Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hot magenta

sposoby na czerstwy chleb

Polecane posty

jakie macie kulinarne sposoby na czerstwy chleb? nie lubię wyrzucać jedzenia i szukam sposobu by czerstwy chleb smakował wyśmienicie ;) ja mam jeden sprawdzony patent - kromki moczę w mleku rozbełtanym z jajkiem i smażę na maśle, polewam miodem i zajadam. pychota! czekam na Wasze przepisy

Posmarować maselkiem,na wierzch wrzucić wędlinkę i ser-i zapiec w piekarniku.Przed podaniem polać ketchupem lub sosem czosnkowym.

ja kiedyś czytałam że jeśli chleb jest czerstwy trzeba go polać wodą a potem włożyć do piekarnika i przygrzać.

Gość gambitrul
- dosuszam, a potem traktuję wałkiem i mam bułkę tartą;) - albo kroję na małe kosteczki, podsmażam na oliwie i mam grzanki do zup (np do grochowej). Można mrozić - A jeśli został cały chlebek, można go polac wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Bedzie jak swieżo upieczony z chrupiącą skórką... - zimą dokarmiam ptaszory za oknem

Robiłam kotlety- teraz jestem na diecie proteinowei i nie jem pieczywa. Czerstwy chleb namoczyć najlepiej w mleku, wycisnąć i zmielić wraz z cebulą. Dodać jajka, sól, pieprz i inne dodatki jakie dajecie do smarzyć na złoty kolor. Naprawde smakują jak kotlety. Można podac z sosem grzybowym.

Gość ciekaweeee
ja obtaczam chlebek w samym jajku bez mleka i smaże. pycha

ooo te kotlety to ciekawy przepis :D jeszcze sobie przypomniałam, że bardzo fajnym patentem na imprezy jest zrobienie chleba czosnkowego - cały bochenek chleba krojonego, tj każdą kromkę z osobne, smarujemy masłem czosnkowym (zwykłe masło + dużo sprasowanego czosnku + inne przyprawy wedle uznania), zawijamy chleb w folię aluminiową i pieczemy ok. 40 minut

Gość kssoaaaa
-grzanki do zupy -mozna tez zamrozic a pozniej odmrozic (wtedy jest mieciutki) -chleb mocze w jajku i przyprawach i smażę na patelni -posmarować maslem, polozyc plasterek zoltego sera i do piekarnika, mozna podac z sosem czosnkowym lub ketchupem Czasami też zawożę do znajomych na wieś dla kur i innych zwierząt ;) Ogólnie to często zostaje nam prawie caly chleb bo mieszkam tylko z facetem i rzadko jemy kanapki, na sniadanie to jakis jogurt (mój naleśniki, jajecznica, omlet czy tam gotowana kielbase) pozniej obiad - kolacje bo do pozna pracujemy i jak sie napchamy obiadem to juz nam sie nie chce jesc poznym wieczorem ;)

Gość Khija
Ja gdy kupuję chleb to od razu go mrożę.Póżniej tylko wyciągam sobie wcześniej z zamrażalnika tyle kromek ile potrzebuję i nic mi się nie zsycha ani nie marnuje a chleb jest cały czas świeży.

Też mrożę nadmiar (pokrojony żeby po porcji wyjmować) i na ogół pcham do mikrofalówki. To samo z podeschniętym. Świetnie się odświeża. Trzeba tylko uważać bo się bardzo łatwo przypala.

"Odnawiane" pieczywo jest nie zdrowe dla człeka....jest zima i mrozy, wystawcie je za okno, ptaszkom nie zaszkodzi.

i.goliasz zapoznaj się działaniem mikrofalówki ..... suchy chlebek, będzie jeszcze bardziej suchy, przykro mi :(

Gość Lois Griffin
a ja wam powiem ze lubie czerstwy chleb....smakuje mi bardziej niz taki swiezy gumowaty...robie sobie tosty w opiekaczu nacieram czosnkiem i plasterek pomidorka na to..pycha...lub czrstwy chlebek ze smalczykiem....

Gość
Można zrobić grzanki do zupy cebulowej, posypuję żółtym serem.

Gość można zrobić zapiekanki
w opiekaczu

Wcale nie będzie suchszy z mikrofali. Wręcz się pod chlebem/bułka wilgoć zbiera Tak daję na powiedzmy pól minuty do mikrofali. Czas zależy od wielkości porcji. Lepiej dać krótszy czas i ewentualnie "domikrofalować" niż przesadzić, bo się strasznie dymi. Warto też jak już się skończy "mikrofalować" zostawić w zamkniętej mikrofalówce na chwilkę. Co za różnica czy zdrowe odgrzewane? Można by się i tak spierać o zdrowość kupnego chleba :)

Gość właśnie jem pizzę z chleba
;) czerstwe kromki kładzie się na blaszce, zalewa roztrzepanymi jajkami, na to wrzuciłam pokrojoną cebulkę, kiełbaskę i paprykę i posypałam serem. zapieczone i polane kechupem, pycha:)

Gość spec
ja wkładam kawałek jabłka tam gdzie przechowuje chleb to przedluza jego miękkość o 4 dni a do tego czasu zdąze go zjeść

Gość gość
Ja namaczam taki chlebek w mleku i dodaje do rozbeltanego jajka z platkami owsianymi, bakaliami i bananem rozgniecionym. Potem smaże to jak omlet na masełku i zajadam z jogurtem naturalnym. Można też dodać trochę kakao to bd czekoladowy :) Dzieki chlebkowi omlecik jest bardziej puszusty i miękki

Gość Natijelonka
Najszybciej i naprościej: kromki wrzucic na suchą patelnię. Podgrzewać chwilę z dwóch stron i jest świeży na nowo.

Gość gość
zapiekanki albo w roztrzepanym jajku z dodatkiem tartego żółtego sera