Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Boisię

Pies miał w pysku trutkę na szczura

Polecane posty

Gość Boisię

witam, mam pytanie moj pies miał w pysku trutkę na szczury, nie zjadł jej ale przegryzł, dostał do picia mleko, jest to trutka z opóźnionym działaniem, czy może się coś stać, co robić, pomóżcie

Gość ona nieprzydatnaaa
dzwon do weta!!

stary, jak nie robisz sobie jaj, to dzwon kurde jak najszybciej do jakiejs przychodzi weta i sie pytaj, to nie przelewki.

Gość Boisię
mowię że nie zjadł ale miał w pysku, może się coś stać, jeśli nie dostała się do żołądka?

Gość ej no bez paniki
ludzie, wrzuććie na luz, szczur jest mały, pies ma większa masę ciała, jeżeli ją tylko przegryzł to najwyżej nie będzie przez jakiś dzień jadł, i bardzo możliwe że będzie wymiotował oraz miał rzadką qpe, nic po za tym

Gość mk-mk
5 tabletek wegla aktywnego NATYCHMIAST!po 3 gdz znowu!to jest pierwsza rzecz ktora by zrobil weterynarz!

Gość Boisię
to jest szczeniak ma 4 miesiące, nawet dlugo w pysku nie miał bo odrazu została wyciągnięta, ale troche się boje, mieliśmy szczury, pies był trzymany w zamknietym pokiju ale wybiegł i w pysk wziął

szczur je po ziarenku, natomiast jego pies wzial w pysk ilosc, ktora bierze zazwyczaj, wiec jak najbardziej jest to niebezpieczne. sluchaj, co ci zalezy zadzwonic nawet do jakiegos weta/ schroniska i spytac sie chociazby o pierwsze objawy zatrucia? Bedziesz wtedy wiedzial, o co biega i noc bedziesz miec spokojna.

Gość Boisię
to był duży kawał, nie taka maleńka trutka, wiec napewno nic nie zjadła, jakie objawy zatrucia są to wiem, narazie jest ok, ja sie boje czy od polizania moze sie cos stać

Gość Boisię
zachowuje się normalnie, czytałam że wit k powinna dostać, ktoś mówił że węgiel, mama moja twierdzi że jak wyjęte było wszystko z pyska to nic nie będzie a ja już nie wiem co robić :(

Gość no to już mnie nie dziwi
Spokojnie,dziesiejsze trutki to preparaty rozrzedzające krew.Antidotum jest witamina K.Wiem,bo przy deratyzacji tak mi powiedział i tak mam napisane na zaświadczeniu o deratyzacji.

Gość kolega ksiedza
pomodle sie ,daj mu cos na przeczyszczenie moze9ja tam nie wiem0

Gość Anderka
Mój pies zeżarł trutkę miesiąc temu. Tylko troszeczkę, ale i tak sprawa poważna. Godzina była 22, ja w panice. Zadzwoniłam od razu do weta, kazał psa napoić na siłę bardzo osoloną wodą, żeby się zrzygał. Moja Milka pożygała się parę razy, na koniec to już taką różową pianą, to chyba była właśnie trutka (granulat był różowo-niebieski). Potem za 20 minut wet zadzwonił do mnie, że on właśnie jedzie do gabinetu i mamy z psem być jak najszybciej, bo trzeba teraz podać zastrzyki - odtrutkę, minerały i jakieś inne badziewia, bo inaczej do rana pies może mimo wszystko się wykrwawić. Taka śmierć to agonia, a jak ma się psa i jest się za niego odpowiedzialnym, to trzeba jechać do weterynarza. Mojemu psu na szczęście nic nie było, noc przebiegła normalnie i rano wszystko było ok. Jeszcze przez dwa dni podawaliśmy lekarstwo i byliśmy raz na kroplówce.

Gość Anderka
Acha! Pierwszy zastrzyk jaki moja Milka dostała, to duża dawka leku przeciwkrwotocznego i na uszczelnienie naczyń krwionośnych.

Gość Anderka
Kurczę, jak twój pies tego nie połknął, tylko miał w pysku, to może nic nie będzie. Jak masz witaminę K to mu daj, albo rutinoscorbin z 5 tabletek. Rutinoscorbin też uszczelnia naczynia krwionośne.

Gość Boisię
w takim razie zaraz do apteki i witamina k, napewno nie zjadła ja się boje czy od tego że trochę ze śliną mogla połknąć może jej coś być...

Gość Boisię
weterynarz kazał podać witaminę K, dla pewności

Gość Anderka
A kupiłaś bez problemu witaminę K? Bo chyba na receptę jest, z tego co pamiętam. Na pewno wszystko będzie ok. Obserwuj szczeniaka:)

Gość Boisię
chlopak właśnie do apteki jedzie, z tego co wiem jest bez recepty, ale weterynarz przez telefon jest nieuprzejmy niestety, porad za darmo nie ma, ja się martwie niestety nie mam tyle pieniędzy by zapłacić w nocy w weekend za weterynarza :( mam kupić i podać 1 kapsułkę a co dalej to nie wiem :(

Pewnie,że będzie dobrze,skoro miał tylko w pysku.Nawet gdyby połknął...to jest ratunek.Nad wyłożoną trutką jest informacja,że jako antidotum działa wit.K.

Gość oliwka w czerni
zadzwon do innego weterynarza w takim razie. najlepiej znajdz calodobowa przychodnie weterynaryjna i tam sprobuj sie telefonicznie czegos dowiedziec. nie musisz przeciez dzwonic do weterynarza w swoim miescie.

Gość Boisię
jakbym była w koszalinie to tam jest weterynarz co w nocy w weekend przyjmie, jak się nie ma pieniędzy a chodzi o życie zwierzaka to ma serce i za darmo nawet wyleczy, czy w ratach się zapłaći, a w poznaniu niestety tak nie jest :(

Gość Boisię
mam nadzieje że będzie ok, narazie psiakowi nic nie jest, śpi sobie smacznie u mnie na kolanach,

Ale uspokuj się i nie daj podpuszczać.Dałaś mu witaminę K i będzie dobrze.Po jaką cholerę ludzie piszę o czymś o czym nie mają pojęcia?

no , fajnie ,ze jednak odpowiedzialnie sie zachowalas/es. Rzuc moze pozniej w nocy, czy psiak normalnie spi itd. Trzymam kciuki.

Gość Anderka
Też trzymam kciuki, żeby wszystko było ok;) Daj jutro znać jak piesek się czuje.

pewnie nie da, bo cisnienie zejdzie i zapomni. ale szczerze przyznam, ze tez chetnie bym sie dowiedzial, czy wszystko ok.

Gość TAK ZMARŁ MÓJ KOT
..... od trutki na szczury!!!! Przez 3 dni wył w agoni.

Gość Boisię
Dziękuje Wam za rady :) oby bylo dobrze :)

Gość Boisię
dam znać :) pomogliście mi i podnieśliście na duchu :)