Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hot magenta

sposoby na czerstwy chleb

Polecane posty

jakie macie kulinarne sposoby na czerstwy chleb? nie lubię wyrzucać jedzenia i szukam sposobu by czerstwy chleb smakował wyśmienicie ;) ja mam jeden sprawdzony patent - kromki moczę w mleku rozbełtanym z jajkiem i smażę na maśle, polewam miodem i zajadam. pychota! czekam na Wasze przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Posmarować maselkiem,na wierzch wrzucić wędlinkę i ser-i zapiec w piekarniku.Przed podaniem polać ketchupem lub sosem czosnkowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja kiedyś czytałam że jeśli chleb jest czerstwy trzeba go polać wodą a potem włożyć do piekarnika i przygrzać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gambitrul
- dosuszam, a potem traktuję wałkiem i mam bułkę tartą;) - albo kroję na małe kosteczki, podsmażam na oliwie i mam grzanki do zup (np do grochowej). Można mrozić - A jeśli został cały chlebek, można go polac wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Bedzie jak swieżo upieczony z chrupiącą skórką... - zimą dokarmiam ptaszory za oknem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Robiłam kotlety- teraz jestem na diecie proteinowei i nie jem pieczywa. Czerstwy chleb namoczyć najlepiej w mleku, wycisnąć i zmielić wraz z cebulą. Dodać jajka, sól, pieprz i inne dodatki jakie dajecie do smarzyć na złoty kolor. Naprawde smakują jak kotlety. Można podac z sosem grzybowym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekaweeee
ja obtaczam chlebek w samym jajku bez mleka i smaże. pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ooo te kotlety to ciekawy przepis :D jeszcze sobie przypomniałam, że bardzo fajnym patentem na imprezy jest zrobienie chleba czosnkowego - cały bochenek chleba krojonego, tj każdą kromkę z osobne, smarujemy masłem czosnkowym (zwykłe masło + dużo sprasowanego czosnku + inne przyprawy wedle uznania), zawijamy chleb w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kssoaaaa
-grzanki do zupy -mozna tez zamrozic a pozniej odmrozic (wtedy jest mieciutki) -chleb mocze w jajku i przyprawach i smażę na patelni -posmarować maslem, polozyc plasterek zoltego sera i do piekarnika, mozna podac z sosem czosnkowym lub ketchupem Czasami też zawożę do znajomych na wieś dla kur i innych zwierząt ;) Ogólnie to często zostaje nam prawie caly chleb bo mieszkam tylko z facetem i rzadko jemy kanapki, na sniadanie to jakis jogurt (mój naleśniki, jajecznica, omlet czy tam gotowana kielbase) pozniej obiad - kolacje bo do pozna pracujemy i jak sie napchamy obiadem to juz nam sie nie chce jesc poznym wieczorem ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Khija
Ja gdy kupuję chleb to od razu go mrożę.Póżniej tylko wyciągam sobie wcześniej z zamrażalnika tyle kromek ile potrzebuję i nic mi się nie zsycha ani nie marnuje a chleb jest cały czas świeży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też mrożę nadmiar (pokrojony żeby po porcji wyjmować) i na ogół pcham do mikrofalówki. To samo z podeschniętym. Świetnie się odświeża. Trzeba tylko uważać bo się bardzo łatwo przypala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Odnawiane" pieczywo jest nie zdrowe dla człeka....jest zima i mrozy, wystawcie je za okno, ptaszkom nie zaszkodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i.goliasz zapoznaj się działaniem mikrofalówki ..... suchy chlebek, będzie jeszcze bardziej suchy, przykro mi :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lois Griffin
a ja wam powiem ze lubie czerstwy chleb....smakuje mi bardziej niz taki swiezy gumowaty...robie sobie tosty w opiekaczu nacieram czosnkiem i plasterek pomidorka na to..pycha...lub czrstwy chlebek ze smalczykiem....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Można zrobić grzanki do zupy cebulowej, posypuję żółtym serem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość można zrobić zapiekanki
w opiekaczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wcale nie będzie suchszy z mikrofali. Wręcz się pod chlebem/bułka wilgoć zbiera Tak daję na powiedzmy pól minuty do mikrofali. Czas zależy od wielkości porcji. Lepiej dać krótszy czas i ewentualnie "domikrofalować" niż przesadzić, bo się strasznie dymi. Warto też jak już się skończy "mikrofalować" zostawić w zamkniętej mikrofalówce na chwilkę. Co za różnica czy zdrowe odgrzewane? Można by się i tak spierać o zdrowość kupnego chleba :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość właśnie jem pizzę z chleba
;) czerstwe kromki kładzie się na blaszce, zalewa roztrzepanymi jajkami, na to wrzuciłam pokrojoną cebulkę, kiełbaskę i paprykę i posypałam serem. zapieczone i polane kechupem, pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spec
ja wkładam kawałek jabłka tam gdzie przechowuje chleb to przedluza jego miękkość o 4 dni a do tego czasu zdąze go zjeść

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja namaczam taki chlebek w mleku i dodaje do rozbeltanego jajka z platkami owsianymi, bakaliami i bananem rozgniecionym. Potem smaże to jak omlet na masełku i zajadam z jogurtem naturalnym. Można też dodać trochę kakao to bd czekoladowy :) Dzieki chlebkowi omlecik jest bardziej puszusty i miękki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Natijelonka
Najszybciej i naprościej: kromki wrzucic na suchą patelnię. Podgrzewać chwilę z dwóch stron i jest świeży na nowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapiekanki albo w roztrzepanym jajku z dodatkiem tartego żółtego sera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×