jest napięcie mięśniowe? :P Mój łobuziak ma 9tygodni i bardzo często trzymany na rękach obraca główkę w prawą stronę,mam skierowanie na rehabilitacje

Gość nanananna
up

Gość nanananna
op

Gość mama radzi...............
moze przejdz na rehabilitacje metoda vojty/ moj byl rehabilitowany ta matoda i napiecie ustapilo. jest troche bolesna dla dziecka ale pomaga. im wczesniej tym lepiej.

Gość nanananna
rehabilitantka powiedziała ze ta metoda jest dobra ale u dzieci z obnizonym napięciem i porażeniem muzgowym

idz do innego lekarza. man pomogla ta metoda. maly od urodzenia ukladal sie w ksiezyc, stopki podkurczone, piastki zacisniete i placz calymi dniami. teraz ma 13 lat i jest ok. tylko czasem jest nadpobudliwy i trudno mu sie nieraz skupic. to pozostalosc. a po porodzie lekarz straszyl poraeniem mozgowym. do tego mial dwa wylewy srodczaszkowe. i na szczescie sie wchlonely. nic ci nie zaszkodzi sprobowac, ma moze pomoc tylko. zapytaj innego lekarza. szkoda czekac.

dodam ze zadnego porazenia nie bylo.

też radzę zmianę lekarza. mojego rehabilitowali tą metodą mimo ze napięcie miał wzmożone. w prawdzie nam pomogła metoda ndt bobath ale dużo ludzi twierdzi że vojta skuteczniejszy

poczytaj sobie opinie matek w internecie stosujace te metode. http://www.zakatek21.pl/forum/viewtopic.php?t=123 warto sprobowac tymbardziej ze tamta nie daje rezultatow. moim zdaniem rehabilitantka powinna sama zaproponowac zmiane metody jesli nie ma efektow. no chyba ze tej metody vojty nie zna - to rozumiem ze nie chce tracic pacjenta.

Gość fizjoterapeuta
między vojtą a bobath jest znikoma różnica, nie mówię o wykonywaniu trerapii ale o jej działaniu na organizm, obie metody wywodzą się z proprioceptywnego torowania nerwowo mięśniowego,. Piszę to dlatego żeby wam wytłumaczyć że nie problem jest w metodzie, ale w tym jak i przez kogo jest wykonywana. tak naprawdę w terapii z dzieckiem wykonuję w ciągu jednego zabiegu schematy z kilku metod i obserwuje na którą najlepiej reaguje i tą w danym momencie wykonuje, ale za 5 min. lub na drugi dzień reakcja słabnie więc znowu szukam i tak w kółko. najgożej jest wyuczyć się jednej metody i traktować ją jak panaceum na wszystko.